Coronavirus

Op deze pagina plaatsen we meerdere keren per dag updates over het coronavirus in Nijmegen. Scroll tot drie maanden terug door de eerder geplaatste berichten voor onder andere meer informatie, de genomen maatregelen en de laatste onderzoeken.

23 juni:

er is vandaag 1 overleden Nijmegenaar door het coronavirus gemeld. Er zijn in totaal 70 Nijmegenaren overleden door corona sinds 1 maart is.

1 juni:

Klokslag 12.00 uur ging vandaag de horeca open. Na bijna drie maanden van complete lockdown mochten de ondernemers hun deuren weer openen. Weliswaar niet wagenwijd, want de horeca heeft nog steeds te maken met strikte regels. Vandaag overheerste een gevoel van euforie bij uitbaters en publiek.
Lees het hele artikel en bekijk het volledige fotoverslag hier.


Julia Mulder organiseert Horeca Run: `Samen bewegen voor de horeca`

Julia Mulder – drijvende kracht achter de grote hartvlag aan de St. Stevenstoren – organiseert een landelijke actie om horecaondernemers te ondersteunen. Het gaat om een sponsoractie waarbij deelnemers via een sportieve prestatie een horecaondernemer naar eigen keuze kunnen ondersteunen.
Lees het hele artikel hier.


Nieuwste cijfers op de website van het RIVM

Vanaf vandaag melden we geen Nijmeegse ziekenhuisopnames of sterfgevallen meer op deze pagina. Kijk op de website van het RIVM voor de landelijke en plaatselijke cijfers met betrekking tot het coronavirus.

31 mei:

Er zijn vandaag 3 nieuwe positieve testen gemeld bij het RIVM. 618 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.Het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan is 127 Nijmegenaren.

30 mei:

Er zijn 9 nieuwe positieve testen gemeld. 615 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.Het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan is 127 Nijmegenaren.

29 mei:

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Hubert Bruls, heeft vandaag de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. Deze geldt vanaf maandag 1 juni 12.00. De aangekondigde versoepeling voor horeca, bioscopen, cultuur en het voortgezet onderwijs zijn hierin verwerkt.

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur zetten we de volgende stappen:

- Het is weer toegestaan om met meerdere personen buiten en thuis af te spreken, mits er 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden.
- Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12.00 uur binnen maximaal 30 gasten ontvangen en voor terrassen geldt geen maximum. De afspraak van 1,5 meter afstand geldt ook hier.
- Culturele instellingen en bioscopen mogen binnen in de zalen en in hun café/restaurant maximaal 30 personen ontvangen en musea mogen hun deuren weer openen.
- In het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro) is het dagen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Reis niet onnodig en mijd de spits.

Onderwijs

Op 2 juni gaan de middelbare scholen weer open. Het onderwijs wordt stapsgewijs opgestart en het voortgezet speciaal onderwijs kan weer geheel open. Leerlingen en leraren houden 1,5 meter afstand. Het basisonderwijs wordt vanaf 8 juni volledig hervat en het gedeeltelijk verbod op de openstelling van kinder- en buitenschoolse opvang komt te vervallen.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls: 'We hebben de afgelopen periode echt bewezen dat we met elkaar verstandig omgaan met de versoepelingen. Mijn complimenten hiervoor en ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Geef elkaar de ruimte, wees creatief en blijf alert.'

Klik hier voor de vernieuwde Noodverordening COVID-19.


SSgN helpt gezinnen Zuid-Afrikaanse partnerschool met voedselpakketten

De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen verschaft noodhulp in de vorm van voedselpakketten aan gezinnen van leerlingen van de partnerschool in Elandsdoorn in Zuid-Afrika. Door de lockdown als gevolg van de coronacrisis zijn ook daar de scholen gesloten. Kinderen missen nu de door de school verstrekte dagelijkse maaltijd. Ondervoeding dreigt.
Lees het hele artikel hier.


28 mei:

Coronaproof dance-event in Doornroosje

Op zaterdag 6 juni heropent poppodium Doornroosje haar deuren voor het eerste event sinds de verplichte sluiting vanwege het coronavirus. Al maanden is er geen muziek meer te horen in het pand aan het Stationsplein, maar daar komt verandering in. Doornroosje organiseert haar eerste coronaproof dance event: Social D(ist)ancing. Acht Nijmeegse crews krijgen ieder een tijdslot van 19 minuten waarin maximaal 30 bezoekers weer even helemaal los mogen gaan.
Lees het hele artikel hier.


2 nieuwe positieve testen

Er zijn 2 nieuwe positieve testen gemeld. 606 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.Het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan blijft op 126 Nijmegenaren.

Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 68.


27 mei:

Opnieuw Nijmegenaar overleden aan coronavirus

Vandaag werd bekend dat opnieuw een Nijmegenaar is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 68.

Er zijn geen nieuwe positieve testen of ziekenhuisopnames gemeld. Hiermee blijft het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan op 126 Nijmegenaren. 604 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.


Warme aandacht voor de GGZ

Ook voor cliënten en medewerkers in de GGZ hebben de coronamaatregelen grote gevolgen. Aandacht van de medemens in de vorm van een soepje wordt dan ook zeer gewaardeerd, zo bleek gisteren tijdens de inmiddels vierde ‘Soep van de Honig’-actie. Ditmaal was de bestemming het Expertisecentrum Depressie (ProPersona).
Lees het hele artikel hier.


26 mei:

Twee Nijmegenaren overleden als gevolg van corona

Vandaag werd bekend dat opnieuw twee Nijmegenaren overleden zijn aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 67.

Er zijn geen nieuwe positieve testen of ziekenhuisopnames gemeld. Hiermee blijft het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan op 126 Nijmegenaren. 604 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.


25 mei:

Vandaag zijn geen nieuwe cijfers over besmettingen, ziekenhuisopnames of overlijdensgevallen van Nijmegenaren gemeld.

24 mei:

Ex-coronapatiënt fietst 85 kilometer om geld in te zamelen voor onderzoek

Zeven weken geleden werd de door corona getroffen Oscar Ellerbrak (49) met spoed per ambulance overgebracht van het St. Jans Gasthuis in Weert naar het Radboudumc in Nijmegen. Vandaag reed hij dezelfde rit opnieuw, maar nu op de fiets! Met de 85 kilometer lange rit wilde Oscar geld inzamelen voor onderzoek naar het Covid-19-virus.
Klik hier om het hele artikel te lezen.


Geen nieuwe coronagevallen in Nijmegen gemeld

Vandaag zijn geen nieuwe cijfers over besmettingen, ziekenhuisopnames of overlijdensgevallen van Nijmegenaren gemeld.


23 mei:

Opnieuw Nijmegenaar overleden aan coronavirus

Vandaag werd bekend dat opnieuw een Nijmegenaar is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 65.

Er zijn geen nieuwe positieve testen of ziekenhuisopnames gemeld. Hiermee blijft het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan op 126 Nijmegenaren. 599 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.


22 mei:

Extra traumahelikopter voor coronapatiënten niet meer nodig

Die vijfde traumahelikopter die sinds 24 maart ingezet werd voor het vervoer van coronapatiënten, vervoerde afgelopen woensdag 20 mei de laatste COVID-19-intensive-care-patiënt. Vanwege het dalend aantal coronapatiënten is interregionaal intensive-care-vervoer over grote afstand niet meer nodig.
Lees het hele artikel hier.

Vier nieuwe positieve testen

Vandaag werden 4 nieuwe positieve testen gemeld bij het RIVM. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 598 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.


21 mei:

Vandaag zijn geen nieuwe cijfers over besmettingen, ziekenhuisopnames of overlijdensgevallen van Nijmegenaren gemeld.

20 mei:

Opnieuw Nijmegenaar overleden aan coronavirus

Vandaag werd bekend dat opnieuw een Nijmegenaar is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 64.

Er zijn geen nieuwe positieve testen of ziekenhuisopnames gemeld. Hiermee blijft het totaal zijn aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan op 126 Nijmegenaren. 594 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.


19 mei:

Versoepeling maatregelen vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni worden een deel van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan versoepeld. Dat maakte premier Rutte vanavond bekend in een persconferentie.
Lees hier meer over de versoepelingen

Weer Nijmegenaar overleden aan coronavirus

Vandaag is weer een nijmegenaar overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer de persoon overleden is, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 63.

Totaal zijn er sinds 1 maart 126 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 594 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19. Dat zijn 3 meer dan gisteren


18 mei:

Vandaag is van 1 nijmegenaar bekend geworden dat hij of zij is overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer de persoon overleden is, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 62.

Een Nijmegenaar moest opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege besmetting met het virus. Totaal zijn er sinds 1 maart 126 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 591 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19.


17 mei:

Vandaag is 1 nieuwe positieve test gemeld. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames.

16 mei:

Vandaag werden 6 nieuwe positieve testen gemeld bij het RIVM. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 586 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

15 mei:

Online condoleanceregister in Nijmegen

De Gemeente Nijmegen opent een online condoleanceregister voor de slachtoffers van het coronavirus. Het register is nu online beschikbaar om te tekenen.
Lees het hele artikel hier.


Nijmegenaar overleden als gevolg van coronabesmetting

Vandaag werd bekend dat 1 Nijmegenaar overleden is als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 61.

Zes personen testten positief in de afgelopen 24 uur. 586 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.


14 mei:

Vandaag werden 4 nieuwe positieve testen gemeld bij het RIVM. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 580 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

13 mei:

Sinds gisteren zijn 7 Nijmegenaren positief getest op het nieuwe coronavirus, COVID-19. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 576 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

Totaal zijn er sinds 1 maart 124 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 60.

12 mei:

Vandaag werd bekend dat 1 Nijmegenaar overleden is als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 60. Er zijn geen nieuwe positieve testen of ziekenhuisopnames.

11 mei:

Nieuwe noodverordening COVID-19 van kracht

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, burgemeester Bruls, heeft de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. De aangekondigde versoepeling voor buitensport, contactberoepen en bibliotheken zijn verwerkt.

Vanaf vandaag gaan basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang weer open. Maar kinderen gaan nog niet elke dag naar de basisschool.
Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Ook pedicure en fysiotherapie mag weer. Een afspraak maken is verplicht.
Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden.
Bibliotheken gaan weer open.

Burgemeester Bruls: 'Help elkaar om deze nieuwe 1,5 meter samenleving vorm te geven en respecteer ieders ruimte. We hebben het grotendeels zelf in de hand. We doen het voor elkaar. Daarom zullen we als burgemeesters niet meer op elk detail gaan controleren; al treden we natuurlijk wel op bij excessen. De samenleving is nu echt aan zet.'

7 Nijmegenaren positief getest

Vandaag zijn 7 Nijmegenaren positief getest.
569 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus. Totaal zijn er sinds 1 maart 124 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 59 Nijmegenaren zijn overleden aan het coronavirus.


10 mei:

Vandaag werd bekend dat 1 Nijmegenaar overleden is als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 59.

Zeven personen testten positief in de afgelopen 24 uur. 562 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.
De normale ziekenhuiszorg wordt steeds meer opgestart. Ziekenhuizen testen uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van COVID-19 binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op COVID-19 nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was.


9 mei:

Vandaag werd 1 Nijmegenaar gemeld als overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Er zijn geen nieuwe positieve testen of ziekenhuisopnames gemeld.

8 mei:

Vandaag werd bekend dat 2 Nijmegenaren overleden zijn als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 57.

Twee personen testten positief in de afgelopen 24 uur. 555 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.
De normale ziekenhuiszorg wordt steeds meer opgestart. Ziekenhuizen testen uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van COVID-19 binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op COVID-19 nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was.

Vanaf vandaag geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer in de cijfers over ziekenhuisopnames waarbij COVID-19 de opnamereden is. De meldingen van patiënten die voor een andere reden in het ziekenhuis worden opgenomen en bij screening ook COVID-19 blijken te hebben worden toegevoegd aan het totaal aantal meldingen.


