Taalwetenschappers in de klas 

Van onze redactie
15 maart 2021
De organisatie van Kletskoppen, het jaarlijkse festival in bibliotheek De Mariënburg waar Nijmeegse taalwetenschappers hun onderzoek presenteren aan kinderen, komt vanaf vandaag met een nieuw initiatief: Kletskoppen in de Klas. 'Met Kletskoppen in de Klas brengen we taalwetenschap naar kinderen die uit zichzelf misschien niet zo snel in de bibliotheek komen.'
Bij Kletskoppen in de Klas komt een taalwetenschapper van de Radboud Universiteit of van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek naar een school en verzorgt daar een les over een onderwerp dat te maken heeft met taalonderzoek. De kinderen krijgen een stukje theorie, maar gaan vooral ook zelf aan de slag met een taalexperimentje. ‘We nemen de demonstraties die we tijdens het festival laten zien als uitgangspunt,’ zegt Sharon Unsworth, taalwetenschapper en eindverantwoordelijke voor Kletskoppen.
 
Het voordeel van deze opzet is dat we nu meer tijd hebben om aan kinderen uit te leggen dat het niet alleen maar leuke spelletjes zijn, maar dat er een wetenschappelijke vraag achter zit.’ De deelnemende wetenschappers volgden een speciale cursus van het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit om hun onderzoek uit te leggen aan kinderen.
  
Leesbeleving, meertaligheid, taalverwerving

Lynn Eekhof is een van de wetenschappers die lessen gaat verzorgen voor Kletskoppen in de Klas. Zij doet onderzoek naar leesbeleving. ‘In leesonderwijs ligt vaak de nadruk op leesniveau en leesvaardigheid,’ zegt ze, ‘maar het gaat zelden over de leeservaring, terwijl juist de beleving van een verhaal het leesplezier bepaalt.’ In haar les doen de kinderen een klein experiment waarbij ze onderzoeken of ze zich beter kunnen inleven in een verhaal geschreven vanuit een ik-persoon of juist vanuit een hij/zij-persoon. 
 
Naast deze les zijn er ook lessen over bijvoorbeeld meertaligheid of over de vraag hoe je je moedertaal leert. Leerkrachten kunnen zelf kiezen over welk onderwerp ze een les willen. ‘Geïnteresseerde leerkrachten kunnen zich bij ons melden en dan bekijken we samen welke les het meest geschikt is,’ aldus Unsworth, die zelf een les over meertaligheid verzorgt.

BiebBoys

Om Kletskoppen in de Klas onder de aandacht te brengen van leerkrachten werkte de organisatie samen met de BiebBoys. Vanuit de bibliotheek maken de BiebBoys iedere maand educatieve video’s met bijbehorend lesmateriaal om kinderen aan het lezen te krijgen. Speciaal voor Kletskoppen in de Klas namen ze een video op in verschillende laboratoria op de universiteit. ‘De BiebBoys gaan op een hilarische manier helemaal los in het lab,’ zegt Unsworth. ‘Daarmee laten we op een speelse manier zien hoe taalonderzoek eruit ziet.’ 

Meedoen?

• Scholen, maar ook bibliotheken of buurtcentra in de regio Nijmegen die een les van een taalwetenschapper in de klas willen kunnen zich aanmelden via info@kletskoppenfestival.nl.
• Een beschrijving van de lessen is te vinden op de website. De lessen zijn (voorlopig) gratis. 
• De video van de BiebBoys is, naast andere video’s en meer lesmateriaal, te vinden op deze website.

Dit bericht delen:

Advertenties