Monument overleden daklozen

Van onze redactie
1 november 2013
Vanmiddag is een monument ter herinnering aan overleden dak,- en thuislozen onthuld op de begraafplaats Jonkerbos. Dit gebeurde op initiatief van stichting Het Kruispunt Nijmegen, Iriszorg De Hulzen en een aantal dakloze mensen.

Voor de gelegenheid is afgelopen week door een paar dak,- en thuislozen de speciale hoek op de begraafplaats helemaal opgeruimd en verzorgd. De bijeenkomst had een drie-ledig karakter: de onthulling van het monument, het noemen van namen van overledenen en het uitstrooien van de as van Gerard Hendriks.

Pater Jan Eijkman, die zich al heel lang inzet voor de Nijmeegse daklozen, had de eer om het monument te onthullen. Het monument , een druppelvorm gemozaiekt met blauwe steentjes en stukjes glas, is gemaakt door Erik en Robert. Zij hebben de afgelopen tijd in de werkplaats van de Hulsen hieraan gewerkt.

Er bestaat een 'boek der overledenen' waarin de 427 namen van de sinds 1968 in Nijmegen overleden daklozen staan vermeld. Hieruit werden enkele namen voorgelezen. De meesten werden destijds zonder afscheid en anoniem begraven. Volgens de pater is voor iedereen van wezenlijk belang om afscheid te kunnen nemen. "Elke herinnering is een vorm van ontmoeten en elk mens wil ontmoet worden".

Aktiviteitenbegeleider Appie bracht een mooi lied ten gehore, geschreven door de daklozenband, genaamd 'Het park'. Na het aansteken van de kaarsjes en een gebed werd de as van de onlangs overleden Gerard Hendriks aan de voet van het monument uitgestrooid.


Dit bericht delen:

Advertenties