Eerste zeven Nijmeegse huisartsenpraktijken creëren rookvrije ingang

Van onze redactie
31 mei 2021
Vandaag 31 mei, de jaarlijkse Wereld-Niet-Roken-dag, krijgen de eerste Nijmeegse huisartsenpraktijken een rookvrije entree. Dit gebeurt op initiatief van een Nijmeegse huisarts, samen met 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen'. Zeven huisartsenpraktijken hebben nu de directe omgeving van hun ingang gemarkeerd met rookvrije stoeptegels. Steeds meer rookvrije gebieden zorgen hopelijk voor een normverandering, nu ook bij de huisarts. Zodat minder mensen roken en de nieuwe generatie steeds meer rookvrij opgroeit.
In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. ‘Een indrukwekkend getal, ook als je het vergelijkt met het aantal mensen dat in het afgelopen jaar aan het coronavirus is overleden’ zegt huisarts Pim Keurlings, initiatiefnemer en coördinator van het project. ‘En dat terwijl stoppen met roken de levensverwachting sterk kan verbeteren.’

Huisartsen liepen achter

Een rookvrije omgeving helpt om roken minder normaal te maken en te ontmoedigen. Het is opvallend dat Nijmeegse huisartsenpraktijken, voor de meeste mensen de eerste stap naar de zorg, nog geen rookvrije omgeving hadden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ziekenhuizen. Terwijl een recente grote steekproef onder Nijmegenaren laat zien dat veel mensen positief staan tegenover een rookvrije zone bij de huisarts, zelfs driekwart van de rokers. Keurlings: ‘Dit onderzoek bracht mij in actie. Huisartsen geven met een rookvrije ingang het goede voorbeeld. Ook kan het een opening vormen voor een gesprek over roken.’

Direct veel animo

Zeven huisartsenpraktijken in Nijmegen werden door Keurlings benaderd om mee te doen. Dat deed hij in samenwerking met Gemeente Nijmegen, NEO Huisartsenzorg en Pharos. ‘Alle collega’s waren direct enthousiast’, aldus Keurlings. Eén van de deelnemende praktijken is Wijkgezondheidscentrum Lindenholt. Huisarts Mirjam Meijer vertelt waarom: ‘Sommige patiënten hebben veel last van mensen die bij de ingang nog even hun sigaretje roken. Mensen met astma bijvoorbeeld. Bovendien geven we met de tegels een signaal af: bij ons als huisartsen kunnen patiënten bij uitstek terecht voor hulp bij stoppen met roken.’ De andere deelnemende huisartsenpraktijken zijn Huisartsenpraktijk Beulen, Medisch Centrum Oud-West, Gezondheidscentrum Bottendaal, Medisch Centrum Sint-Anna, Huisartsenpraktijk De Wedren en Huisartsenpraktijk Daniëlsplein. Op www.wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl zijn alle rookvrije zones bij de praktijken te zien.

Wil je gratis goede hulp bij stoppen met roken? Kijk dan op www.nijmegenrookvrij.nl, bel de gratis stoplijn 0800-1995 of ga in gesprek met je huisarts.

Ben je huisarts en wil je ook een rookvrije entree, meld je dan bij de GGD-gezondheidsmakelaar in je wijk.

 


Dit bericht delen:

Advertenties