Besiendershuis vraagt foto's voor Collage van de stad 2021

Van onze redactie
11 april 2021
Op zondag 25 april wordt het beeldproject met de titel 'Collage van de stad, Nijmegen anno 2021' voor de tweede keer uitgevoerd. Alle Nijmegenaren worden uitgenodigd om op die dag, tussen 00.00 uur en 23.59 uur, een foto te maken van het uitzicht vanuit hun voordeur.
Dit initiatief van Besiendershuis en Regionaal Archief Nijmegen is bedoeld om een dag in de stad vast te leggen in honderden beelden. Door dit jaarlijks te herhalen, komen de geleidelijke veranderingen in de stad aan het licht, die nu nog niet opvallen.

Unieke collage vanuit ontelbare lensjes

Op koningsdag 2020 organiseerden beide initiatiefnemers de eerste 'Collage van de stad'. Aan de hand van een eenvoudige gebruiksaanwijzing zonden 365 Nijmegenaren foto's genomen vanuit hun voordeur op. Zo ontstond er een collage van heel gewone foto's, maar tegelijkertijd ook bijzondere privébeelden vanuit het alledaagse perspectief van stadgenoten. Al deze losse foto's vormen samen een beeld van de stad alsof je door de facetogen insecten kijkt, die wat ze zien verdelen in tientallen of soms duizenden lensjes. Op de website van het Besienderhuis zijn die honderden min of meer synchrone opnames, vanuit alle hoeken van de stad te bekijken.

Foto's vanuit de voordeur

Door jaarlijks foto's te maken vanuit de voordeur, ontstaat een zicht op de stad door de jaren heen. Geleidelijke veranderingen die nu niet opvallen, komen zo aan het licht. Het is volgens de initiatiefnemers de bedoeling een tijdsbeeld te schetsen van de jaren 20 van de 21e eeuw, beginnend bij de coronacrisis tijdens de eerste lockdown in 2020. Hoewel we nog steeds in die crisis en weer in een lockdown zitten, is de stad in een jaar tijd bijna onzichtbaar veranderd. Vaak zit het in kleine dingen. Bomen zijn gegroeid, kozijnen geschilderd of juist weer iets verder afgebladderd, wegdek is aangepast. De overburen hebben nieuwe gordijnen, en nieuwe auto's zijn gekocht.

Hoe zal het beeld er volgend jaar uitzien, of over vijf jaar? Hoe groot is dan het contrast met 2020? Wat is er dan veranderd in het straatbeeld, wat we nu nog niet kunnen bedenken? Die kleine veranderingen wil het Regionaal Archief in een soort slow motion-beeldarchief zichtbaar maken en vastleggen.

Spelregels voor het opsturen van foto's

Iedereen wordt uitgenodigd om op zondag 25 april tussen 00.00 tot en met 23.59 uur een foto te maken van het uitzicht vanuit de eigen voordeur. Foto's moeten wel volgens de onderstaande gebruiksaanwijzing gemaakt worden.
  1. Open op 25 april je voordeur, of de deur die je als voordeur beschouwt en ga op de drempel staan.
  2. Maak vanuit die positie een liggende foto (met een camera, of mobiele telefoon) recht vooruit naar buiten.
  3. Stuur de foto in naar collagevandestad@gmail.com, onder vermelding van het adres (straatnaam, huisnummer en postcode). Door de foto in te sturen wordt afstand gedaan van de auteursrechten. Zonder adresvermelding wordt de foto niet geplaatst. Het adres wordt gedeeld, maar er worden verder geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Naamsvermelding behorende bij het adres is niet nodig. De foto kan ook gedeeld worden op social media met de hashtag #collagevandestad.
  4. Samen creëren de inzenders een beeld van de stad anno 2021. De foto is te zien op de website van het Besiendershuis en wordt ter beschikking gesteld aan het Regionaal Archief Nijmegen.

Alhoewel niet iedereen een mooi uitzicht vanuit zijn voordeur heeft, worden nadrukkelijk ook mensen die hun uitzicht niet mooi vinden uitgenodigd. Op die manier wordt het plaatje van Nijmegen compleet.

Dit bericht delen:

Advertenties