7 mei:

Vandaag is bekend geworden dat 2 Nijmegenaren positief getest zijn op het nieuwe coronavirus, COVID-19. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 553 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

Totaal zijn er sinds 1 maart 124 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Vandaag werd bekend dat 1 Nijmegenaar overleden is als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 55.


6 mei:

Maatregelen vanaf 11 mei versoepeld

Vanaf 11 mei worden de coronamaatregelen versoepeld voor heel Nederland
Klik hier voor de nieuwe maatregelen.


Vandaag zijn geen nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames, positieve testen of overlijdensgevallen gemeld.

5 mei:

Vandaag is bekend geworden dat 4 Nijmegenaren positief getest zijn op het nieuwe coronavirus, COVID-19. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 551 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

Totaal zijn er sinds 1 maart 124 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Vandaag werd bekend dat 2 Nijmegenaren overleden zijn als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 54.


4 mei:

Vandaag zijn geen nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames, positieve testen of overlijdensgevallen gemeld.

Medicijn in ontwikkeling mogelijk ontstekingsremmer bij COVID-19

Een medicijn in ontwikkeling tegen stofwisselingsziekten blijkt ook te werken als selectieve ontstekingsremmer. Op basis van een uitgewerkte hypothese hebben onderzoekers het vermoeden dat het medicijn ook interessant kan zijn bij de aanpak van ontstekingen door COVID-19. Daarom wil Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, deze hypothese in (inter-)nationale samenwerking gaan toetsen.
Lees hier het hele artikel.


3 mei:

Laatste Nijmeegse coronacijfers

Sinds gisteren zijn 3 Nijmegenaren positief getest op het nieuwe coronavirus, COVID-19. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 547 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

Totaal zijn er sinds 1 maart 123 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 52.

Dit is Nijmegen in coronatijd: Een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.

Kinderen van ouders met cruciale beroepen krijgen sinds het begin van de crisis 24/7 opvang. In Nijmegen gebeurt dat onder andere bij KION Noord, bij Kindercentrum Jump.
Bekijk hier het hele verslag

2 mei:

Sinds gisteren zijn 3 Nijmegenaren positief getest op het nieuwe coronavirus, COVID-19. Zij hoefden niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en zitten thuis in isolatie. 544 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus.

Totaal zijn er sinds 1 maart 123 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 52.

De cijfers van de afgelopen dagen passen nogsteeds bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken.

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.

1 mei:

Coronapatiënt in CWZ krijgt bloedplasma als behandeling

Vorige week is het Canisius Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) gestart met een experimentele behandeling, waarbij een covid-19 patiënt bloedplasma krijgt van een genezen donor. Eén IC-patiënt is al behandeld, bij een tweede gaat dit spoedig gebeuren. Het plasma bevat beschermende antistoffen die mogelijk helpen bij de genezing. 
Lees hier het hele artikel

2 Nijmegenaren overleden als gevolg van coronabesmetting

Vandaag is van 2 nijmegenaren bekend geworden dat zij zijn overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer zij overleden zijn, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 52.

Totaal zijn er sinds 1 maart 123 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 541 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19. Dat zijn er 2 meer dan gisteren.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. 

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.

30 april:

Verkoop van bier- en wijnpakketten door horeca gedoogd

Begin deze week startten horeca-ondernemers met het verkopen van bierpakketten. De gemeente waarschuwde de ondernemers dat dit verboden was en dreigde met boetes tot 1360 euro. Vandaag werd besloten de verkoop van de bierpakketten te gedogen.
Lees hier het hele artikel.


29 april:

Burgemeester Bruls bezoekt balkongym in Hatert

Vanochtend was burgemeester Bruls op bezoek bij de balkongym aan de Geeresteinsestraat in Hatert. Het waren twee sessies en werden georganiseerd door de buurtsportcoaches.
Klik hier om de foto's te bekijken.


CWZ onderzoekt tekort aan vitamine K bij coronapatiënten

Onderzoekers van de afdelingen longziekten, interne geneeskunde en klinische chemie van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) hebben in samenwerking met het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) onderzoek gedaan naar het tekort aan vitamine K bij coronapatiënten. CARIM heeft veel expertise op het gebied van vitamine K en heeft de metingen van de vitamine K uitgevoerd.
Lees het hele artikel hier.

Nijmegenaar overleden als gevolg van coronabesmetting

Vandaag is van 1 nijmegenaar bekend geworden dat hij of zij is overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer de persoon overleden is, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 49.

Vandaag zijn geen nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopname gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 119 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 512 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVID-19. Dat zijn er 2 meer dan gisteren.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken.

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.

28 april:

Noodverordening COVID-19 aangepast


De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Nijmeegse burgemeester Bruls, heeft vandaag de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vastgesteld, op basis van het model dat gisterenavond door het landelijke Veiligheidsberaad is vastgesteld. Deze verordening is op drie punten geactualiseerd.

Verlenging verbod op evenementen
Het verbod om evenementen te laten plaatsvinden of ontstaan, dan wel om aan evenementen deel te nemen is verlengd tot 1 september 2020.

Basisonderwijs en kinderopvang weer mogelijk
Het verbod op openstelling van onderwijsinstellingen geldt vanaf 11 mei 2020 niet meer voor het basisonderwijs. Deze versoepeling geldt ook voor de kinderopvang.

Sport en beweging voor kinderen
Vanaf 29 april 2020 is het weer toegestaan om door sportverenigingen of professionals georganiseerd en begeleid buiten te sporten en te bewegen voor personen tot en met 18 jaar. Hoe we de uitvoering van sporten gaan vormgeven overleggen de 14 burgemeesters in Gelderland-Zuid op donderdag 30 april 2020.

Klik hier voor de noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

De eerdere Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Gelderland-Zuid van 1 april 2020 is hiermee ingetrokken.


Burgemeester Bruls geeft verklaring na Koningsdag

Nederland lijkt op Koningsdag gevolg gegeven te hebben aan de oproep zoveel mogelijk thuis te blijven. Op enkele incidenten na geven de veiligheidsregio’s aan dat Koningsdag goed is verlopen. Net als afgelopen weekend gingen mensen er gisteren meer op uit dan enkele weken geleden, maar daarbij werd veelal de 1,5 meter afstand in acht gehouden. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls hoopt dat die bewustwording voortzet: 'Dit weekend, en ook vandaag op Koningsdag, zien we dat men zich bewust is van de 1,5 meter afstand en zich hier aan probeert te houden. Hopelijk zet dit voort. Dit was een Koningsdag om niet snel te vergeten, met geen enkele activiteit of feest in de stad, en dat met dit weer. Gelukkig waren er online leuke alternatieven om er alsnog een feestelijke dag van te maken. Dat het dit jaar anders was, is logisch: dat brengt deze crisis met zich mee. Zolang corona nog steeds slachtoffers maakt, moeten we voorzichtig blijven samen. Hopelijk vieren we volgend jaar Koningsdag weer met een mooi feest.'

1 nieuwe ziekenhuisopname, 1 Nijmegenaar overleden

Vandaag is 1 nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopname gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 119 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 510 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 2 meer dan gisteren.

Vandaag is van 1 nijmegenaar bekend geworden dat hij of zij is overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer de persoon overleden is, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 48.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. 

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.


27 april:Nieuwe Nijmegeese ziekenhuisopnames

Vandaag is van 7 Nijmegenaren bekend geworden dat zij besmet zijn met het virus. In totaal zijn 508 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 2 meer dan gisteren. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames of overlijdensgevallen gemeld.

26 april:

Vandaag is van 2 Nijmegenaren bekend geworden dat zij besmet zijn met het virus. In totaal zijn 501 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 2 meer dan gisteren. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames of overlijdensgevallen gemeld.

25 april:

Politie start online gamen met jongeren

De politie is in samenwerking met team Bundled gestart met online gamen om jongeren binnen te houden. Met het gamen willen agenten voorkomen dat kinderen en jongeren naar buiten gaan en blootgesteld worden aan het coronavirus. 
Lees het hele artikel hier.

Twee nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen

Vandaag is van 2 Nijmegenaren bekend geworden dat zij besmet zijn met het virus. In totaal zijn 499 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 2 meer dan gisteren.


24 april:

1500 tompoucen voor CWZ, Radboudumc en Kalorama

Vanochtend werden bij het CWZ, Radboudumc en Kalorama 1500 gebakjes afgeleverd door ATS Transport B.V. Per locatie werden 500 tompoucen overhandigd door directeur Hicham Zerhouni. Het bedrijf toont hiermee haar dank voor de inspanningen van het zorgpersoneel.
Bekijk hier het fotoverslag.


Nijmeegse coronagevallen in cijfers

Vandaag zijn twee nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 118 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 497 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 4 meer dan gisteren.

Er zijn vandaag geen Nijmeegse sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Dit kan ook komen doordat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 47.


23 april:

Radboudumc ontwikkelt gezichtsschild voor de zorg

Vanwege het tekort aan beschermende hulpmiddelen heeft het Radboudumc een gezichtsschild ontwikkeld. Dit gezichtsschild wordt in het Radboudumc als extra bescherming tegen aerosolen gebruikt, bovenop de chirurgische of FFP-maskers. Het voldoet aan de veiligheidseisen van de inspectie van SZW van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheiden en gaat vanaf vandaag in productie. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft inmiddels een eerste order geplaatst voor de zorginstellingen in Nederland. 
Lees het hele artikel hier.

Balkonsport in Lindenholt


Vanmorgen werd vanaf half elf in Lindenholt balkonsport georganiseerd. Mensen konden vanaf hun balkon mee sporten met een sportcoach. Vanaf half twaalf stond de coach op het dak van wijkgezondheidscentrum Lindenholt. Omwonenden sportten op hun balkon mee. Ook enkele bezoekers van de supermarkt besloten deel te nemen.
Bekijk hier het fotoverslag.

Twee Nijmegenaren overleden als gevolg van coronabesmetting

Vandaag zijn geen nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 116 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 493 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 9 meer dan gisteren.

Vandaag is van twee Nijmegenaren bekend geworden dat zij zijn overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer zij overleden zijn, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 47.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. 

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.


22 april:

Boodschap van burgemeester Bruls na bekendmaking nieuwe maatregelen

Een nieuwe ziekenhuisopname, 1 Nijmegenaar overleden

Vandaag zijn drie nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 116 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 484 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 3 meer dan gisteren.

Vandaag is van 1 nijmegenaar bekend geworden dat hij of zij is overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer de persoon overleden is, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 45.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. 

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.


21 april:

Premier Rutte maakt nieuwe coronamaatregelen bekend

Premier Rutte maakte vanavond tijdens de persconferentie bekend dat een aantal van de huidige coronamaatregelen versoepeld wordt.

Het kabinet heeft in overleg met het Outbreak Management Team (OMT) gekeken of versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus mogelijk zijn. 'We staan daarbij voor duivelse dilemma's', meldde premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. 'De cijfers in de ziekenhuizen en op de IC afdelingen zijn hoopgevend. Maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog'. De maatregelen worden stap voor stap versoepeld, omdat een snelle aanpassing kan leiden tot een snellere verspreiding van het coronavirus. 'Dan komt het in een tweede golf over ons heen. Dit vraagt van ons allen blijvende zelfbeheersing. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf.'
Lees het hele artikel hier.

104e Vierdaagse gaat niet door


Vanavond maakte premier Rutte tijdens de persconferentie bekend dat de 104e Vierdaagse niet door gaat. Alle evenementen worden tot en met zeker 1 september verboden.
Lees het hele artikel hier.

