Leerlingen ontdekken het 'vergeten groen' op de Buitenlesdag

Van onze redactie
14 april 2021
Gisteren was het Nationale Buitenlesdag. Buitenles is gezond: de frisse lucht, beweging en natuur nodigt uit tot creativiteit. Dit jaar stond de Nationale Buitenlesdag in het teken van de Grote Natuurles. In Nijmegen deden maar liefst 14 basisscholen mee aan de buitenlesdag. De Bastei gaf dit jaar, in samenwerking met IVN Rijk van Nijmegen, een gastles cadeau aan 10 schoolklassen.
In de Grote Natuurles gingen leerlingen aan de slag met botanisch stoepkrijten. Leerlingen van groep 1 tot en met 8 ontdekten de natuur op het schoolplein: van anoniem stoepplantje tot vergeten korstmos, wat voor groen schuilt er rond op het schoolplein? In Nijmegen ontvingen 10 groepen van basisscholen Petrus Canisius, de Verbinding, de Geldershof en Hidaya een compleet verzorgde gastles namens de Bastei en IVN Rijk van Nijmegen.

Leerkacht Sanne Oosterhout van groep 4 van basisschool Petrus Canisius licht toe: ‘Op onze school zitten veel leerlingen die midden in de stad wonen. Met deze buitenles ontdekken ze hoeveel groen er nog in hun eigen leefomgeving te vinden is en hoe belangrijk dat groen is.’ Nadat de leerlingen stoepplantjes gevonden en onderzocht hadden, sloten ze de les af met het stoepkrijten van een heel bos op hun schoolplein. Het enthousiasme spatte van de leerlingen af en de school heeft besloten om de hele week door te gaan met buiten lessen.

‘Afgelopen jaar is er zoveel niet doorgegaan wegens corona, terwijl je het de leerlingen gunt om een excursie te hebben met je klas en aan de slag te gaan met een buitenactiviteit. Daarom hebben wij de Buitenlesdag met beide handen aangegrepen.’ vertelt Danny de Jong, leerkracht van groep 8 van De Geldershof. ‘We hebben vanochtend al een taalopdracht gedaan op het plein en vanmiddag gaan we met de groep nog hutten bouwen bij het Sprokkelbos.’

Bij de Grote Natuurles werden stoepplantjes zichtbaar gemaakt met stoepkrijt door leerlingen van de onderbouw, terwijl de middenbouw ging kijken naar de kenmerken van de plantjes. Leerlingen van groepen 7 & 8 brachten vervolgens de plantjes op naam met behulp van zoekkaarten. Zo kan niemand meer om de stoepplantjes heen.


Dit bericht delen:

Advertenties