Herman van Veen 75: drie voorstellingen in Nijmegen

Van onze partner
13 april 2021
"Net zo oud als de langst gewapende vrede in onze lage landen ooit. Dus zingen we vast en zeker blij": Herman van Veen werd geboren in 1945 en beleefde dus in 2020 zijn 75ste verjaardag. Dit wordt door de bekende omstandigheden pas in 2021 echt uitgebreid in de theaters gevierd, en wel tijdens drie voorstellingen in de Stadsschouwburg met het programma 75 'Dat kun je wel zien, dat is hij'.
Geboren in laatste bezettingsjaar

1945 was het laatste bezettingsjaar van de Duitsers in Nederland. Wilhelmina kon weer in haar paleis gaan zitten, De Nachtwacht werd uit het onderduikadres tevoorschijn gehaald, én de markante podiumkunstenaar Herman van Veen werd geboren. Het zou nog lang duren voordat we überhaupt met elkaar konden mailen, chatten, Tiktokken, online energie vergelijken of de platen van Herman van Veen beluisteren. Het was een tijdsbeeld dat velen zich niet meer voor de geest kunnen halen.

De wereld rond en Alfred J. Kwak

Sinds 1965, na studies viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium, reisde Van Veen de wereld rond met voorstellingen in vijf talen. Zijn theatervoorstelling over Alfred J. Kwak schreef hij op verzoek van UNICEF en het Haagse Residentie Orkest in 1976. De eend werd wereldberoemd. Ook op televisie was Herman van Veen actief: hij presenteerde onder andere Rode Wangen, Kinderen voor Kinderen en De WK-show. Zijn inzet voor goede doelen nam ongekende proporties aan: hij was ambassadeur en bestuurslid voor UNICEF en zette zelf tal van stichtingen op. Het leverde hem de World Peace Flame op, symbool voor vrede, vrijheid, eenheid en waarheid. De naam is ontleend aan de eeuwige vlam in het huis van Mahatma Gandhi. Daarnaast zou men bijna vergeten dat zijn muziek het grote publiek bereikte.

Hoog bezoek

Sinds de jaren '60 zijn er honderden albums uitgebracht, van Herman van Veen I tot Vallen of Springen in 2017. Niet alleen in het Nederlands, ook in het Duits en Engels en zelfs het Afrikaans. Suzanne, Opzij, Anne, Hilversum III, Toveren, Blauwe Plekken, er verschenen veel te veel singles om op te noemen. Met Herman van Veen haalt Nijmegen al met al een instituut in huis. Gelukkig is de Stadsschouwburg gewend aan hoog bezoek en zal hij er drie dagen lang, als een vis in het water zijn repertoire ten gehore kunnen brengen. Want Herman van Veen is nog lang niet uitgeraasd, ondanks zijn respectabele leeftijd. Zoals hij het zelf aankondigt: "Los van wat krakende onderdelen en het regelmatig kwijt zijn van namen, beschouw ik deze tijd, ook al ben ik minder jong dan gisteren, als de beste van mijn leven".


Dit bericht delen:

Advertenties