Stadsschouwburg viert 60-jarig bestaan met tentoonstelling

Van onze redactie
8 april 2021
Stadsschouwburg Nijmegen is vandaag 60 jaar oud. Het verjaarsfeest laat, vanwege de huidige coronamaatregelen, nog even op zich wachten. Tóch staat de jubilaris al wel in de schijnwerpers, met strik en wel. Ook hangt er vanaf april een bijzondere expositie over de architectuur van de Stadsschouwburg en zijn geschiedenis in het pand. Zodra het mogelijk is zal de expositie fysiek toegankelijk zijn voor publiek. Tot die tijd zijn delen van de expositie online te bekijken.
De architecten Bernard Bijvoet en Gerard Holt ontwierpen Stadsschouwburg Nijmegen in een brutalistische stijl, met als belangrijk kenmerk ‘Beton brut’: het naakte, ruwe en onbehandelde beton. Die brutalistische stijl valt onder het nieuwe bouwen van na de oorlog. Curator Ingrid Oostendorp heeft een expositie samengesteld die ingaat op de ontstaansgeschiedenis van de Stadsschouwburg, een accent legt op architectuur en idealen van toen, en deze vervolgens doortrekt naar het nu. De veranderende tijdgeest komt in de tentoonstelling tot uitdrukking in diverse vormen. Zo leidt een sprookje in de vorm van een podcast het publiek langs opvallende elementen in de schouwburg, zoals de lichtsculptuur waarvan niemand de maker kent.

Vandaag, 8 april, is de verjaardag van de Stadsschouwburg. Vanwege de coronamaatregelen is moment nog niet daar om publiek te ontvangen. Daarom wordt naast de fysieke tentoonstelling ook een onlineversie gemaakt. Zodra het mogelijk is opent het fysieke deel. De laatste informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van de Stadsschouwburg.

60 wensen van de jarige

Wie jarig is, mag een wens doen. En dus heeft de 60-jarige schouwburg maar liefst 60 wensen uitgesproken: wensen voor haar artiesten, medewerkers, bezoekers, gasten en stadsgenoten. De wensen zijn te vinden in het speciale magazine en op de website. En, als kers op de taart vraagt de jarige iedereen om ook een wens te doen. Mail de wens naar wens@stadsschouwburgendevereeniging.nl. De Stadsschouwburg laat een aantal wensen in vervulling gaan.

Dit bericht delen:

Advertenties