Eerste brugdeel 3D brug Zwanenveld eindelijk klaar

Karel Hermsen
29 maart 2021
Vandaag werd het eerste van de vijf brugdelen van de 3D-geprinte brug in de Geologenstrook in Zwanenveld geassembleerd.
Het heeft wel wat weg van een grote Lego Challenge. Op het bouwterrein liggen de afzonderlijk geprinte bouwlagen als grote holle Legostenen te wachten op verdere verwerking. De bijna honderd segmenten zijn geprint in de printfabriek van BAM en Weber Beamix in Eindhoven.
Medewerkers van BAM Infra pasten en maten om de afzonderlijke segmenten in de goede volgorde te plaatsen en met twee-componentenlijm aan elkaar te bevestigen. Als extra wapening gingen er staaldraden doorheen die met een machine werden strakgespannen. Uiteindelijk werden de brugdelen met behulp van een kraan op de definitieve plaats getakeld.

Technische problemen

Projectleider Raimond Reijnders hield de hele gang van zaken nauwgezet in de gaten: `Het is geen sinecure, zeer zeker geen lopendebandwerk, maar een nieuw innovatief proces, waarbij we stap voor stap te werk gaan. We hebben alleen ervaring met een soortgelijke fietsbrug in Gemert. Dat was een rechttoe rechtaan fietsbrug van acht meter. Deze brug is in alle opzichten uniek, niet alleen wat betreft de lengte maar ook wat betreft de vorm. Dat geldt niet alleen voor de hele brug, maar ook voor de vijf afzonderlijke brugdelen. Alles wordt hier ter plaatse gemonteerd. We zijn bij de uitvoering van dit project tegen verschillende technische problemen opgelopen. Zo moest de ondergrond voor de bruggenhoofden met heipalen beter worden gefundeerd. Ook de mortel die we zouden gebruiken was niet stevig genoeg. Die is vervangen en voor de stevigheid is er een draad toegevoegd. Het hele procedé is toen uitgebreid getest door de TU in Eindhoven. Daarna moest alles opnieuw worden voorgelegd aan de opdrachtgever Rijkswaterstaat en aan de gemeente Nijmegen. Het streven is dat de brug eind mei klaar is.`

Europa`s langste 3D brug

De bouw liep door de onvoorziene technische problemen twee jaar vertraging op. Op de bouwplaats kon niks worden gedaan en alles lag er verloren en verlaten bij. Omwonenden maakten zich kwaad over de rommelige indruk en vroegen zich af of er ooit nog een brug zou komen. Communicatie met de buurt was er niet. Die kwam pas na schriftelijke vragen van het CDA aan het college. Sinds een paar maanden zijn de bouwtechnische problemen opgelost en komt het einde in zicht. De 28,5 meter lange en 3,6 meter brede fietsbrug wordt de langste geheel geprinte 3D-brug van Europa. Het ontwerp is van de Tilburgse vormgever Michiel van der Kley. Het plan ontstond drie jaar geleden. Nijmegen was toen als eerste Nederlandse stad `European Green Capital` en werd als locatie voor de bouw van de brug verkozen. De oude houten fietsbrug In Zwanenveld was aan vervanging toe en het gemeentebestuur had in het coalitieakkoord al besloten te investeren in Dukenburg. De keuze was snel gemaakt.

Duurzaam bouwen

Binnenkort krijgen Zwanenveld en Nijmegen met deze unieke brug een primeur. Volgens de deskundigen van BAM Infra en Weber Beamix heeft deze manier van duurzaam bouwen een gouden toekomst. Het is mogelijk volledig maatwerk te leveren. Haast elke vorm is mogelijk en elk element kan uniek zijn. Er is zo`n 30% minder beton nodig voor hetzelfde resultaat en dat scheelt heel wat CO2 uitstoot. Omdat er geen bekisting meer nodig is, is er ook geen restafval meer en scheelt dat tijd in het bouwproces. De omgeving heeft minder overlast, want de onderdelen  worden op afstand gemaakt en ter plaatse gemonteerd. Kortom: de 3D - printtechnologie maakt het mogelijk om in de toekomst sneller, betaalbaarder, vormvrijer en duurzamer te bouwen.

Het wachten is op de afronding van het project. Bij de opening zullen in ieder geval de omwonenden en de het wijkcomité `Vrienden van de Geologenstrook` betrokken worden.

Kijk het hele fotoverslag op onze Facebookpagina.

Dit bericht delen:

Advertenties