Opnieuw geen Vierdaagsefeesten, toch een beetje feest

Van onze redactie
23 april 2021
De afgelopen maanden werden diverse scenario's uitgewerkt om ervoor te zorgen dat de Vierdaagsefeesten in welke vorm dan ook door zouden kunnen gaan. Er liggen drie plannen klaar: een volwaardige editie, een Vierdaagsefeesten op anderhalve meter afstand en een vorm van sfeerbeheer. Helaas blijft alleen het laatste scenario overeind: er zijn geen Vierdaagsefeesten dit jaar, maar het wordt toch een beetje feest van 17 t/m 23 juli.

'De kans op een reguliere Vierdaagsefeesten werd gaandeweg steeds kleiner. De openingsstrategie van de rijksoverheid zoals die er nu ligt, biedt te weinig zekerheid voor evenementen in het begin van de zomer, zo is de gezamenlijke conclusie van gemeente, hulpdiensten en organisatie. Nog langer wachten met de concrete voorbereiding van het grootste evenement van Nederland is helaas geen optie meer, en ook uitstel naar het najaar blijkt niet haalbaar', laat de Stichting Vierdaagsefeesten weten.

Als alternatief werd er ook een scenario voorbereid waarbij iedereen anderhalve meter afstand kan houden. Zittend op de terrassen en in een aantal omheinde parken en pleinen, met aangepaste programmering. Alles met reservering en kaartverkoop vooraf, een ‘limited edition’. Helaas valt ook voor dat scenario nu definitief het doek. Stichting Vierdaagsefeesten heeft het scenario uitgebreid besproken met de hulpdiensten en gemeente, maar de plannen blijken niet haalbaar.

De hulpdiensten adviseren de gemeente over veiligheid en gezondheid bij evenementen. De inschatting is dat de aantrekkingskracht van de Vierdaagsefeesten, ondanks een ‘limited edition’, deze zomer zal leiden tot onbeheersbaar grote aantallen mensen in de binnenstad. Niet alleen bezoekers van de feesten, maar ook mensen die wonen en werken in het centrum en dagjesmensen. Normaal is dit te reguleren met crowdcontrolmaatregelen, maar niet met de waarschijnlijk nog geldende 1,5 meter afstandsnorm. Daardoor wordt het risico op besmettingen onaanvaardbaar.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: 'Het open karakter van een hele stad als festivalterrein én de aantrekkingskracht van de feesten is iets waar we normaal gesproken enorm trots op zijn, maar wat het nu juist onmogelijk maakt. Zelfs in een beperkte vorm. Dat begrijpen we, hoe ontzettend we er ook van balen. Een ontzettende domper, niet alleen voor ons en onze bezoekers, maar ook voor alle horeca-ondernemers en culturele partijen die met ons mooie plannen hebben gemaakt. Maar veiligheid en gezondheid staan uiteraard in deze tijden voorop.'

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen: 'Ik gunde het alle Nijmegenaren en Nijmeegse ondernemers zo om uit te kunnen kijken naar de Vierdaagsefeesten, zeker nu we er al twee jaar op wachten, maar ik zie geen andere mogelijkheid, hoe spijtig ook. Maar de Vierdaagsefeesten en de marsen houden een plekje in ons hart. We kijken daarom extra uit naar de editie van 2022!'

Wat over blijft, is het Vierdaagsefeestengevoel delen, met sfeer in de stad en online. Via de website en social media van Vierdaagsefeesten word je op de hoogte gehouden van wat er op dat moment wél kan. De eerste aangekondigde versoepelingen bieden hier perspectief voor. 17 t/m 23 juli wordt een moment om de slingers op te hangen en te proosten, live of niet, op betere tijden. Ook in 2021: geen Vierdaagsefeesten, toch een beetje feest!


Dit bericht delen:

Advertenties