NEC verzorgt Workout bij Zorgcentrum Huize Rosa

In een heerlijk voorjaarszonnetje konden de ouderen van Zorgcentrum Huize Rosa vanmiddag genieten van een interactieve Workout, een initiatief van NEC-Nijmegen. Op muziek van o.a. Abba konden de senioren onder begeleiding van enkele enthousiaste instructeurs, hun vaak wat stramme spieren losmaken en even hun zinnen verzetten.
Bekijk hier de foto's.

Geen nieuwe ziekenhuisopnames, 2 Nijmegenaren overleden

Vandaag zijn geen nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 115 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 481 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. 

Vandaag is van 2 nijmegenaren bekend geworden dat zij zijn overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer zij overleden zijn, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 44.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. 

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.


20 april:

Weer Nijmegenaar overleden als gevolg van coronabesmetting

Vandaag is het overlijden van een Nijmegenaar door het coronavirus bekend geworden. 1 persoon is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het nieuwe virus. 24 mensen werden positief getest, maar hoefden niet opgenomen te worden. Zij zitten thuis in quarantaine.


19 april:

Nieuwe positieve tests, geen nieuwe ziekenhuisopnames


Sinds gisteren zijn 24 nieuwe Nijmegenaren positief getest met het coronavirus. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

18 april:

Radboudumc onderzoekt gebruik bloeddrukverlagers bij coronapatiënten

Cardiologen van het Radboudumc zijn een groot onderzoek gestart naar de behandeling van coronapatiënten met een medicijn tegen hoge bloeddruk. De resultaten moeten uitwijzen of de veel voorgeschreven bloeddrukverlager Valsartan bij iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus, COVID-19, ernstige vochtophopingen in de longen kan voorkomen. Dat zou ervoor zorgen dat veel patiënten niet naar de intensive care hoeven. De Hartstichting steunt het onderzoek.
Lees hier het hele artikel.


Nieuwe ziekenhuisopnames, positieve testen en 1 Nijmegenaar overleden

Vandaag zijn drie nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 114 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 449 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 12 meer dan gisteren.

Vandaag is van 1 Nijmegenaar bekend geworden dat hij of zij is overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer de persoon overleden is, is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 41.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. 

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal gemelde patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.  Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.

17 april:

Nijmegen zingt ‘Al mot ik krupe’

Vanavond werd om 19.00 uur op meerdere plaatsen in onze stad ‘Al mot ik krupe’ gezongen. Dit gebeurde na een oproep van Annelies Manders , Audry Monique en Daisy Jansen op de Facebookgroep Coronahulp Nijmegen.

Ze wilden hiermee onze stadsgenoten een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd. Vanaf balkons en vanuit tuinen en ramen werd uit volle borst het lied van Graodus fan Nimwegen gezongen en op sommige locaties werden zelfs muziekinstrumenten ingezet. 


Cijfers van vandaag

Vandaag zijn drie nieuwe Nijmeegse ziekenhuisopnames gemeld. Totaal zijn er sinds 1 maart 114 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 437 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 9 meer dan gisteren.

Het RIVM meldt dat de cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Vandaag is van twee Nijmegenaren bekend geworden dat zij zijn overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer ze zijn overleden is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 40. Mogelijk ligt het aantal hoger, omdat niet iedereen getest is.

De totale sterfte in Nederland is sterk verhoogd. Zowel in week 14 als in week 15 zijn rondom 5.000 personen in Nederland overleden. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers (met mogelijke nog vertraagde registratie door de paasdagen). Dat zijn 2.000 tot 2.300 meer sterfgevallen per week dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar.

Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is wordt pas later uit de doodsoorzakenregistraties duidelijk.   Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

16 april:

Helderheid definitie huishouden voor studentenhuizen

De Landelijke Studenten Vakbond vroeg het Veiligheidsberaad op 15 april om helderheid over de definitie van het begrip huishouden en de handhaving hiervan onder studenten en in studentenhuizen. Daarnaast vraagt de vakbond om eenduidige handhavingsrichtlijnen. Vandaag, 16 april, ontving de vakbond reactie van het Veiligheidsberaad. Deze reactie vindt u hier.

Voorzitter Veiligheidsberaad, Hubert Bruls: 'Ik begrijp dat studenten zich zorgen maken over de mogelijke boetes omdat ze in het studentenhuis waar ze wonen onvoldoende afstand houden. In het huis, in de tuin en op het balkon van het huis. Zij hoeven zich hier geen zorgen over te maken: hiervoor worden ze niet beboet. Daar is het verbod op groepsvorming niet voor bedoeld. Dat geldt namelijk voor de publieke ruimte, waar de afstandsregel van 1,5 meter natuurlijk voor iedereen geldt. De uitzondering voor mensen die een ‘gezamenlijke huishouding’ vormen, is bewust beperkt gehouden om te voorkomen dat inwoners van gezamenlijke woonvormen zoals studentenhuizen, woongroepen en tehuizen zich in de publieke ruimte niet aan de 1,5 meter hoeven te houden.'

Zes Nijmegenaren overleden aan coronavirus

Vandaag is van zes Nijmegenaren bekend geworden dat zij zijn overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Wanneer ze zijn overleden is niet precies bekend, omdat sommige gevallen pas enkele dagen later gemeld worden bij het RIVM. Het aantal Nijmegenaren waarvan bekend is dat zij sinds 1 maart overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting is momenteel 38. Mogelijk ligt het aantal hoger, omdat niet iedereen getest is.

Videoboodschap van burgemeester BrulsWeer geen nieuwe Nijmegenaren met corona opgenomen in het ziekenhui


Sinds gisteren zijn geen nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis. Totaal zijn er sinds 1 maart 111 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 426 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19. Dat zijn er 19 meer dan gisteren.

Het RIVM meldt dat de cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.


Radboudumc onderzoekt aanwezigheid antistoffen tegen coronavirus in neusvocht

Het Radboudumc is een studie gestart naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus in neusvocht. Dit onderzoek moet uitwijzen of er na een milde infectie, met nauwelijks tot geen klachten, antistoffen te vinden zijn in neusvocht. Het onderzoek richt zich onder andere op kinderen, omdat zij vaak geen of alleen milde klachten hebben. Dit kan belangrijke inzichten geven over de groepsimmuniteit onder de bevolking. Het onderzoek is aanvullend op het onderzoek dat het RIVM momenteel uitvoert.
Lees hier het hele artikel.


15 april:

Stevenstoren toont vlag met groot hart: honderden gratis vlaggen beschikbaar

Aan de Stevenstoren hangt sinds vanochtend een vlag met een groot rood hart en de boodschap: ‘Een hart voor iedereen – samen staan we sterk’. Burgemeester Bruls onthulde de vlag samen met initiatiefneemster Julia Mulder.
Lees hier het hele artikel.Geen nieuwe Nijmegenaren met corona opgenomen in het ziekenhuis

Sinds gisteren zijn geen nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis. Totaal zijn er sinds 1 maart 111 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan. 407 Nijmegenaren zijn vanaf 1 maart positief getest op een besmetting met het nieuwe coronavirus, COVIS-19.

Het RIVM meldt dat de cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.


14 april:

Twee Nijmegenaren met corona opgenomen in ziekenhuis, drie overleden

Sinds gisteren zijn twee Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis. Het totaal aantal Nijmegenaren dat opgenomen (geweest) zijn in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan komt daarmee op 111.
In het paasweekend overleden drie Nijmegenaren. Totaal zijn vanaf 1 maart 32 Nijmegenaren overleden aan het coronavirus.


13 april:

Bruls geeft complimenten aan samenleving


Na het bespreken van beide Paasdagen gaf Burgemeester Bruls, voorzitter van het veiligheidsberaad een verklaring:
'Ook Tweede Paasdag is rustig verlopen in de veiligheidsregio’s. Vandaag waren er winkels open die in trek zijn op Tweede Paasdag – denk aan woonboulevards en bouwmarkten – en ondanks dat het hier en daar druk was, leidde dit niet tot problemen. Bezoekers van de winkels houden zich aan de regels, zoals de 1,5 meter afstand, en bijna alle winkeliers zijn hierop ook voorbereid. Het was hier met Pasen niet veel drukker dan de afgelopen weekenden. Gisteren waren extra maatregelen in de Bollenstreek nodig, die vandaag effectief bleken. Ook de samenkomsten van jongeren bleven vandaag een aandachtspunt, maar hier zien we gelukkig inmiddels een afname in. En we blijven daar streng op handhaven. Terugkijkend op dit Paasweekend geef ik de samenleving mijn complimenten: op sommige plekken was het dan wel wat drukker dit weekend, maar van de 17 miljoen mensen in Nederland blijft het merendeel thuis of maakt een ommetje in de buurt. Ook in de grensstreken bleef het rustig. Hopelijk houden we dit met elkaar vast!'


Geen nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis

Sinds gisteren zijn geen nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis, dat meldt het RIVM. Het totaal aantal Nijmegenaren dat opgenomen (geweest) zijn in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan blijft daarmee op 109 staan.


12 april:

Samenscholende jeugd blijft aandachtspunt voor Veiligheidsregio's


Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, besprak de situatie op deze Eerste Paasdag. In een verklaring liet hij het volgende weten: 'Op deze Eerste Paasdag zien we in de veiligheidsregio’s dat de meeste mensen zich aan de regels houden. De oproep om thuis te blijven of in de eigen buurt is in grote mate opgevolgd. Ook zien we dat de 1,5 meter-regel goed wordt nageleefd. Op de meeste recreatieve plaatsen, zoals natuurgebieden en stranden, waren er wel bezoekers, maar gelukkig geen grote drukte. De overlast van motoren en fietsclubs was ook aanzienlijk minder dan vorige week. Het aantal buitenlandse bezoekers in Nederland was niet groot, ook niet in Limburg. In de Bollenstreek leidde de drukte tot ingrijpen, door het afsluiten van kleinere wegen en door te handhaven. De samenscholende jeugd blijft een aandachtspunt voor de meeste veiligheidsregio’s. Dit heeft de aandacht van de gemeentelijke handhavers en de politie.'

Nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis

Sinds gisteren zijn 3 nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis. Totaal zijn er sinds 1 maart 109 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan.

Het RIVM meldt
dat de cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

11 april:

Veiligheidsregio vandaag tevreden met naleven coronamaatregelen


Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsberaad:
'Over het algemeen zijn we als Veiligheidsregio’s tevreden over het verloop van vandaag. De meeste maatregelen worden goed nageleefd. Ja, het was wat drukker bij een aantal woonboulevards en tuincentra, maar dat is niet raar met het Paasweekend voor de boeg. Zolang deze winkels zich aan de maatregelen houden, is dat ook geen probleem. Hetzelfde geldt voor andere winkels en de natuurgebieden. Ook het aantal toeristen en aantal Duitsers dat naar Nederland kwam, bleef overzichtelijk en leverde geen problemen op. Waar nog een zorg zit, is bij de jongeren: die komen toch nog regelmatig bijeen in een groep en dat is écht niet de bedoeling. Een samenkomst is verboden en ook voor de jeugd geldt, net als voor iedereen: blijf zoveel mogelijk thuis en áls je al naar buiten gaat, denk dan aan die 1,5 meter afstand. Hopelijk herinneren de ouders en verzorgers de jeugd hier ook aan en proberen zij hen zoveel mogelijk thuis te houden.'


Nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis

Sinds gisteren zijn 3 nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis. Totaal zijn er sinds 1 maart 106 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan.

Het RIVM meldt
dat de cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Agenten willen online gamen met kinderen en jongeren

De politie plaatste vanmorgen een oproep op social media. De wijkagenten willen online gamen met kinderen en jongeren om te voorkomen dat ze naar buiten gaan en blootgesteld worden aan het coronavirus.
Lees het hele artikel hier.


10 april:

A.Holland Schoenen en Xsensible doneren schoenen aan ziekenhuizen


Vandaag hebben de familie Holland van A. Holland Schoenen en de familie Krol van Xsensible, 137 paar schoenen gedoneerd aan de ziekenhuizen CWZ en het Radboudumc. Met dit gebaar willen zij het zorgpersoneel een hart onder de riem steken.
Lees het hele artikel hier.


