Frank Gentges wordt Head-Coach bij Nijmegen Wolves

Karel Hermsen
11 mei 2021
Met Frank Gentges als Head-Coach halen de Nijmegen Wolves een uiterst ervaren en succesvolle trainer binnen. In Nijmegen is hij geen onbekende. In het seizoen 2008/2009 haalde hij met Nijmegen Devils de nationale beker binnen. Bij die club startte hij in 2019 opnieuw. Toen gooide Corona roet in het eten. De BeNe League competitie werd halverwege afgebroken. Vorig jaar ging de Stichting achter de Nijmeegse Devils failliet.
De Duitse Frank Gentges staat bekend als een absolute vakman op ijshockeygebied, die bij alle clubs in zijn lange carrière altijd het meest optimale uit het team en individuele spelers wist te halen. De nieuwe Nijmegen Wolves zijn erg in hun nopjes met de komst van deze coach. Zijn ervaring en drive zal ertoe bijdragen dat het nieuw gevormde team hoge ogen gaat gooien in de competitie van de BeNe-League. De competitie gaat in september van start.

Carrière

Gentges speelde als ijshockeyprof 22 jaar in de Duitse eerste en tweede Bundesliga voor clubs in Krefeld, Düsseldorf, Bad Nauheim, Iserlohn, Kaufbeuren, Wolsburg, Essen, Berlijn, Weiden, Deggendorf, Utrecht,
Stuttgart, Ravensburg en Grefrath. Hij scoorde in ruim 1000 wedstrijden meer dan 1500 keer en wist ongeveer 900 strafminuten te boeken.
Als Head-Coach was hij in zijn 21-jarige carrière onder andere actief bij topclubs in zijn woonplaats Grefrath, Leipzig, Krefeld, Nijmegen, Dortmund, Frankfurt en bij de Moskitos uit Essen.
Na vijfenhalf jaar beëindigde Gentges op eigen verzoek zijn contract bij de Moskitos. Hij wilde zijn trainerscarrière in het buitenland voortzetten. En toen sloeg het noodlot toe. Bij een ongeluk op het ijs liep hij een ernstige blessure aan de halswervels op, die hem langere tijd op non-actief zette. Zijn plan voor het buitenland leek een droom te blijven.

Keuze voor Nijmegen

Gentges: 'Kort na mijn ongeluk kwam het verzoek uit Nijmegen. Mijn woonplaats Grefrath ligt net over de grens bij Venlo. Die 80 kilometer naar Nijmegen moesten te doen zijn. Op die manier zouden mijn therapie en mijn grote passie, ijshockey, toch te combineren zijn. De gevolgen van de blessure zullen jammer genoeg wel altijd blijven, maar hinderen mij niet in mijn job als coach.
Door Corona kwam er vroegtijdig een einde aan De BeNe-League competitie. In die tijd kwamen er ook aanbiedingen van andere clubs, maar het seizoen was al lang begonnen. Ik had geen zin om gedurende het seizoen in te springen en brandjes te blussen, nog afgezien dat die clubs niet zo bij mij pasten. Ik heb de coronatijd gebruikt voor dingen, waarvoor ik anders weinig tijd heb.’

Risico`s

Na het turbulente jaar voor het Nijmeegse professionele ijshockey heeft Gentges toch getekend voor de Wolves. De nieuwe club begint zowel organisatorisch als bij de selectie van de spelers steeds duidelijker vormen te krijgen. Toch ligt nog niet alles voor honderd procent vast en blijven er risico`s.
Gentges: 'Ik word door Charles Haukes, (oud technisch directeur van de Devils en interim bestuurder van de Wolves KH), goed op de hoogte gehouden over alle actuele ontwikkelingen binnen de nieuwe club. Vooropgezet dat het nieuwe seizoen normaal start, zie ik op sportief gebied weinig risico`s. De clubs in de BeNe-League moeten hetzelfde presteren als clubs op het hoogste niveau in andere landen. Na een gedwongen pauze van 18 maanden start elke professionele ijshockeyspeler vanuit een situatie die je beste kunt vergelijken met een lange blessuretijd, waarin met fitnesstraining en `droogzwemmen` het lichaam in conditie wordt gehouden. Maar van de extreem hoge belasting van wedstrijden in een hele competitie is geen sprake geweest. De kans op blessures, vooral bij de wat oudere spelers, is dan veel groter. Voor topsporters zijn 18 maanden van rust een eeuwigheid. Dat kun je alleen ondervangen met aangepaste, vroegtijdige en extra trainingen. Een alternatief is er gewoonweg niet. We moeten zo snel mogelijk het ijs op!'

Concessies

'Ik ben mij ervan bewust dat de Wolves als startende club, na het financiële debacle van de voorganger, ook op financieel gebied voor een behoorlijke uitdaging staat. Dat betekent dat alle spelers concessies moeten doen. Dat geldt evenzeer voor mijzelf. Nu het onderste uit de kan willen halen, gaat gewoon niet. Toch heb ik goede hoop dat de kern van het oude team terugkeert. We hebben al in het seizoen 2008/2009 succesvol samengewerkt en onder andere de Baker Cup naar Nijmegen gehaald. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de spelers en het nieuwe bestuur. 
Ik denk, dat ik als trainer van de Nijmegen Wolves ook voor de langere termijn een goede keuze heb gemaakt. Natuurlijk zijn er onzekerheden, maar waar zijn die nu niet? Ik zal in ieder geval mijn uiterste best doen. Ik ben ervan overtuigd dat we als TEAM een zeer geduchte concurrent zullen worden', aldus Gentges.

Dit bericht delen:

Advertenties