Wake voor humaan asiel- en migratiebeleid

Van onze redactie
8 maart 2021
Vanmiddag hielden demonstranten onder de noemer 'Lopend Vuur' van 13.00 tot 17.00 uur een wake op het Mariënburgplein om op te roepen tot een humaan asiel- en migratiebeleid.

De actie dwars door Nederland ging op 1 maart van start en loopt door tot woensdag 17 maart. In ruim 40 plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Daniël van Dijk, coördinator van de wake in Nijmegen, vertelt waarom hij aan de wake meedoet: 'De omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Griekenland en andere Europese grenslanden zijn onmenselijk, en worden in stand gehouden door politieke onwil – géén onmacht – om dit op te lossen. Wij laten zien dat er wel degelijk draagvlak in Nederland is voor een beter asiel- en migratiebeleid, en roepen de regering op zich aan haar eigen (internationale) regels te houden door onmiddellijk stappen te nemen om de kampen te evacueren en een beleid te vormen wat de mensenrechten van vluchtelingen respecteert.'

Op de wake spraken verschillende sprekers, waaronder Yasemin Cegerek, Qader Shafiq en Ilja Scheifes, zich – mede uit persoonlijke ervaring – uit over het asielbeleid. De landelijke actie wordt georganiseerd door vluchtelingenorganisatie MiGreat.


Dit bericht delen:

Advertenties