Herdenking bombardement dit jaar online

Van onze redactie
10 februari 2021
Op maandag 22 februari herdenkt Nijmegen het bombardement op Nijmegen. Het is dan 77 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd. De traditionele herdenkings-plechtigheden zijn dit jaar helaas niet mogelijk door de coronamaatregelen. De herdenking is dit jaar zonder publiek, maar wel online te volgen.
Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement door Amerikaanse bommenwerpers. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. Ook dit jaar wordt hierbij stil gestaan, want herdenken is en blijft belangrijk.

De herdenking van het bombardement op maandag 22 februari is te volgen via de Facebookpagina van de gemeente en op YouTube. Dit maakt het in zekere zin toch mogelijk dat iedereen bij deze herdenking aanwezig kan zijn, zij het vanuit huis.

Het programma bevat onder andere:
  • een gesprek tussen burgemeester Bruls en Joost Rosendaal (historicus en schrijver boek ‘Nijmegen ’44. Verwoesting, verdriet, verwerking’) over die fatale dag op 22 februari
  • toespraken van de heer Steven Butler, afvaardigde van de Amerikaanse ambassade en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mevrouw mr. Ankie Broekers-Knol namens de Ministerraad
  • een aangrijpend verhaal door Bart Janssen (onderzoeker en schrijver boek ‘De pijn die blijft. Ooggetuigenverslagen van het bombardement van Nijmegen 22 februari 1944’ en “Het verdriet van Nijmegen 1940 – 1945 Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’)
  • beelden vanaf de begraafplaats Daalseweg
  • kinderen van de Montessorischool lezen gedichten voor

Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna zal burgemeester Bruls namens iedereen die zich betrokken voelt een krans leggen.

Dit bericht delen:

Advertenties