Nieuwe ziekenhuisopnames

Sinds gisteren zijn 3 nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis. Totaal zijn er sinds 1 maart 103 Nijmegenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus en de gevolgen daarvan.

Onderzoekers Radboudumc publiceren nieuwe inzichten COVID-19


Onderzoekers van het Radboudumc lijken een essentieel mechanisme in het ziekteproces van Covid-19 gevonden te hebben, dat tot dusver over het hoofd werd gezien. Als het inzicht klopt, heeft dat waarschijnlijk belangrijke consequenties voor de behandeling van de ziekte. In internationaal verband wordt nu onderzocht of de nieuwe inzichten en behandelingen inderdaad effect hebben in de praktijk.
Lees het hele artikel hier.

Ouderen verrast met paaspakketjes


Bo Eigenhuijsen zit net als de ouderen die zij begeleidt tijdens haar stage bij Deel de Dag, de dagbesteding van Stichting Sterker, vanwege de coronamaatregelen thuis.
Ze mist haar stage, de gezellige gesprekken, de spelletjes en wandelingen naar bijvoorbeeld de supermarkt.

Maar ze kon zich voorstellen dat dit voor de ouderen hetzelfde voelt.
Om de ongeveer 40 ouderen te laten weten dat ze niet vergeten worden, kon ze dankzij een aantal sponsoren paaspakketjes samenstellen. Vanmorgen bezorgde ze de pakketjes samen met haar collega's bij de ouderen.
Bekijk hier de foto's.


Waalkade afgesloten in het paasweekend

In het Veiligheidsberaad is deze week gesproken over extra druktebeperkende maatregelen voor smalle drukke wegen en grootschalige detailhandel gedurende het paasweekend. Gisteren is besloten dat de Waalkade op zondag 12 en maandag 13 april tussen 08.00 en 20.00 uur gesloten is.
Klik hier voor het hele artikel.


9 april:

Stichting Lezen en Schrijven bundelt corona-informatie in begrijpelijke taal

Er wordt door de overheid, media en verschillende organisaties veel informatie verspreidt over het coronavirus. Hierdoor hebben veel mensen vragen of zijn op zoek naar informatie. Voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen is deze informatie veel en moeilijk. Daarnaast kost het gebruik van een smartphone of een computer voor deze laaggeletterden vaak zeer veel moeite.
Lees hier het hele artikel.


Aantal coronapatiënten blijft gelijk met gisteren

Sinds gisteren zijn geen nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis met coronaverschijnselen. Hiermee blijft het aantal Nijmegenaren dat opgenomen (geweest) is in het ziekenhuis vanwege een coronabesmetting op 100
coronapatiënten.

Bibliotheek biedt hulplijn voor digitale vragen

Vanwege de coronacrisis zijn alle bibliotheken gesloten. Dit betekent dat er ook geen Klik & Tik-cursussen of Digitale cafés meer plaats vinden waar mensen met vragen terecht kunnen. Toch zijn juist nu veel mensen aangewezen op digitale communicatie, zoals de laptop, telefoon en tablet. Vaak is dit de enige manier om nog contact met dierbaren te onderhouden. Maar wat als je niet goed met deze middelen overweg kunt? Speciaal voor deze mensen heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid in samenwerking met SeniorWeb een hulplijn voor digitale vragen opgezet.

Van maandag tot en met woensdagochtend beantwoordt Gert Jupijn van SeniorWeb Nijmegen de telefoon en woensdagmiddag tot en met vrijdag Jos Lusing van SeniorWeb Lingewaard. Beide heren staan in contact met 17 deskundigen en bekijken wie de vraag het beste kan beantwoorden. Je krijgt binnen drie werkdagen telefonisch of per e-mail antwoord op je vraag. De hulplijn is iedere werkdag bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 024-327 49 99.


Luister- en advieslijn voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Door corona zitten veel kinderen en gezinnen nu vooral thuis. Even de deur uit, vrienden opzoeken, naar school gaan, sporten, bij opa en oma op visite, het valt allemaal weg nu. Het kan bij jongeren gevoelens van stress, onzekerheid en angst oproepen en leidt soms ook tot een ruzieachtige sfeer.

De situatie rondom het coronavirus kan daarnaast ook zorgen voor onrust binnen het gezin. Dit door onder andere onzekerheid over werk en geld, angst voor het virus zelf, het plots moeten combineren van werk-, school-, zorg- en huishoudelijke taken. En dan wordt door alle maatregelen ook nog het contact met het eigen netwerk én met hulpverleners bemoeilijkt. Voor alle leerlingen, maar ook voor ouders/verzorgers van het voortgezet (speciaal) onderwijs in de regio Nijmegen is een telefoonnummer geopend.

Je kunt contact opnemen om in gesprek te gaan met de schoolmaatschappelijk werkers van de VO scholen in de regio Nijmegen. Ben je leerling en heb je het moeilijk nu, thuis, zonder vrienden, weinig afleiding en de hele dag met je ouders onder een dak. Ben je gestresst, zijn er spanningen of wil je je verhaal kwijt en lijkt het je fijn om er even met iemand over te praten? Ben je ouder/verzorger en heb je behoefte aan iemand die even naar je luistert of met je meedenkt over iets waar jij je zorgen over maakt? Of waardoor je stress ervaart in deze tijd? Zou je iemand willen spreken die advies kan geven over hoe je het beste om kan gaan met jouw puber nu? Of is de nood echt even hoog en heb je meer hulp nodig?

De Luister- en advieslijn is Iedere dag van 10.00 uur tot 16.00 uur, en op maandag, dinsdagenwoensdag ook van 19.00 uur tot 21.00 uur te bereiken op telefoonnummer 024 212 0 515


8 april:

Defensiehelikopters vervoeren coronapatiënten van en naar Radboudumc

De Provincie Gelderland heeft toestemming verleent aan Defensie om met hun helikopters te helpen met het vervoer van patiënten. De helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn groter dan de traumahelikopter van de ANWB en kunnen meerdere patiënten tegelijk vervoeren. Op 23 maart werd een nieuwe traumahelikopter in gebruik genomen die volledig ingericht was om coronapatiënten te vervoeren. Deze helikopter vervoert meerdere keren per dag 1 coronapatiënt per vlucht.

De helikopters, zoals de Cougar en de NH90, zullen vanwege het geluid dat deze produceren alleen overdag vliegen. De vluchten starten nadat Defensie gecontroleerd heeft of het helidek op het Radboudumc het gewicht van de helikopters aankwam en nadat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport toestemming verleent voor het vliegen en landen.


Een Cougar helikopter van het Defensie Helikopter Commando
Fotograaf: Lars Schwachöfer


GGD opent teststraat voor medewerkers in de zorg

Door nieuw landelijk beleid kan er meer getest worden. De eerste groep die in aanmerking komt is het zorgpersoneel. Alle zorginstellingen zoals huisartsen, verpleeghuizen, GGZ en verloskundigen, ontvingen zondag een brief van de GGD.  In de brief stond dat medewerkers in de zorg vanaf maandag 6 april test op het coronavirus. Dat gebeurt in twee tenten op het terrein. Zomaar langskomen kan niet. Zorgpersoneel moet de test via de (bedrijfs)arts van de eigen instelling aanvragen. In de brief staat hoe de instelling personeel met coronaklachten kan aanmelden.

Medewerkers met koorts die echt ziek zijn hoeven niet getest te worden. Zij moeten gewoon thuisblijven en uitzieken. De test is bedoelt om zorgpersoneel aan het werk te houden. Juist de medewerkers met milde klachten, die wel kunnen doorwerken, maar geen anderen willen besmetten, komen in aanmerking voor de test. De GGD kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van verontruste zorgmedewerkers en hun werkgevers. Er is nu voldoende testcapaciteit waardoor aan deze vraag voldaan kan worden.

Er wordt getest in een zogenoemde teststraat. De zorgmedewerker rijdt het GGD terrein op in de auto. Na controle of de medewerker op de lijst staat, parkeert de medewerker voor een van de twee tenten. In de tent nemen GGD- medewerkers in beschermende kleding een test af.  Vervolgens rijdt de zorgmedewerker het terrein weer af. De zorgmedewerker krijgt de uitslag van de test na ongeveer 48 uur.


GGD-medewerkers bij de teststraat
Foto: GGD Gelderland-zuid


Burgemeester Bruls wenst iedereen een zalig PasenTwee nieuwe Nijmegenaren met corona opgenomen in ziekenhuis

In de afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe ziekenhuisopnamens van Nijmegenaren met het coronavirus gemeld bij de GGD en het RIVM. Het aantal Nijmegenaren dat sinds 1 maart opgenomen (waren) komt daarmee op 100.

7 april:

Defensie ondersteund Radboudumc op corona-afdeling

Militaire-zorgmedewerkers ondersteunen vanaf vandaag hun civiele collega's op de corona-afdelingen van het Radboudumc. Defensie stuurde twee artsen en tien verpleegkundigen. Ook zijn 4 beademingsapparaten geleverd voor de Intensive Care. Het Radboudumc komt geen mensen tekort, maar kan met de komst van de militairen de krachten verspreiden. Dit helpt bij de voorbereiding op lange termijn. De militairen zijn de komende drie weken werkzaam bij het Radboudumc, met kans op verlenging.

De militairen zijn ook binnen Defensie werkzaam als arts of verpleegkundige. Het Radboudumc verzorgt al jaren stageplekken voor medics, algemeen militair artsen en algemeen verpleegkundigen van Defensie. De ervaring die de militairen in de ziekenhuizen opdoen komt van pas tijdens uitzendingen en crisissituaties.


4 nieuwe Nijmegenaren opgenomen in ziekenhuis

Vandaag meldt het RIVM dat 4 nieuwe Nijmegenaren sinds gisteren opgenomen zijn in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Totaal zijn sinds 1 maart 98 Nijmeegse patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege een besmetting en de gevolgen daarvan. Het is onbekend hoeveel van de 98 Nijmegenaren inmiddels weer thuis zijn.

6 april:

Moeder uit hoogwerkerfilmpje aan corona overleden

Peter Busser die met zijn hoogwerkerfilmpje zijn moeder plotsklaps bekende Nederlander maakte, komt vandaag met het trieste nieuws dat zij is overleden. Ze bleek na testen corona te hebben. Afgelopen weekend is zij bezweken aan de gevolgen hiervan.
Lees het hele artikel hier.


5 nieuwe Nijmegenaren opgenomen in het ziekenhuis en zeven overleden

Het RIVM meldde vanmiddag dat 5 Nijmegenaren sinds gisteren opgenomen zijn in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Totaal zijn sinds 1 maart 94 Nijmeegse patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege een besmetting en de gevolgen daarvan. Hoeveel van hen inmiddels weer thuis zijn, is onbekend.

Vandaag werd bekend dat afgelopen weekend 10 Nijmegenaren overleden zijn als gevolg van het coronavirus. Drie werden afgelopen zaterdagochtend al gemeld. Bruls: 'Opnieuw erg droevig nieuws. Eens te meer blijkt dat we nog lang niet aan het einde van deze crisis zijn. De plicht die we hebben om met zijn allen dit virus te bestrijden, wordt door deze sterfgevallen opnieuw ontzettend duidelijk gemaakt.' In totaal zijn nu 29 Nijmegenaren overleden als gevolg van het coronavirus. De slachtoffers zijn tussen de 66 en 93 jaar oud geworden.

Kijk voor de landelijke cijfers op de website van het RIVM.

5 april:

Spontaan optreden in Bolerostraat

Het was vandaag op en top lenteweer. In de Bolerostraat was er een spontaan optreden voor de bewoners. Met trekharmonica en gitaar verzorgden Helma Molenkamp en Ben Dirks een optreden. Bekijk de foto's hier.

