Trappen St. Stevenskerk vernoemd naar Graodus fan Nimwegen

Van onze redactie
21 januari 2021
Een trappartij naar de St. Stevenskerk gaat de naam van Nijmeegs bekendste tonpraotor en artiest Graodus fan Nimwegen dragen.

Op 28 oktober 2020 nam de gemeenteraad de motie ‘Graodus fan Nimwegen’ unaniem aan en vraagt hiermee het college om de ‘Graodus fan Nimwegentrappen’ te benoemen. De Nijmeegse volkscultuur verdient een plaats in onze stad en daarin past het om Graodus fan Nimwegen een stadseerbetoon te geven.

Andere trappen

De andere trappen naar de Sint-Stevenskerk hebben al een straatnaam: Noorderkerktrappen, Zuiderkerktrappen en Geert van Woutrappen. Door de Graodus fan Nimwegentrappen te benoemen hebben alle trappen richting de kerk een naam.

Al mot ik krupen

Graodus van Nimwegen trad op in de Nijmeegse streektaal en is het bekendst met zijn lied ‘Al mot ik krupe...’, een hommage aan de stad in het algemeen en de St. Stevenstoren in het bijzonder. De tekst van het lied verwijst naar het geluid van de kerkklokken: ‘Al mot ik kruupe, op blote voeten gaon. Ik wil nog een keer Sint Steven horen slaon.’ Graodus was niet alleen bekend binnen carnavalminnend Nijmegen maar ook ver daarbuiten.

Graodus van NImwegen werd op 16 september 1921 geboren als Theo Eikmans. Hij overleed op 23 maart 2000.


Dit bericht delen:

Advertenties