Bieb lanceert speciale website over meertalig voorlezen

Van onze redactie
12 januari 2021
Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 tot en met 30 januari is er extra aandacht voor voorleesplezier voor ouders die de Nederlandse taal nog lastig vinden of meertalig zijn. Daartoe heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid een speciale website over meertalig voorlezen gelanceerd.
Speciaal voor deze ouders heeft de bieb een kleine collectie prentenboeken in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks. Op de speciale website over meertalig voorlezen staan onder meer prentenboeken in verschillende talen, informatie over meertalig opvoeden, voorleesfilmpjes en een podcast over meertaligheid.

Leesplezier stimuleren

Taalwetenschapper Sharon Unsworth van de Radboud Universiteit doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen. Zelf las ze haar kinderen (nu 7 en 10 jaar) vaak voor in haar moedertaal Engels. 'Ik wil dat mijn kinderen heel goed Engels leren en het voorlezen heeft hier zeker bij geholpen. Ik weet dat er bepaalde woorden zijn die ze alleen kennen omdat we deze zijn tegengekomen in een boek. Bovendien leren kinderen beter Nederlands als ze een stevige basis hebben in de taal die thuis wordt gesproken.' 

Voorleestips

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen centraal. Dit Prentenboek van het Jaar 2021 gaat over het babyvogeltje Coco, dat niet durft te vliegen. Een hartverwarmend verhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Ouders op zoek naar voorleestips, leuke luisterboeken of knutselwerkjes over Coco, kunnen terecht op de website van Bibliotheek Gelderland Zuid.

Gratis biebabonnement

Voor kinderen tot 18 jaar is een bibliotheekabonnement gratis. Ouders die hun kind inschrijven tijdens de Nationale Voorleesdagen betalen geen inschrijfkosten. Na inschrijving heb je direct toegang tot al het (online) materiaal van de bibliotheek.

Dit bericht delen:

Advertenties