Lockdown verder aangescherpt

Van onze redactie
20 januari 2021
Vanmiddag maakte demissionair premier Rutte de nieuwe maatregelen bekend om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Tweede Kamer buigt zich morgen over het voorstel voor een avondklok.
Vanmiddag hielden demissionair premier Rutte en demissionair minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een persconferentie over de aanpassing van de coronamaatregelen. Eerder adviseerde het OMT (Outbreak Management Team) het kabinet al over een avondklok. Vanmorgen besloot het kabinet dat de avondklok voor heel Nederland moet gelden. De avondklok gaat volgens de Rijksoverheid gelden tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Er komen enkele uitzonderingen voor de avondklok. Het kabinet heeft het voorstel voor de avondklok voorgelegd aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer buigt zich morgen over het voorstel. Meer informatie hierover volgt.

Naast de avondklok zijn ook de regels voor bezoek thuis aangescherpt. Vanaf vandaag mogen mensen maar één bezoeker per dag ontvangen. Een uitzondering hierop zijn mantelzorgers. Het aantal aanwezigen bij een begrafenis of crematie wordt vanaf maandag 26 januari verlaagd van 100 naar maximaal 50 personen.

Daarnaast gaat het kabinet strengere eisen stellen aan mensen die vanuit het buitenland Nederland binnenkomen. Vanaf zaterdag geldt een vliegverbod voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika. Uitzondering hierop zijn vrachtvluchten, repatriering van Nederlanders en mensen die om medische redenen (terug) naar Nederland vliegen. Ook geldt voor iedereen een quarantaineplicht van 10 dagen. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine.

Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en onderzoekers Nederland niet meer mogen inreizen. De uitzondering geldt nog wel voor medisch personeel, topsporters, journalisten, diplomaten en langeafstandsgeliefden.  

Meer informatie over de nieuwe maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Dit bericht delen:

Advertenties