Gemeente koopt gebouw Museum Het Valkhof

Van onze redactie
19 januari 2021
De gemeente koopt het gebouw van Museum Het Valkhof. Dit is de eerste stap om de verbouwing van Museum Het Valkhof in gang te zetten. De gemeente investeert in het gebouw voor de noodzakelijke renovatie zodat het museum zich verder kan ontwikkelen tot een publieksvriendelijk en boeiend museum. De gemeente koopt het gebouw voor 4,9 miljoen en het museum gaat huur betalen.
In 2019 is afgesproken om 11 miljoen te investeren voor de verbouwing van het museumpand van Museum Het Valkhof-Kam aan het Kelfkensbos. Voorwaarde daarbij is dat de gemeente eerst het gebouw aankoopt van het museum zodat de gemeente geld steekt in een pand dat haar eigendom is. De koop van het gebouw is kostendekkend. Dat betekent dat de kosten worden terugverdiend uit de huuropbrengsten.

De € 11 miljoen voor de verbouwing van het Museum Het Valkhof is gebaseerd op het masterplan dat het museum in afstemming met de gemeente en de provincie Gelderland ontwikkelde. Daaruit blijkt dat voor de noodzakelijke renovaties en herinrichting van het pand een investering van € 14 miljoen nodig is. Het museum neemt de € 3 miljoen die nodig is voor de nieuwe museale inrichting voor haar rekening. 

De raad beslist binnenkort over de koop en het vrijgeven van de financiële middelen. Daarna volgt de keuze voor de architect voor de verbouwing en wordt het ontwerp opgesteld. Tegelijk komt er een ontwerp voor de museale herinrichting. In 2022 volgt naar verwachting de aanbesteding van de verbouwing en later dat jaar start dan de verbouwing. Tijdens de verbouwing, die een kleine 2 jaar gaat duren, zal Museum Het Valkhof elders in de stad de programmering voortzetten.

 


Dit bericht delen:

Advertenties