Astmapatiënten minder vaak naar ziekenhuis door nieuwe app

Van onze redactie
12 januari 2021
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen heeft een nieuwe thuismonitoring app ontwikkeld voor patiënten met ernstig astma. Deze patiënten hoeven nu minder vaak naar het ziekenhuis voor controleafspraken.
Voor patiënten met moeilijk behandelbaar astma wijzigt de medicatie vaak snel. Iedere 6 weken komen deze patiënten op controle op de polikliniek om de longfunctie te meten en het effect van de medicatie vast te stellen. Deze patiënten kunnen nu via hun zorgverlener worden aangemeld voor de thuis-app. Hierbij krijgen zij een spirometrie set om thuis zelf hun longfunctie te meten. 

De gemeten waarden plus enkele vragen over klachten en kwaliteit van leven vullen de patiënten vervolgens in de app in en worden doorgestuurd naar het medisch callcenter. Als de ingevulde gegevens afwijken van normale waarden, wordt de patiënt gebeld en worden gezamenlijk vervolgstappen besproken.

Patiënten die niet voldoende stabiliseren, kunnen in aanmerking komen voor behandeling met een zogenaamde ‘biological’. Dit is een kunstmatig antilichaam gericht tegen astmatische ontsteking. Deze patiënten krijgen 1x per 2, 4 of 8 weken een injectie in het ziekenhuis. Als blijkt dat de patiënt gunstig reageert op de ‘biological’, dan leert de patiënt om de injectie zelf te zetten. Ook deze patiënten kunnen thuis goed begeleid worden met de thuis-app voor astma.

Kijk voor meer informatie over de Thuis app op de website van CWZ.

 


Dit bericht delen:

Advertenties