De nieuwe Denker des Vaderlands is afkomstig uit Nijmegen

Van onze redactie
19 maart 2021
Paul van Tongeren is benoemd tot de nieuwe Denker des Vaderlands als opvolger van Daan Roovers
Paul van Tongeren was emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015). Hij was daarnaast bijzonder hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud Stichting aan de Universiteit Leiden (1985-1991) en buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven (2002-2016) en geassocieerd onderzoeker aan de Universiteit van Pretoria.

Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceert populaire boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek. Hij is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van Trouw.

Livestream


De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar aan een nieuwe denker uitgereikt. Journalist en kunstenaar Marc van Dijk (schrijft o.a. over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine) gaat op donderdag 25 maart in gesprek met Paul van Tongeren. Zij zullen in gesprek gaan over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Tijdens het gesprek is er ruimte voor kijkers om vragen te stellen middels een chat Het voorwoord wordt verzorgd door Julius Roelants van boekhandel Roelants.

De livestream vindt plaats op donderdag 25 maart om 17.00 uur (duur 1,5 uur) en is gratis te bekijken via het Vimeo-kanaal van LUX. Meer informatie: lux-nijmegen.nl/denker.


Inauguatie

Op 1 april vindt de officiële overdracht van de eretitel plaats tussen de huidige Denker des Vaderlands Daan Roovers en Paul van Tongeren, bij Radboud Reflects.

 


Dit bericht delen:

Advertenties