Wordt de aansprakelijkheid beschermd bij de elektrische fietser?

Van onze partner
7 april 2021
De lente is weer begonnen. Met stralend weer gaan veel Nederlanders erop uit en de (elektrische) fiets is daarbij een populair vervoermiddel. Rondom Nijmegen zijn er tal van fietsroutes door prachtige natuur, zoals het natuurgebied de Ooijpolder en langs de Waal. Daarnaast zijn er in en rondom Nijmegen vele leuke fietsroutes te vinden die je bijvoorbeeld leiden langs historische plekken in Nijmegen.
In Nederland worden elektrische fietsen steeds populairder. Er rijden inmiddels honderdduizenden elektrische fietsen rond. Volgens de cijfers van het CBS blijkt dat 11% van de 55-plussers zelfs dagelijks gebruik maakt van een elektrische fiets. Daarnaast heeft bijna 50% van 55 jaar of ouder minimaal één elektrische fiets thuis. Dat meldde het CBS op basis van onderzoek met cijfers uit 2018 en 2019. De elektrische fiets wordt overigens ook steeds populairder onder jongeren.

Naast de elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, bestaan er speed pedelecs (speedbike). Een speed pedelec is een snellere fiets, waarover later meer. Ook deze speed pedelecs zijn erg populair. Nederland kende op 1 juli 2019 bijna 17,2 duizend Speed Pedelecs. Dit is bijna 62% meer dan twee jaar eerder.
 
De populariteit van de e-bike heeft echter ook een keerzijde: het aantal verkeersslachtoffers rijdend op een e-bike of speed pedelec neemt toe. In 2018 overleden 57 e-bikers door een dodelijk verkeersongeval. In 2019 waren dit 65 personen. Dit is een derde van alle fietsdoden.

Soorten elektrische fietsen

Nederland kent twee soorten elektrische fietsen: de elektrische fiets met trapondersteuning (e-bike) en de speed pedelec. De elektrische fiets met trapondersteuning is doorgaans de meest verkochte e-bike. Deze fiets biedt enkel trapondersteuning, waardoor de fietser nog altijd zelf moet fietsen. Door de trapondersteuning fietst de fietser een stuk lichter en kunnen snelheden van 25 kilometer per uur worden bereikt. De trapondersteuning stopt wanneer een snelheid van 25 kilometer per uur wordt bereikt. 
Naast de elektrische fiets met trapondersteuning kent Nederland ook de speed pedelec. Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de ondersteuning niet, zoals bij andere elektrische fietsen, stopt bij 25 kilometer per uur. Met de speed pedelec kunnen dan ook snelheden tot 45 kilometer per uur worden bereikt. De speed pedelec wordt gelijkgesteld met een bromfiets.
 
Beschermende wetgeving voor ‘gewone’ fietsers

In Nederland worden zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers) beschermt als ze betrokken zijn bij ongevallen met gemotoriseerde voortuigen, bijvoorbeeld auto’s. Dit is geregeld in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Fietsers worden door de wet gezien als zwakkere verkeersdeelnemers, omdat zij sneller en ernstiger letsel oplopen wanneer zij een ongeval krijgen met een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, motor, vrachtauto etc. De wet beschermt fietsers, kort gezegd, door een risicoaansprakelijkheid neer te leggen bij de bestuurder van een motorvoertuig. Hierdoor dient de bestuurder van het motorvoertuig ten minste 50% van de schade van de fietser te vergoeden. Voor kinderen onder de veertien jaar oud wordt zelfs de volledige schade vergoed.

Geldt deze bescherming ook voor elektrische fietsen?

Uit de wet blijkt dat niet alle bestuurders van elektrische fietsen worden beschermd. Op basis van de Wegenverkeerswet worden namelijk alleen bestuurders van een elektrische fiets met trapondersteuning die niet sneller dat 25 kilometer per uur gaan beschermd. Deze fietsen worden namelijk niet als een motorvoertuig aangemerkt. Dit betekent dat de bestuurder van een elektrische fiets met trapondersteuning dezelfde bescherming geniet als de ‘gewone’ fietser.

Voor de bestuurders van een speed pedelec is dit echter anders, omdat met deze fietsen sneller dan 25 kilometer per uur kan worden gefietst. De speed pedelec wordt dan ook door de wet aangemerkt als een bromfiets, waardoor de bestuurder van een speed pedelec niet dezelfde bescherming geniet als de elektrische fiets met trapondersteuning en de ‘gewone’ fiets.

 
Heeft u letsel door een ongeval met uw fiets? U kunt Van de Kraats Advocatuur dan vrijblijvend bellen. Wist u bovendien dat Van de Kraats Advocatuur u kosteloos kan helpen bij het verhalen van uw letselschade? Geïnteresseerd? Kijk eens op de website van Van de Kraats Advocatuur www.vandekraatsadvocatuur.nl of bel 085-8003112.
 
Van de Kraats Advocatuur wenst u veel veilige kilometers!

Dit bericht delen:

Advertenties