1 Nijmegenaar opgenomen in het ziekenhuis

Het RIVM meldde vanmiddag dat 1 Nijmegenaar sinds gisteren opgenomen is in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Totaal zijn sinds 1 maart 89 Nijmeegse patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege een besmetting en de gevolgen daarvan. Hoeveel van hen inmiddels weer thuis zijn, is onbekend.

4 april:

Drie Nijmegenaren overleden als gevolg van coronavirus

De gemeente maakte vanmorgen bekend dat drie Nijmegenaren overleden zijn als gevolg van het coronavirus. Burgemeester Hubert Bruls wenst de families sterkte. In totaal zijn nu 19 Nijmegenaren overleden als gevolg van het coronavirus.


Het RIVM meldde vanmiddag dat 1 Nijmegenaar sinds gisteren opgenomen is in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus.

3 april:


Burgemeester Bruls bezocht vanmorgen het CWZ

Lees het artikel van het CWZ hier.

Beweegserenade bij Dienstencentrum OBG

Bij de zelfstandig wonende ouderen aan de Professor Cornelissenstraat werd vanmiddag een beweegserenade georganiseerd. Dit werd gedaan door sportbewegen-plus docenten van de gemeente en medewerkers van fysiotherapiepraktijk FysioProf.

Er werd bewogen op muziek met enkele oefeningen die op een beweegkaart stonden. Bewoners kregen de beweegkaart eerder in de brievenbus.Alle bewoners van de aangrenzende wooncomplexen waren uitgenodigd om deel te nemen.
Bekijk de foto's hier.


Nieuwe Nijmeegse besmettingsgevallen van het coronavirus

Sinds gisteren zijn 4 Nijmegenaren in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus. Totaal zijn sinds 1 maart 87 Nijmeegse patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege een besmetting en de gevolgen daarvan. Hoeveel van hen inmiddels weer thuis zijn, is onbekend

Jessica Villerius volgt IC-artsen van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Op 1 april plaatsten we hieronder een bericht over de reportage 'Levenslucht' van Jessica Villerius. Ze volgde een week lang IC-artsen van drie ziekenhuizen, waaronder die van het CWZ. Kijk de reportage hier terug.


2 april:

Videoboodschap voor alle Nijmegenaren:

Radboud Fonds start crowdfundingsactie voor beademingsapparaat

Het Radboudumc wilt starten met de productie van beademingsapparatuur voor ziekenhuizen en gezichtsbescherming voor ziekenhuispersoneel. Om de productie te kunnen betalen, is het Radboud Fonds een crowdfundingsactie gestart.

Gratis hotelovernachtingen voor medewerkers Radboudumc bij Credible

Hotel Credible en De Hemel stellen hotelkamers kosteloos beschikbaar aan medewerkers van het Radboudumc. De zorgmedewerkers kunnen vanaf aankomende maandag 6 april tot en met maandag 27 april kosteloos een hotelkamer boeken. 'Zo kunnen zij hun reistijden verkorten na lange dagen en goed uitrusten voor de volgende werkdag', staat op de Facebookpagina van Credible.

Een kamer boeken kan door een email te sturen naar info@in-credible.nl
De actie geldt ook voor medewerkers van het Canisius Wilhelminaziekenhuis, laat Credible in een reactie op Facebook weten. Voor diegene die geen medewerker van het Radboudumc zijn en (hun collega's in) de zorg graag willen steunen, startte restaurant De Hemel de actie 'asperges voor de zorg'. Deelnemen aan de actie kan hier.

Op 21 maart maakte Hotel Oranjestaete ook bekend gratis hotelovernachtingen aan te bieden aan zorgpersoneel van Nijmeegse ziekenhuizen. Scroll naar beneden voor meer informatie over het boeken bij Hotel Oranjestaete.


Ambulancezorg Gelderland-Zuid stelt beademingsapparatuur beschikbaar aan ziekenhuizen

Ambulancezorg Gelderland-Zuid stelt twintig beademingsapparaten, extra voorraad zoals infuuspompjes en ambulancepersoneel beschikbaar aan de ziekenhuizen in de regio. Sinds vorige week is de beademingsapparatuur van alle parate ambulancevoertuigen in Gelderland-Zuid gehaald en ter beschikking gesteld aan de ziekenhuizen. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) draagt zorg voor een goede verspreiding. De beademingsapparaten worden in bruikleen gegeven en blijven er enkele apparaten op de verschillende posten voor eigen gebruik. Daarnaast stelt de Ambulancezorg Gelderland-Zuid een deel van hun voorraad, bijvoorbeeld infuuspompjes, beschikbaar voor andere regio’s die kampen met de tekorten.

Naast middelen maakt de Ambulancezorg Gelderland-Zuid het ook mogelijk om collega’s geheel, gedeeltelijk of als neventaak assistentie te laten verlenen aan ziekenhuizen.


Twee Nijmegenaren overleden als gevolg van coronavirus

Vanmorgen kreeg burgemeester Bruls het bericht dat twee Nijmegenaren overleden zijn als gevolg van een besmetting met het coronavirus. 'Het is aangrijpend om steeds weer dergelijke berichten binnen te krijgen. Ik wens de familie en naasten van deze Nijmegenaren veel kracht toe', zei burgemeester Bruls vanmorgen. Over de leeftijd en medische achtergrond van de slachtoffers kon de gemeente geen uitspraak doen. Van de eerdere Nijmeegse slachtoffers is bekend dat zij tussen de 66 en 86 jaar oud waren.

Sinds gisteren zijn 4 Nijmegenaren in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus. Totaal zijn sinds 1 maart 83 Nijmeegse
patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege een besmetting en de gevolgen daarvan. Hoeveel van hen inmiddels weer thuis zijn, is onbekend

1 april:

Noodverordening Coronavirus opnieuw aangepast

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Hubert Bruls, heeft vandaag de Noodverordening Coronavirus veiligheidsregio Gelderland-Zuid geactualiseerd en vastgesteld. In de nieuwe noodverordening staat nu ook dat alle gemeenschappelijke ruimtes van vakantieparken en campings gesloten moeten worden.  Deze regel geldt voor alle vakantieparken en campings in de regio, tenzij een vakantiepark of camping nadrukkelijk door de voorzitter van de veiligheidsregio wordt aangewezen als een verboden gebied.

De eerdere Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Gelderland-Zuid van 26 maart is hiermee ingetrokken.


Jessica Villerius volgt IC-artsen van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Op de Intensive Care's van Nederland wordt er dag en nacht gewerkt om zoveel mogelijk mensen er weer bovenop te krijgen. Wat betekent dit voor artsen en specialisten die nu in de ziekenhuizen werken? Hoe gaan zij om met de enorme druk en de race tegen de klok, letterlijk op leven en dood? De reportage 'Levenslucht' van Jessica Villerius laat zien hoe artsen en medisch specialisten van drie Nederlandse ziekenhuizen zich inzetten om in deze uitzonderlijke situatie hun werk te kunnen doen. Jessica volgde afgelopen week IC-artsen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Maxima Medisch Centrum locatie Veldhoven en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Bekijk de reportage hier.

Duizend bossen bloemen voor oudere huurders Portaal

Medewerkers van woningcorporatie Portaal hebben vandaag bloemen langs gebracht bij oudere huurders. Ze deelden 1000 bossen bloemen uit bij 12 woongebouwen. Lees het hele artikel hier.

Videoboodschap van burgemeester Bruls over de verlengde coronamaatregelenPolitie waarschuwt voor boetes bij overtreding coronamaatregelen


'Het is even wennen geweest maar nu zijn er toch echt duidelijke regels. Deze regels zijn er niet voor niets en zijn niet alleen voor op straat maar ook in voor b.v. voertuigen', meldt politie Nijmegen op haar Facebookpagina. De politie merkt dat er sinds de invoering van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus veel onduidelijkheid is over wat wel en wat niet mag. De politie heeft bijvoorbeeld al meerdere boetes voor samenscholing uit moeten schrijven en meerdere rijbewijzen in beslag moeten nemen, omdat mensen denken dat er geen snelheidscontroles gehouden worden.

De politie is samen met bureau handhaving gestart met het handhaven van de regels, zoals geschreven staan in de noodverordening van 26 maart jongstleden. Om meer duidelijkheid te geven heeft de politie een pagina aangemaakt. Op deze pagina zijn alle regels en vragen met antwoorden te vinden.


Al 5500 gebruikers coronacheck

Sinds de introductie van de digitale coronacheck vorige week, hebben 5500 mensen de coronacheck in gebruik genomen. De OLVG coronacheck is te gebruiken via een app.

Het medisch team merkt dat mensen het persoonlijk contact en advies erg waarderen. ‘De meeste mensen kunnen we gelukkig gerust stellen. Als het nodig is, verwijzen we mensen door naar de huisarts of huisartsenpost’, aldus Anneke van Veen, longarts en medisch leider van de coronacheck bij CWZ. ‘Belangrijk is dat mensen weten dat deze app geen vervanging is van reguliere zorg of spoedhulp. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft die niet kan wachten, moet zelf contact opnemen met de huisarts.'


In het ziekenhuis opgenomen Nijmegenaren

Vandaag werd bekend gemaakt dat 79 Nijmegenaren opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dat zijn er 7 meer dan gisteren.

31 maart:


Kabinet verlengt maatregelen tot en met 28 april

Premier Rutte maakte vanavond bekend dat alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, die vooralsnog golden tot en met 6 april, verlengt worden tot en met dinsdag 28 april. Op 21 april maakt het kabinet opnieuw een beslissing over de mogelijke verlenging van de maatregelen. Er zijn vanavond geen nieuwe maatregelen genomen of bekendgemaakt.

Deelnemers 104e Vierdaagse krijgen bij annulering geen inschrijfgeld meer terug

Deelnemers van de 104e Vierdaagse die hun inschrijving nog willen annuleren, krijgen de 100 euro inschrijfkosten niet terug. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

'In het slechtste scenario, afgelasting van de 104de Vierdaagse, zullen we de pijn met zijn allen moeten dragen en de lasten hiervan naar redelijkheid en billijkheid moeten delen. Voor dit moment betekent dit dat wij genoodzaakt zijn in deze coronacrisis, per direct en met terugwerkende kracht, ons eigen artikel 13 uit het Limiteringsprotocol buiten werking te stellen. Concreet houdt dit in dat er op dit moment geen annuleringen meer worden verwerkt totdat duidelijk is welk deel van het inschrijfgeld we terug kunnen betalen bij afgelasting van de Vierdaagse', laat de organisatie in een verklaring weten.

Zoals bij veel andere evenementen zal bij een eventuele afgelasting een deel van het inschrijfgeld kunnen worden geretourneerd en een deel niet. Tot half april zouden deelnemers die hun inschrijving annuleerden, de 100 euro inschrijfkosten terugkrijgen. Dat is vanaf nu dus niet meer mogelijk. 'Ook onze partners en leveranciers hebben immers al een deel van de voorbereidingen getroffen. Bovendien moeten we als organisatie verder kijken dan alleen dit jaar, want we willen er natuurlijk voor zorgen dat de Vierdaagse nog jaren kan blijven bestaan.'

Uiterlijk eind april zal het bestuur van de Vierdaagse helderheid verschaffen.


Doneer een Bon: initiatief voor medewerkers IC Nijmeegse ziekenhuizen en ondernemers

Om ondernemers in het rijk van Nijmegen te steunen en medewerkers van de Intensive Care afdelingen van het Radboud en het CWZ een hart onder de riem te steken, start Karen van Keeken uit Lent de actie 'Doneer een bon'. De bonnen worden na aanschaf gedoneerd aan de IC-afdelingen. Lees hier het hele artikel.

