Debat: De export van landbouwkennis veroorzaakt klimaatimpact over de grens

Van onze redactie
6 mei 2021
Volgende week dinsdag, op 11 mei, vindt er een om 19.00 uur debat plaats over de rol van landbouw op klimaatverandering. Verrassend genoeg staat niet de rol van Nederlandse boeren en Nederlandse CO2 uitstoot centraal, maar het effect van exportbeleid en de export van kennis op klimaatverandering buiten de grenzen. Het debat is via een livestream te volgen.
Zo is Nederland op talloze manieren verbonden met de landbouw elders op de wereld. De Nederlandse landbouw is sterk afhankelijk geworden van veevoederimport. De havens van Rotterdam en Amsterdam, en luchthaven Schiphol importeren en exporteren veel landbouwproducten. Nederland investeert wereldwijd in de landbouw met kennis, technologie en kapitaal.

Wat is de klimaatimpact van de Nederlandse landbouw en hoe kunnen we die beperken? Wat is de klimaatimpact van Nederland (handel, import, export, kennis en beleid) op landbouw elders in de wereld en hoe kunnen we die beperken? Hoe kunnen Nederlandse investeringen, kennis en handel helpen om te zorgen dat Afrika, Azië en Latijns-Amerika omschakelen naar klimaatslimme landbouw? Het zijn vragen die centraal staan tijdens de tweede Klimaattafel Internationaal, een gesprek met deskundigen op initiatief van Vice Versa, Solidaridad, FMO, en de Fair, Green and Global Alliance en georganiseerd door Bureau Wijland.

De deelnemers van deze Klimaattafel zijn:

Diederik Samsom – kabinetschef Europees commissaris Frans Timmermans, Green Deal
Barbara Baarsma – directeur van de Rabo Carbon Bank
Daniel Polman – postdoctoraal onderzoeker WUR, de politieke dimensies van circulaire voedselsystemen
Pablo Tittonell – hoofdonderzoeker bij de Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie
Danielle Hirsch – directeur van Both Ends
Johan Vollenbroek – milieudeskundige MOB
Ellen Mangnus – ontwikkelingseconoom op het gebied van armoede, ongelijkheid, macht in voedselketens en de landbouw
Kees van Zelderen – kerngroeplid Boerenraad

Aanmelden voor bijwonen livestream

Het programma zal worden geopend door Harriët Tiemens, wethouder Duurzaamheid en Groen van  gemeente Nijmegen. Het live panelgesprek wordt vanuit de Lindenberg uitgezonden. Belangstellenden voor het bijwonen van de livestream kunnen een mail sturen naar: s.spruijt@bureauwijland.nl. Na aanmelding wordt een unieke aanmeldcode verzonden.

Dit bericht delen:

Advertenties