Noodbevel op Faberplein tijdens campagne FvD

Van onze redactie
28 februari 2021
Vanmorgen voerde Thierry Baudet campagne voor het Forum voor Democratie op het Kelfkensbos. Tegenstanders werden op het Faberplein aan de Mariënburg tegengehouden door de politie. Daar gold korte tijd een noodbevel.
Op het plein waar de campagne gevoerd werd, was met graffiti aangegeven waar mensen, op anderhalve meter afstand, konden staan. Medewerkers van Bureau Handhaving van de gemeente, mensen in witte jassen van FvD en agenten wezen mensen op de anderhalve meter afstand. Waar de afstand niet werd gehouden, werden mensen daarop aangesproken. Bij aankomst van Thierry Baudet klonk tijdens het geklap een luid getoeter vanaf een dak naast het plein. Tegen de gevel van het pand hing een spandoek met daarop 'FvD? Nee!' Agenten beëindigden het getoeter en lieten het spandoek weghalen.

Tijdens de twee toespraken van Baudet op het Kelfkensbos, verzamelden enkele tientallen tegenstanders van FvD zich op het Faberplein. De politie omsingelde de aanwezigen, die zich met spandoeken, posters en een megafoon op het plein verzameld hadden. Mensen die voorbij de agenten op het plein gingen staan, mochten niet meer weg. Er was korte tijd een noodbevel op het plein van kracht. Op beide locaties hielden de agenten de aanwezigen in de gaten om een confrontatie te voorkomen.

Burgemeester Bruls beëindigde de campgne omstreeks 12.00 uur, omdat het te druk werd op het plein. FvD had aangekondigd 200 mensen toe te laten. Dat werden er veel meer. Nadat Baudet Kelfkensbos verlaten had, verliet ook een groot deel van de meer dan 200 aanwezigen Kelfkensbos. De stoet tegenstanders van FvD verplaatste zich onder politiebegeleiding van het Faberplein naar Kelfkensbos. Daar aangekomen hielden agenten beide partijen uit elkaar. 

Na een half uur werden de tegenstanders weer onder politiebegeleiding naar het Faberplein geleid. Nadat een van de aanwezigen de groep toesprak door een megafoon, verlieten de aanwezigen rustig het plein. De politie laat weten meerdere boetes uitgeschreven te hebben aan FvD aanhangers voor het uitdelen van flyers op een afstand van minder dan anderhalve meter. Twee personen zijn aangehouden voor opruiing. Zowel de campagne op het Kelfkensbos en het protest op, van en naar het Faberplein verliepen rustig.

Dit bericht delen:

Advertenties