Nieuwe Nijmeegse besmettingsgevallen en ziekenhuisopnames in Nijmegen

Vanaf vandaag meldt het RIVM niet meer de positief geteste personen, maar het aantal opgenomen patiënten vanaf 1 maart. Vanaf 1 maart zijn 177698 coronapatiënten opgenomen geweest in de twee Nijmeegse ziekenhuizen. Op dit moment liggen nog 72 Nijmegenaren in het ziekenhuis.

Burgemeester Bruls werd gisteravond en vanmorgen op de hoogte gebracht van 6 Nijmegenaren die gestorven zijn als gevolg van het coronavirus. Het totaal aantal overleden Nijmegenaren komt daarmee op 14. Allen zijn tussen de 66 en 86 jaar. Burgemeester Bruls: 'Van dag tot dag wordt de bittere realiteit van deze pandemie duidelijker. Het coronavirus brengt een vreselijke ellende met zich mee. Ik wens alle nabestaanden veel sterkte en kracht toe.'

Tot slot roept Bruls nogmaals iedereen op zich te houden aan de maatregelen: 'Ik roep iedereen nogmaals dringend op zich aan deze maatregelen te houden. Dat is de enige manier om samen dit virus zo snel mogelijk de baas te worden.'

30 maart :

Bus voor vervoer coronapatiënten met pech bij Radboudumc

Vanavond kreeg de Intensive Care bus met daarin zes coronapatiënten pech op de A73. De bus werd met de patiënten er nog in naar het Radboudumc gesleept.
Lees het hele artikel hier


Volop hulp in Nijmegen tijdens coronacrisis

Meerdere mensen en organisaties bieden hulp aan hen die dat behoeven tijdens de coronacrisis. Kijk voor alle tips, informatie, hulpaanbiedingen en initiatieven op de website van de Gemeente.

Nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen

Vandaag zijn 21 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 197 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Het RIMV laat weten dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden.


29 maart:

29 nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen en drie Nijmegenaren overleden

Vandaag werd bekendgemaakt dat dit weekend drie Nijmegenaren zijn gestorven als gevolg van het coronavirus. Burgemeester Bruls: 'Gisteren bereikte me het trieste nieuws over het overlijden van een man en een vrouw. Vandaag kwam daar het overlijdensbericht van een vrouw bij. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van deze Nijmegenaren. Ik wens hen veel sterkte toe.'

Eerder vandaag zijn ook 29 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 178 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.


Ministerie van Volksgezondheid roept mondneusmaskers van ziekenhuizen terug

600.000 van de 1,3 miljoen mondneusmaskers die de overheid vanuit China naar Nederland ïmporteerden, worden door het ministerie van Volksgezondheid teruggeroepen. De mondneusmaskers voldoen niet aan de veiligheidseisen.

De maskers werden geïmporteerd voor Nederlandse ziekenhuizen om patiënten met een covid-19-infectie te behandelen. Onderzoeksorganisatie TNO keurde de FFP2 maskers af omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. De filters die virusdeeltjes tegen moeten houden werken niet goed en de maskers passen niet goed om het gezicht.  Omdat dit een gevaar vormt worden alle 600.000 maskers teruggeroepen door het ministerie van Volksgezondheid. De andere 700.000 maskers, van een ander type, voldoen wel aan alle eisen.

Het Radboudumc laat in een reactie weten dat ze de mondneusmaskers wel ontvangen hadden, maar niet in gebruik genomen hebben. Alle maskers die in het Radboudumc in omloop zijn, zijn getest en voldoen aan de kwaliteitseisen die het Radboudumc daaraan stelt. Of het CWZ de maskers wel gebruikt heeft, is onbekend.


28 maart:

Sinds de coronamaatregelen mag een man zijn moeder in een verzorgingshuis ZZG zorggroep de Horizon niet meer bezoeken, dus toen bedacht hij samen met machinist Rene van Infra-bouwbedrijf Infrascoop een heel bijzondere manier om haar toch even te zien. 
Bekijk het filmfragment hier.


Nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen

Vandaag zijn in de afgelopen 24 uur 17 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 149 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Het RIMV laat weten dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden.


27 maart:

Politie deelt eerste boetes overtreding noodverordening uit

Gisteren werd de noodverordening opnieuw aangepast. Vandaag hielden meerdere mensen zich niet aan die aangescherpte samenscholings- en afstandsregels. De noodverordening maakt het mogelijk overtreders van de samenscholings- en afstandregels te beboeten. De boete voor Nijmegenaren die zich niet aan de regels in de noodverordening houden, krijgen een boete van 390 euro, exclusief 9 euro administratiekosten.

Vandaag werden 18 Nijmegenaren beboet voor het overtreden van de regels. Dit betroffen veelal jongeren die genoeten van het zomerse weer. Agenten en handhavers van de gemeente hebben de instructie gekregen om het bij kinderen onder de16 jaar zoveel mogelijk bij waarschuwingen te laten.


Nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen

Vandaag zijn 10 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 132 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

26 maart:

Ambulancemedewerkers steken collega's een hart onder de riem


Ambulancemedewerkers Arno en Anne draaiden deze week een dienst op de ambulance. 'Mee zingend met de radio onderweg naar een steunpunt kwam het idee om samen met collega Anne een duetje op te nemen met telefoon kwaliteit', meldt Arno op zijn Facebookpagina. Om hun collega's in de zorg een hart onder de riem te steken plaatsten ze het filmpje online.

Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te bekijken


Burgemeester Bruls bezocht vandaag het Radboudumc


Digitale coronacheck Canisius Wilhelmina Ziekenhuis live

Mensen in regio Nijmegen en omstreken kunnen via een digitale coronacheck laten monitoren of hun klachten mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Wie zich aanmeldt voor deze app beantwoordt elke dag vragen over hoesten, koorts, verkoudheid, keelpijn en kortademigheid. Een medisch team beoordeelt deze gegevens en reageert terug. Lees hier meer over deze belangrijke innovatie en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

Sportarts Irene Hendriks: 'We hebben vandaag heel snel veel gebruikers erbij gekregen: sinds vanochtend worden er al 2258 mensen gemonitord. Veel van deze gebruikers hebben we gerust kunnen stellen, maar we hebben ook een aantal mensen doorverwezen naar de huisarts.'

Noodverordening Coronavirus opnieuw aangepast

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Hubert Bruls, heeft vandaag de Noodverordening Coronavirus veiligheidsregio Gelderland-Zuid geactualiseerd en vastgesteld. In de nieuwe noodverordening zijn alle nieuwe maatregelen over de bestrijding van het coronavirus, die tijdens de persconferentie van maandag 23 maart naar buiten zijn gebracht, verwerkt.

De eerdere Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Gelderland-Zuid van 16 maart is hiermee ingetrokken.

14 nieuwe besmettingsgevallen en vijfde Nijmegenaar overleden

Vandaag zijn 14 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 122 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Vandaag werd ook bekend dat een vijfde Nijmegenaar overleden is als gevolg van een coronabesmetting. ' Tot mijn verdriet heb ik weer moeten vernemen dat er een Nijmegenaar aan de gevolgen van het coronavirus is overleden', meldt burgemeester Buls. 'Het is het vijfde sterfgeval in onze stad. Ik wens alle nabestaanden veel sterkte toe in deze zware tijd.'

Het RIMV laat weten dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week  zijn deze effecten beter te duiden.


25 maart:

Mogelijke afvlakking van aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met coronavirus

De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in ziekenhuizen door het land een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken, meldt het RIVM. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt.  Dit is een eerste signaal. Het RIVM kan hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.


Nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen

Vandaag zijn 15 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 108 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Nieuwe apparatuur voor behandeling COVID-19 patiënten in zicht

Er is wereldwijd een groot tekort aan beademingsapparatuur. FreeBreathing en het Radboudumc hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht en samen de VentilatorPAL ontwikkeld, een goedkope open-source ventilator voor de behandeling van COVID-19 patiënten met ernstige ademhalingsproblemen. Lees het hele artikel hier.

24 maart:

Videoboodschap van burgemeester Bruls


Gemeente neemt aanvullend maatregelenpakket om gevolgen coronavirus te verzachten

Het coronavirus raakt iedereen in Nijmegen. Het bestrijden van de gevolgen voor onze gezondheid staat natuurlijk voorop, maar die maatregelen zijn ook van invloed op banen, inkomens, instellingen en ondernemingen. De gemeente Nijmegen neemt daarom tijdelijke maatregelen als aanvulling op het landelijke maatregelenpakket. Lees het hele artikel hier.

Nieuwe besmettingsgevallen in Nijmegen

Vandaag zijn 14 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 93 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Het RIMV laat weten dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden.


Canisius Wilhelmina Ziekenhuis introduceert digitale coronacheck

Mensen in regio Nijmegen en omstreken kunnen via een digitale coronacheck laten monitoren of hun klachten mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Hiermee wilt het Canisius Wilhelminaziekenhuis mensen een veilig gevoel geven en de druk op de zorg verlichten. Lees het hele artikel hier.

Centrale examens afgelast

De centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs in mei zijn afgelast vanwege het coronavirus, dat liet minister van Onderwijs Arie Slob vanmorgen weten. De schoolexamens bepalen of leerlingen wel of niet slagen. Alle scholen krijgen tot 1 juni om de schoolexamens af te nemen. Hierbij dienen de scholen wel alle maatregelen in acht te nemen. Het eindcijfer van scholieren wordt bepaald op basis van die schoolexamens. Er komt een uniforme zak- en slaagregeling. De geslaagde leerlingen krijgen een volwaardig diploma. Leerlingen die zakken voor de schoolexamens, houden het recht op een herkansing.

Doorgaan Nijmeegse Vierdaagse onzeker

Sinds de overheid de eerste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bekendmaakte op 13 maart, trekken lopers van de Nijmeegse Vierdaagse hun inschrijving terug. Voor nu blijft de inschrijfprocedure voor de 104e Vierdaagse nog ongewijzigd en gaat de organisatie door met de noodzakelijke voorbereidingen.

'Het is op dit moment te vroeg om hier met betrekking tot de 104e Vierdaagse, die in de derde week van juli plaatsvindt, al uitspraken over te kunnen doen of conclusies aan te kunnen verbinden', laat de organisatie weten. De inschrijfprocedure voor de 104de Vierdaagse blijft voorlopig ongewijzigd en de organisatie gaat door met de noodzakelijke voorbereidingen. Ze houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus van dag tot dag in de gaten. 'Hierover hebben wij nauwe contacten met de Gemeente Nijmegen, hulpdiensten en deskundigen. Afhankelijk van hoe de situatie zich de komende tijd ontwikkelt, wordt door de autoriteiten en de organisatie beslist of het verantwoord is om de Vierdaagse dit jaar van start te laten gaan.'

Marikenloop en Marikentrail afgelast


De tweede Marikentrail en de 18e Marikenloop zijn afgelast vanwege het coronavirus. De overheid kondigde gisteravond aan dat alle samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden zijn. Het Marikenloop-weekend zou plaatsvinden op zaterdag 16 en zondag 17 mei. De Stichting Zevenheuvelenloop zoekt niet naar een vervangende datum in 2020 vanwege de onzekerheid in juni, de daaropvolgende zomervakanties en de drukte in aanloop naar de NN Zevenheuvelenloop vanaf september.

Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: 'Tijdens het proces waarin we overwogen om de Marikenloop af te gelasten of te verplaatsen, zijn we ingehaald door het besluit van de overheid. We balen heel erg van de afgelasting van het Marikenloop-weekend. We moeten hiermee veel enthousiaste kinderen, Marikenloopsters en trailrunners teleurstellen. Aan de inschrijvingen zien we dat de Marikentrail een flinke groei doormaakt. Ten opzichte van vorig jaar stonden verschillende verbeteringen op de rol. Zo zouden we de starts van de trails meer spreiden over de dag en werken met startwaves om de druk op het parcours te verminderen. Hiermee moeten we nu wachten tot volgend jaar.' IHet Marikenloop-weekend voor 2021 staat voor 15 en 16 mei op de agenda.

