GGD test meer kinderen op corona

Van onze redactie
12 maart 2021
Sinds de scholen weer open zijn geldt voor basisschoolkinderen dezelfde instructie als voor volwassenen: bij klachten thuisblijven en testen. Is er in het basisonderwijs een kind of leerkracht besmet met corona? Dan gaat de hele klas thuis in quarantaine.
Op dag 5 kunnen deze kinderen en leerkrachten zich laten testen. Bij een negatieve uitslag mogen zij weer naar school. Testen is vrijwillig. Wie zich niet laat testen, mag na 10 dagen uit quarantaine. De GGD test momenteel veel kinderen.

Kinderen testen in de teststraat

Kinderen met coronaklachten kunnen getest worden in een GGD-teststraat. Dit kan in de regio Gelderland-Zuid bij voorkeur in Nijmegen-Noord (Lent) Culemborg en in Tiel. Sascha Kraus, GGD Gelderland-Zuid: ‘We begrijpen dat sommige kinderen het spannend vinden om zich te laten testen. Onze testers besteden extra tijd en aandacht aan het testen van kinderen. Wij testen niet vanuit de auto. Ouders kunnen bij hun kind blijven en na afloop krijgt het kind een dapperheidsdiploma mee. In de praktijk merken wij dat de meeste kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. We horen na afloop heel vaak: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

GGD mobiele testteams

Sascha Kraus: ‘Om het testen op dag 5 makkelijker te maken, zet onze GGD sinds half februari mobiele testteams in. Het mobiele testteam richt vlakbij of in de school een tijdelijke teststraat in. De kinderen en de leerkrachten krijgen via school een uitnodiging om zich te laten testen. Het testen van kinderen gebeurt alleen met toestemming van de ouders. Door de inzet van de mobiele testteams wordt de stap kleiner om kinderen te laten testen. En na een negatieve uitslag kunnen zij weer naar school.’

Alvast een DigiD voor je kind aanvragen

Op dit moment test de GGD veel kinderen. Het is voor ouders handig om een DigiD voor hun kind aan te vragen. Een Digid aanvragen duurt 3 dagen. Doe dat daarom nu, want als je kind klachten heeft en zich wil laten testen duurt dat te lang. Met een DigiD kun je zelf de uitslag van de test inzien. Voor het maken van een testafspraak kunnen ouders bellen naar 0800-1202.

Je kind voorbereiden op de test

Het helpt als ouders hun kind voorbereiden op de test. Sacha Kraus: ‘Vertel aan je kind wat er gaat gebeuren. Beschrijf hoe de beschermende kleding van de medewerker eruitziet en dat het testen kort duurt. Bekijk bijvoorbeeld samen het filmpje van het NOS Jeugdjournaal: ‘Zo gaat het bij de coronateststraat voor kinderen’ (8 september 2020). Kijk ook op https://ggdgz.nl/kindtestenopcorona daar staan meer tips om je kind voor te bereiden op de test. En uiteraard mag de favoriete knuffel mee!’

 


Dit bericht delen:

Advertenties