Verhoging Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Van onze redactie
25 mei 2021
Nijmeegse ondernemers, werknemers of werkzoekenden, die te maken hebben met een forse inkomensdaling door coronamaatregelen, kunnen sinds 15 maart de TONK-regeling aanvragen voor de periode van 1 januari tot 30 juni 2021.

Het college van burgemeester en wethouders besloot deze week het vaste bedrag voor de tegemoetkoming te verdubbelen en geen partnertoets meer te hanteren bij de beoordeling van een aanvraag. Dit is mogelijk omdat het rijk meer budget vrijmaakt en omdat het aantal aanvragen vooralsnog achterblijft.

De TONK-regeling is er voor huishoudens die in de problemen zijn geraakt met het betalen van de noodzakelijke woonkosten en waarvoor het bestaande sociale zekerheidsstelsel en andere steunmaatregelen niet voldoende zijn. Een tegemoetkoming via TONK krijgt iemand bij een terugval van het netto-inkomen van 20% of meer.

Wethouder Werk en Inkomen, Petra Molenaar: 'Ik ben blij dat het mogelijk is om nóg ruimhartiger te zijn voor mensen die het nodig hebben. Ik wil mensen die er recht op hebben ook echt aanraden er gebruik van te maken. Kleine betalingsachterstanden worden al snel serieuze problemen als je niet op tijd aan de bel trekt.'

Nieuwe bedragen

Bij een terugval tussen 20% en 40% wordt er in plaats van 175 euro nu 300 euro netto per maand uitgekeerd. Bij een terugval van 40% of meer, wordt in plaats van 350 euro nu 700 euro netto uitgekeerd. Bij de beoordeling van de aanvragen wordt geen vermogenstoets of draagkracht gehanteerd én vanaf nu ook geen partnertoets meer.

TONK al aangevraagd

Mensen die de regeling al aangevraagd en ontvangen hebben, hoeven zelf geen actie te ondernemen. Zij krijgen automatisch de nabetaling op hun rekening en ontvangen hierover vóór 1 juni een brief. Aanvragers die zijn afgewezen vanwege de partnertoets en nu wel recht hebben op een tegemoetkoming, worden deze maand ook geïnformeerd.

Financiële vragen of zorgen

Inwoners die met financiële vragen of zorgen zitten, kunnen altijd contact opnemen met de Financieel expert in de wijk via nijmegen.nl/geldzorgen of 024 - 329 8001.

Meer informatie en aanvragen TONK: nijmegen.nl, zoek op ‘TONK’.

 


Dit bericht delen:

Advertenties