1,4 miljoen voor eerste pakket ondersteuning cultuur

Van onze redactie
26 mei 2021
Vanaf 1 juni kunnen cultuurmakers en organisaties subsidies aanvragen. Voor noodsteun, herstel en nieuwe ontwikkelingen. Nijmegen start met de uitvoering van subsidies en investeringen om de culturele sector te steunen.
De culturele sector is hard geraakt door de coronacrisis. Culturele organisaties zijn een groot deel van het afgelopen jaar dicht geweest of konden maar beperkt open. Dit heeft een groot effect op de directe inkomsten van de organisaties en hun voortbestaan. Naast de organisaties zijn veel makers en initiatieven getroffen. Ook als de culturele sector straks weer voorzichtig open mag, is er nog geen sprake van direct herstel.

Gemeente Nijmegen heeft een breed pakket aan maatregelen opgesteld, gericht op herstel, innovatie en noodsteun. Zo krijgt elke amateurvereniging die een subsidie had in 2020 en/of 2021 duizend euro en komt er een ton extra beschikbaar voor kunst in de openbare ruimte. Ook is er 12.000 euro extra voor projecten voor Verleden Verbeeld.  Verder is er geld gereserveerd voor Scholing en Ontwikkeling van ZZP’ers, Corona Cultuur Projecten, Makersfonds, Noodsteun en Weerbaar&Wendbaar. Mensen in deze laatste categorie kunnen ook samen met een partner uit cultuurregio025 subsidie aanvragen.

Zo wordt gezorgd voor voldoende cultuuraanbod in Nijmegen als de coronamaatregelen dat weer toelaten. De gemeente komt nu met een eerste pakket aan maatregelen. Na de zomer volgt een tweede pakket. Dan is er ook ruimte om de 6 instellingen van de culturele infrastructuur te steunen: Doornroosje, Lux,  Bibliotheek Gelderland Zuid, Schouwburg en Vereeniging, de Lindenberg en Museum Het Valkhof.
 
Op 28 mei is er tijdens het digitale subsidiespreekuur van 14.00 tot 16.00 (georganiseerd door de Cultuur Academy samen met Schakel025) ruimte om vragen te stellen over deze subsidies. Aanvragen van subsidies kan vanaf 1 juni. Er zijn 3 deadlines: Cultuurprojecten 20 juni, Makersfonds 27 juni, Weerbaar&Wendbaar en Noodsteun 11 juli. Informatie en aanvragen kan via de website van de gemeente.

Dit bericht delen:

Advertenties