23 maart:

Derde inwoner van Nijmegen overleden door coronavirus

Vanavond werd bekendgemaakt dat een derde inwoner van Nijmegen vandaag overleden is als gevolg van een besmetting van het coronavirus. Gisteren stierf ook al een Nijmegenaar door het coronavirus. Burgemeester Bruls reageert op het nieuws: 'Helaas volgt het slechte nieuws zich soms snel op. Met leedwezen heb ik vandaag vernomen van dit nieuwe sterfgeval. Ik wens alle nabestaanden van de overledene alle sterkte toe in deze tijd.'

Maatregelen verlengt tot 1 juni

Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus riep op de eerder genomen maatregelen na te blijven leven. 'gebruik je gezonde, gemeenschappelijke verstand', zei hij in de persconferentie vanavond. Hij zei de anderhalve meter afstand in acht te blijven nemen en alleen naar de supermarkt te gaan als dat nodig is. 'Blijf zoveel mogelijk thuis. Moet u toch naar buiten, doe dat dan alleen.'

Vanaf vanavond zijn alle samenkomsten verboden tot 1 juni. Het minimaal aantal personen is geen 100 meer. Elke vorm van groepsvorming vanaf 3 personen is verboden. Dit geldt niet voor gezinnen of mensen die samenwonen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt. De burgemeester kan vanaf vanavond beter handhaven en sneller boetes uitdelen aan mensen die geen anderhalve meter afstand houden. 

Er zijn aanvullende afspraken gemaakt met winkels, zodat klanten zich beter kunnen houden aan de maatregelen. Deze regels komen bij de ingangen van alle winkels te hangen. De burgemeester kan winkels, indien zij de regels niet naleven, sluiten. Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is. Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

Het Outbreak Management Team heeft besloten de regels voor thuisquarantaine aan te scherpen. Wanneer een iemand in het huishouden ziek is, dient iedereen thuis te blijven. Daarbij geldt een uitzondering voor mensen met vitale beroepen, behalve als ook zij zich ziek voelen. Voor thuis geldt maximaal drie mensen op bezoek, maar houd ook dan afstand van elkaar. De maatregelen zijn erop gericht  om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.


Maatregelen voor burgerhulpverleners

In verband met het coronavirus worden ook maatregelen getroffen voor burgerhulpverleners. Wekelijks worden tientallen Nijmeegse burgerhulpverleners opgeroepen voor reanimatiemeldingen. Als buurtbewoner zijn zij binnen de eerste cruciale 6 minuten bij het slachtoffer, waardoor de reanimatie gestart kan worden voordat een ambulance arriveert. Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen, wat betekent dat men voorzichtig moet omgaan met reanimaties.

HartslagNu heeft samen met de wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR), het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland een advies uitgebracht waarin enkele voorzorgsmaatregelen worden benoemd bij reanimaties. De komende periode worden alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar opgeroepen. De reanimatie van kinderen blijft ongewijzigd. Mond-op-mondbeademing van volwassen geeft bijna 100% kans op besmetting en wordt afgeraden. Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing bieden geen bescherming. Het vaststellen of een slachtoffer ademt dient elkaar op zicht gedaan te worden. Het voelen of luisteren vergoot de kans op besmetting.

Burgerhulpverleners die zich ziek voelen of onder de risicogroep vallen wordt afgeraden te reageren op een oproep. Lees alle maatregelen voor burgerhulpverleners hier.


Extra traumahelikopter met transportfunctie voor coronapatiënten

Vanaf morgen staat het vijfde Mobiel Medisch Team met een extra traumahelikopter paraat om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren. Deze helikopter zal in heel Nederland inzetbaar zijn. Lees hier het hele artikel.

Fotograaf: MMT Radboudumc

Nieuwe besmettingsgevallen:

Vandaag zijn 19 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 79 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Het RIMV laat weten dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden.

Deel Goffertpark afgesloten voor publiek

Een deel van het Goffertpark wordt vanaf 14.00 uur afgesloten voor het publiek. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. De afsluiting wordt met borden en linten zichtbaar gemaakt.

KION start met opvang kinderen


Vanaf vandaag worden kinderen van mensen met cruciale beroepen 24-uur, 7 dagen per week opgevangen bij KION aan de Griftdijk. De overheid besloot op 13 maart dat de kinderopvang en het onderwijs tot en met 6 april de deuren moet sluiten. Voor ouders met een cruciaal beroep wordt een uitzondering gemaakt. Voor deze kinderen is de kinderopvang van KION geschikt gemaakt voor 24-uurs opvang. Zo zijn er extra bedden geplaatst en worden maaltijden verzorgd. Er is een ervaren team van gekwalificeerde medewerkers dat de kinderen opvangt.

Kinderen zijn vanwege de maatregelen van de overheid alleen welkom als de ouders een cruciaal beroep hebben. Als de ouders niet beiden een cruciaal beroep hebben, wordt geadviseerd het kind zelf op te vangen. Lukt dat niet, dan is het kind welkom in onze kinderopvang. Ook wanneer het kind niet eerder bij de opvang van KION geweest is. Kinderen met klachten zoals hoesten, verkoudheid, keelpijn en/of koorts, kunnen niet opgevangen worden.


22 maart:

Tweede Nijmegenaar overleden door coronavirus

Burgemeester Bruls maakte vanavond bekend dat vandaag een tweede Nijmegenaar als gevolg van een besmetting van het coronavirus is overleden.
'Met leedwezen heb ik vernomen van een nieuw overlijden in onze gemeente als gevolg van het coronavirus. Ik wens alle naasten heel veel sterkte toe in deze tijd', meldt Bruls. 'Laten we samen blijven strijden om dit vreselijke virus met zijn allen te overwinnen.'


Burgemeester Bruls overweegt samenscholingsverbod

Burgemeester Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio overweegt een samenscholingsverbod in te stellen als mensen de voorgeschreven maatregelen niet nemen. 'Vandaag een zondag en mooi weer. Begrijpelijk dat iedereen er even op uit wil gaan. Overal waar u komt geldt: houd afstand tot elkaar. Wanneer we hier te weinig gehoor aan geven, lopen we allemaal risico. Risico voor onze gezondheid en risico op verdergaande maatregelen. Ik zie jammer genoeg nog te vaak dat er te weinig afstand gehouden wordt. Onze medewerkers zullen mensen er dringend op aanspreken vandaag. Waar mogelijk kan er vanaf nu ook bekeurd worden bij het ongeoorloofd betreden van sportterreinen. Ik overweeg daarnaast een samenscholingsverbod in te stellen wanneer een en ander niet verandert. Onthoud daarom: We werken allemaal in de zorg momenteel. Voor ieders bestwil nogmaals het zeer dringende verzoek: houd afstand en volg aanwijzingen op!'

Burgemeester Bruls bepaalde dat naast het aanwezig zijn op sportterreinen, het vanaf vanavond 18.00 uur ook verboden is je op een Cruyff Court en het buitensportpark in de Goffert te bevinden. De handhavers van de gemeente en politie zullen vanaf vandaag optreden en bekeuren. De bekeuring bedraagt 95 euro exclusief 9 euro administratiekosten.


Fotograaf: Lars Schwachöfer

Nieuwe besmettingsgevallen:

Er zijn sinds gisteren 8 nieuwe Nijmeegse besmettingsgevallen bij het RIVM bekendgeworden. Landelijk zijn sinds gisteren 573 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat brengt het landelijk totaal van positief geteste mensen op 4204. Onder hen zijn 988 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn in totaal 179 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 en 97 jaar. Sinds de uitbraak van het coronavirus is 1 Nijmegenaar als gevolg van een besmetting van het virus overleden.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden


Natuurmonumenten roept mensen op thuis te blijven

Natuurmonumenten roept mensen op thuis te blijven en geen natuurgebieden te bezoeken. Eerder al sloten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekerscentra en werden excursies afgezegd. Natuurgebieden kunnen niet worden afgesloten. Staatsbosbeheer waarschuwde afgelopen vrijdag al voor mogelijke topdrukte vanwege het mooie weer en adviseerde mensen drukke plekken te vermijden en de maatregelen, zoals anderhalve meter afstand bewaren, te volgen. Nadat Natuurmonumenten gisteren tips voor de mooiste natuurplekken van Nederland online zette, merkte het vandaag topdrukte op in de natuurgebieden. Omdat zij het niet meer verantwoord vinden, werd vanmorgen een oproep geplaatst geen natuurgebieden meer te bezoeken.


Rijksoverheid zendt NL-alert

Vanmorgen werd om half 12 een landelijk NL-alert naar alle mobiele telefoons verzonden om mensen te wijzen op de maatregel om 1,5 meter afstand te bewaren. 'Bent u ziek of verkouden? Blijf dan thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen', staat in het bericht.21 maart:

Gratis hotelovernachtingen voor zorgpersoneel

Hotel Oranjestaete bedankt het in Nijmegen werkende zorgpersoneel door hen gratis kamers aan te bieden. 'Ben jij iemand of ken jij iemand die in Nijmegen in de zorg werkt, maar door de toenemende drukte in onze zorg niet elke nacht of dag naar huis kan om goed uit te rusten? Dan bieden wij u graag gratis een kamer aan', laat het hotel op de Facebookpagina weten. Een kamer reserveren kan door een bericht te sturen via Facebook of op de website van het hotel.


Brabantse patiënten opgenomen in Nijmeegse ziekenhuizen

Gisteravond zijn 14 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het Canisius Wilhelminaziekenhuis. Het totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is nu 58 waarvan 6 mensen op de Intensive Care. In het Radboudumc liggen 33 coronapatiënten. De afgelopen dagen zijn er al veel patiënten uit Brabant in het Canisius Wilhelminaziekenhuis en het Radboudumc opgenomen, vooral uit ziekenhuis Bernhoven en de regio Boxmeer.

Door een grote interne herinrichting kan het CWZ deze grote toestroom van coronapatiënten opvangen. ‘Drie afdelingen, waaronder de acute opname afdeling zijn volledig ingericht voor coronapatiënten en een vierde afdeling staat stand by’, zegt manager en lid van het crisisbeleidsteam Monique Royen. ‘We hebben artsen en verpleegkundigen die normaal gesproken niet werken met deze categorie patiënten geschoold in de zorg voor coronapatiënten. Ook afdelingen met specifieke deskundigheid zoals de dialyse of de kraamafdeling weten wat zij moeten doen als zij met coronapatiënten te maken krijgen. De flexibiliteit en bereidwilligheid onder artsen en medewerkers is enorm. Het is hard werken, maar iedereen staat er!’

‘Vandaag gaan de eerste coronapatiënten die al zijn opgeknapt maar nog niet naar huis kunnen naar de Sint Maartenskliniek’, ook met thuiszorg en verpleeghuizen zijn we continu in overleg over zorg voor mensen ná de ziekenhuisopname’, zegt Monique Royen.


Nieuwe besmettingsgevallen:

Vandaag zijn 5 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 60 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Het RIMV laat weten dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden.


20 maart:

Geen meelopers Sunset March vanwege corona

De dagelijkse Sunset March over de Oversteek wordt voorlopig door enkel de veteraan van de dag gelopen, dat maakte de stichting Sunset March vandaag bekend. Op de plek waar dagelijks de Sunset March start, is een bord met de tekst 'Geen meelopers Sunset March ivm corona' geplaatst. 'Met tegenzin heeft het bestuur van de Sunset March besloten dat juist het magnifieke aspect, dat iedere avond bij zonsondergang personen of groepen aansluiten bij de veteraan, voorlopig van de baan is', aldus Tim Ruijling. 'Om verspreiding van het virus te voorkomen en voor de veiligheid van de “Veteraan van de Dag” is dit onsympathieke besluit genomen.'


