Nijmeegse rugbyclub The Wasps 50 jaar

Van onze redactie
1 juni 2021
Vandaag precies vijftig jaar geleden werd de Nijmeegse Rugby Club The Wasps opgericht. Helaas zit een groots verjaardagsfeest er nog niet in. Zo gauw het mogelijk is wordt het feest met leden, ouders, vrijwilligers en andere rugbyvrienden ingehaald.
Al voor 1971 werd er in Nijmegen rugby gespeeld. NRSV Obelix, een studentenvereniging, had de primeur. Het lidmaatschap stond echter alleen open voor studenten, dus andere liefhebbers hadden het nakijken. Daarop besloot een vriendengroep van Engelsen en Nederlanders een rugbyclub op te richten waarvan iedereen lid kon worden. Als naam koos men voor The Wasps, die kleine vervelende beestjes, die behoorlijk kunnen steken als ze worden aangevallen.
 
Rugby was destijds een vrij onbekende sport in Nederland. Belangstellenden keken liever eerst naar dit spektakel in plaats van gelijk mee te spelen. Dus werd er door heel Nijmegen geflyerd om niet alleen aandacht te vragen voor de sport maar vooral ook om mannen aan het rugbyen te krijgen. Pas de laatste twintig jaar hebben ook vrouwen de sport ontdekt. En hoe! Uiteindelijk konden de vrienden samen met de nieuwe aanwas een rugbyteam vormen.
 
Koeienvlaaien
 
De eerste vriendschappelijke wedstrijd speelde NRC The Wasps tegen de  jeugdkampioen van Wales. De wedstrijd trok honderden toeschouwers. The Wasps verloren dik van deze jeugdige Welshmen die  rugby met de paplepel kregen ingegeven.
 
Subsidie kende men niet, zeker niet voor een onbekende sport. De rugbypalen op de teamfoto zijn door houthakker en speler van het eerste uur, Albert Smits, gemaakt. Hij stripte een paar dennenbomen en zette de rugbypalen in elkaar. Op het veld rondom het clubhuis liepen koeien. Zodra die eraf waren en de vlaaien opgeruimd, kon men aan de wedstrijd beginnen.

Vanaf dat moment werd het Nijmeegse rugby echt in de steigers gezet. Na het weiland aan de zuidrand van Nijmegen, speelde The Wasps op de Westerhelling, bij de Pompekliniek, op Sportpark Grootstal en aan de d`Almarasweg. Vijf jaar na de oprichting kreeg de club een eigen veld op de Staddijk. Tot 2020 werd daar getraind en gespeeld en niet onbelangrijk, aan het verenigingsleven gewerkt in een eigen clubhuis.
 
Toplocatie
 
In augustus 2020 verhuisde men naar de huidige locatie Sportpark De Biezen in Nijmegen West. Op vrijdag 25 september vond - geheel coronaproof - de officiele opening plaats door burgemeester Hubert Bruls. De accommodatie bestaat uit twee nieuw aangelegde rugbyvelden omgeven met ledverlichting, een trainingsveld, een atletiek-sintelbaan, een gerenoveerde tribune aan het hoofdveld en een spiksplinternieuw clubhuis. Deze nieuwe locatie en de prestaties van de diverse teams - het damesteam speelt in de ereklasse - zorgt voor een toestroom van nieuwe leden. Vanaf 1 januari tot nu werden al zo`n 70 nieuwe leden ingeschreven.
 
Wie de jeugd heeft
 
Vooral de jeugd heeft de sport ontdekt. De club telt momenteel zes jeugdteams met elk zo`n 20 spelers. Via Rugby Academie Oost krijgen getalenteerde jeugdspelers van The Wasps een springplank om een nationale of internationale rugbycarrière te bereiken. Rugby Academie Oost werkt samen met verschillende opleidingen en Topsport Talentscholen, waaronder de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN), die het topsporters mogelijk maakt school en topsport-programma`s te combineren.
 
Nieuwe leden kunnen altijd enkele weken gratis meetrainen om kennis te maken met rugby en om de sfeer te proeven binnen de club. Informatie is te vinden op de website van de club.

Dit bericht delen:

Advertenties