Dit moet je weten over het verwarmen van je woning

Van onze partner
21 mei 2021
Onze kachels en cv-ketels hebben ons weer door de winter heen geholpen. Nadenken over het onderhoud van je verwarming is dan vast ook het laatste waar je aan wil denken.
Toch is het belangrijk dat je verwarming het hele jaar door tiptop in orde is. We vertellen je waarom regelmatig onderhoud noodzakelijk is en waar je op moet letten bij het schoorsteenvegen.

Onderhoud van je cv-installatie

Je cv-ketel voorziet je niet alleen van de nodige warmte: hij zorgt er ook voor dat je niet plots onder een koude douche komt te staan. Om ervoor te zorgen dat je cv-installatie betrouwbaar, zuinig en veilig blijft werken, is het belangrijk dat je een erkende specialist of loodgieter inschakelt voor periodiek cv-onderhoud. De meeste cv-ketels moeten elke één tot drie jaar nagekeken worden.

Kans op schade en brand

Als je het onderhoud van je cv-ketel te lang uitstelt, heb je een grotere kans op defecten en storingen. En daarmee dus ook een grotere kans op een ijskoude douche. Maar dat is niet alles: met een slecht onderhouden cv is ook het risico op waterschade, brand en koolmonoxidevergifiging een stuk groter.

Tips

  • Ook uit een goed onderhouden cv-ketel kan koolmonoxide vrijkomen. Dit gas is reukloos, kleurloos en kan zelfs in lage concentraties leiden tot hersenletsel. Zorg dat je op tijd wordt gewaarschuwd bij een lek door betrouwbare koolmonoxidemelders in huis te plaatsen.

  • Zelfs nieuwe en moderne cv-ketels hebben regulier en professioneel onderhoud nodig.

  • Met een onderhoudscontract voor cv-onderhoud ben je verzekerd van een tijdige onderhoudsbeurt en snelle hulp bij storingen en defecten. Voor zo’n abonnement betaal je een vast laag bedrag per maand.

  • Goed om te weten: als je je cv-installatie slecht onderhoudt en hierdoor schade aan je inboedel of opstal ontstaat, dan kan je woonverzekeraar weigeren om hier een schadevergoeding voor uit te keren.

Onderhoud van je kachel en open haard

Als je een kachel of open haard hebt, is het jaarlijks vegen van de schoorsteen een must. Schakel hier een professioneel schoorsteenvegerbedrijf voor in en vraag na het onderhoud om een veegbewijs. Een gediplomeerde schoorsteenveger zorgt dat het rookkanaal weer schoon is en dat je ook komende winter veilig kunt stoken.

Gevaarlijke deeltjes

Telkens als je stookt blijven er onverbrande deeltjes in de schoorsteen achter. Deze deeltjes hopen zich op aan de wand en vormen op den duur een teerachtige aanslag die erg brandbaar is. Door elk jaar de schoorsteen te laten reinigen en controleren, voorkom je dat er een schoorsteenbrand ontstaat of dat het rookkanaal dichtslibt.

Tips

  • Ook hier geldt: als je schoorsteen slecht onderhouden is en schade veroorzaakt, bestaat de kans dat je woonverzekeraar weigert om een schadevergoeding te betalen. Het is de investering dus dubbel en dwars waard.

  • Als je stookt op gas, dan ontstaat er in de schoorsteen een prettige en warme leefomgeving voor vogels. Als zij hierin een nest bouwen, kan er koolmonoxide vrijkomen. Een schoorsteenveger weet precies wat te doen en zal een vogelnest opsporen en kundig verwijderen.

 


Dit bericht delen:

Advertenties