Fotograaf: Lars Schwachöfer

De koning hield vanavond een toespraak op nationale televisie. Kijk hier de toespraak terug:


BUKO bedankt zorgmedewerkers, hulpverleners en andere helden

Infrasupport BUKO plaatste na goedkeuring van de gemeente een tekstbord aan de Prins Mauritssingel. Op het tekstbord lezen automobilisten die stadinwaarts rijden de tekst 'Zorgmedewerkers, hulpverleners en andere helden die NL draaiende houden'. Vervolgens verschijnt 'Bedankt!' met een emoticon van klappende handjes.


Fotograaf: Lars Schwachöfer

Nieuwe besmettingsgevallen:

Vandaag zijn 4 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus in Nijmegen bekend geworden. Het RIVM meldt vandaag dat sinds 1 maart in totaal 55 Nijmegenaren positief getest zijn. Hoeveel van deze mensen inmiddels hersteld zijn, is onbekend.

Koning houdt toespraak naar aanleiding coronavirus

Zijne Majesteit de Koning houdt vanavond om 19.00 uur op televisie een toespraak vanwege de situatie die in ons Koninkrijk is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19).De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de tv-toespraak wordt uitgezonden door de NOS, RTL en SBS/Talpa. Op NPO Politiek is de toespraak gelijktijdig te zien met gebarentolk (via KPN op kanaal 43 en via Ziggo op kanaal 501).

Bijna 200 radiozenders draaien 'You'll never walk alone'

Vanmorgen om 8.45 uur draaiden bijna 200 radiozenders over de hele wereld het nummer You'll never walk alone van Gerry and the Pacemakers. Het idee kwam dinsdag van 3FM-dj Sander Hoogendoorn, die in zijn uitzending liet weten dat hij tijdens de coronacrisis nadruk wil leggen op saamhorigheid. Na zijn idee volgden vele andere radiozenders. Op de website van 3FM werd vanmorgen een lijst geplaatst van alle 183 radiozenders uit 31 landen die zich bij 3FM gemeld hadden en het nummer vanmorgen draaiden.


19 maart:

Nijmegenaar overleden als gevolg van coronabesmetting

Vandaag is een Nijmegenaar overleden als gevolg van een besmetting van het coronavirus. Dat maakte de GGD Gelderland-Zuid vanavond bekend. Burgemeester Bruls reageert op het bericht. 'Tot mijn grote verdriet is nu ook in Nijmegen het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus te betreuren, aldus Bruls. 'Ik betuig mijn diepe medeleven aan de nabestaanden van het slachtoffer. De impact van het coronavirus op ons allemaal dringt na zo’n beklemmend bericht nog eens extra tot mij door.'

Het is de eerste Nijmegenaar die overlijd aan de gevolgen van het coronavirus. Over de leeftijd en medische achtergrond van het slachtoffer kon nog geen uitspraak gedaan worden

Verpleeghuizen gesloten voor bezoek

Vanavond maakte het kabinet bekend dat alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg direct afgesloten worden van iedereen die niet noodzakelijk aanwezig hoeft te zijn voor de zorgverlening. Er wordt een uitzondering gemaakt voor naasten van personen die in een stervensfase zitten. Voor hen blijft het mogelijk om afscheid te nemen.


Minister Bruins treedt af

Minister van Medische Zorg & Sport Bruna Bruins heeft zijn ontslag ingediend bij de koning. Dat maakt het Kabinet van de Koning vanmiddag bekend. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge neemt de taken over. Er wordt nog gekeken naar een opvolger.

Er is niet bij vermeld waarom de minister aftreed. Hij was op het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de bestrijding van de coronacrisis. Gisteren werd Bruins onwel tijdens het debat over het coronavirus. Hij meldde op Twitter ' Ik had last van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Inmiddels gaat het weer beter. Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan de slag kan om de #coronacrisis zo goed mogelijk te bestrijden.' Vandaag diende hij zijn ontslag in bij de koning.

Nieuwe besmettingsgevallen:

Vanaf vandaag geeft de GGD geen updates meer over het aantal positieve tests in Gelderland. Dit omdat door de verandering van het testbeleid geen complete weergave van de werkelijke verspreiding van het coronavirus kan worden gegeven. Vanaf 12 maart werden mensen met milde klachten al niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Als mensen klachten hebben die op COVID-19 wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. Zelf laten testen is niet mogelijk.

De GGD blijft het bevestigde aantal besmettingen wel doorgeven aan de RIVM. De RIVM meldt vandaag 27 besmettingsgevallen in Nijmegen. Hier vallen de besmette mensen met milde klachten die zichzelf in thuisisolatie geplaatst hebben tot ze 24 uur klachtenvrij zijn, niet onder.

Geen losse compost en compostzakken op milieustraten Dar


De gemeenten Berg en dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen en Dar bedanken ieder jaar tijdens de landelijke compostdag de inwoners voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval. De landelijke compostdag op zaterdag 28 maart gaat dit jaar vanwege het coronavirus niet door.

Ook deelt Dar voorlopig geen compostzakken uit op de milieustraten. Het is sinds afgelopen weekend extreem druk op de milieustraten. Door het uitgeven van compostzakken kan het nog drukker worden. Dar wilt deze drukte zoveel mogelijk voorkomen. Als de compostzakken op de milieustraten beschikbaar zijn, communiceert Dar hierover.


18 maart:

Nieuwe besmettingsgevallen:

Sinds gisteren zijn 21 nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus bekend geworden. In totaal zijn in Nijmegen 46 mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Veel van hen zijn inmiddels hersteld. 13 van de momenteel opgenomen patiënten liggen in het Radboudumc.

Frank Boeijen schrijft nummer over coronavirus


Kerkklokken luiden als teken van hoop

Vanavond en de komende twee woensdagavonden luiden op initiatief van de Paradijskerk in Rotterdam tussen 19.00 en 19.15 uur de klokken van veel kerken in Nederland. Inmiddels hebben 350 kerken zich hierbij aangesloten en dit aantal stijgt nog. In Nijmegen luidden vanavond de klokken van de St. Stevenstoren.

Groepsvaccinaties HPV en Meningokokken uitgesteld

De geplande groepsvaccinaties HPV en Meningokokken ACWY gaan niet door. Het RIVM heeft dit besloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De groepsvaccinatie HPV wordt uitgesteld. Meisjes krijgen hiervoor opnieuw een uitnodiging via het RIVM. Met uitstel van een halfjaar komt de bescherming niet in gevaar. De vaccinatie tegen Meningokokken ACWY wil de GGD zo snel mogelijk opnieuw aanbieden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan gaat de GGD deze vaccinaties individueel of in kleine groepen geven. Jongeren die voor deze prik in aanmerking komen krijgen opnieuw een uitnodiging.

De individuele vaccinaties voor kinderen van 0-4 jaar op het consultatiebureau gaan wel gewoon door. De DTP/BMR groepsvaccinatie (9-jaars prik) wordt uitgesteld. Hiervoor had het RIVM nog geen uitnodigingen verstuurd. Op de website van GGD Gelderland-Zuid staat meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.


Openbaar vervoer past dienstregeling aan

De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. Op basis van de nieuwste overheidsmaatregelen rondom het coronavirus zijn er wijzigingen in onze dienstregeling en serviceverlening. Breng laat minder bussen rijden. Buurtbussen, nachtbussen en bussen voor scholieren zijn geschrapt. Ook is het kopen van kaartjes bij de chauffeurs niet meer mogelijk. Bekijk de aangepaste dienstregeling en andere maatregelen op de website van Breng.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) start met een speciale basisdienstregeling. Komende dagen zullen meerdere treinen al niet volgens de normale dienstregeling rijden. Er zullen maar twee treinen per uur vanaf de stations vertrekken. De dienstregeling wordt elke dag op de website van de NS aangepast.

Onderzoek naar bescherming zorgmedewerkers tegen coronavirus

Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan onderzoeken of zorgmedewerkers beter beschermd zijn tegen het coronavirus na een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccin). Dit vaccin beschermt niet direct tegen het coronavirus, maar geeft de afweer een boost waardoor mogelijk een betere bescherming tegen het coronavirus ontstaat en de infectie milder verloopt. Lees het hele artikel hier.

Speciale corona-afdeling bij Radboudumc

Het Radboudumc heeft besloten de afdeling Interne Geneeskunde volledig in te richten voor patiënten besmet met het coronavirus. Patiënten zonder besmetting die tot nu toe op deze afdeling verpleegd werden, zijn overgebracht naar een andere afdeling.  

Corona-patiënten worden nu in cohort-isolatie verpleegd. Onder cohort-isolatie wordt verstaan het in één ruimte verplegen van meerdere patiënten die, in dit geval  met corona, besmet zijn. Bezoek wordt zoveel mogelijk beperkt om beschermingsmiddelen te besparen, maar patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen. Door het cohorteren van patiënten met het coronavirus op één afdeling, ontlast het ziekenhuis andere afdelingen en zorgmedewerkers en besparen de ziekenhuizen aanzienlijk op de schaarse materialen.

Naast de inrichting en de in gebruik name van de corona-afdeling met 34 bedden, is ook een afdeling ingericht voor de opvang van patiënten die het resultaat afwachten van hun coronatest. Deze worden ook in isolatie gelegd. Op Dekkerswald is een vleugel voorbereid op patiënten die geen medische zorg meer nodig hebben, maar nog niet naar huis kunnen door hun thuissituatie.

17 maart:

Nieuwe besmettingsgevallen:

Er zijn sinds gisteren acht nieuwe bevestigde coronabesmettingen bekendgemaakt door het RIVM. Dat brengt het totaal op 25 bevestigde Nijmeegse coronapatiënten.

kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie


Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast de gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Nijmegen klapt voor zorgpersoneel

In meerdere Nijmeegse straten klapten bewoners vanavond om 20.00 uur voor het zorgpersoneel. Ook reden toeterende auto's rond en werd er vuurwerk afgestoken. Het idee is ontstaan nadat zaterdag in Italië en Spanje massaal werd geapplaudisseerd voor medewerkers in de zorg. Voor de actie werd eerder een bericht via social media verspreid en werd de hashtag #applausvoordezorg aangemaakt.

Burgemeester Bruls heeft boodschap voor de stadHandhavers van gemeente grijpen in bij voetbalclub

Vanmiddag hebben handhavers van de gemeente ongeveer honderd jongeren van de voetbalvelden van voetbalclub DVOL moeten verwijderen. De jongeren hebben vermoedelijk de sleutel van de poort bemachtigd via een van de trainers van de club.

De voetbalclub sloot de deuren afgelopen donderdag al uit voorzorg. De nieuwe maatregelen van het kabinet van zondagavond bepaalden dat de club gesloten moet blijven tot en met 6 april. Toch ontdekte de voorzitter van de voetbalclub vanmiddag tientallen jongeren op het terrein. Hierop schakelde hij Bureau Handhaving van de gemeente in. Gezamelijk hebben zij de jongeren van het terrein gezet.

De club plaatste vanmiddag een bericht op de website: 'Spijtig, maar DVOL is i.v.m. Corona écht helemaal gesloten voor alle voetbal. Bij overtreding kost het de club €5000 per incident. Dus de club is helaas ook niet toegankelijk voor zelf georganiseerde trainingsmomenten.' Vanmiddag zijn geen boetes uitgedeeld.

Canisius Wilhelminaziekenhuis controleert temperatuur bezoekers

Vanaf vanmorgen wordt van alle bezoekers en medewerkers van het Canisius Wilhelminaziekenhuis de temperatuur gecontroleerd. Studenten geneeskunde staan bij de personeels- en hoofdingang van het ziekenhuis. Bezoekers met verhoging mogen het ziekenhuis niet betreden en worden naar huis gestuurd. Patiënten krijgen een mondkapje en kunnen naar de betreffende afdeling.


Ook bij het Radboudumc vindt extra controle van bezoekers plaats. Eerder werd al bekendgemaakt dat patiënten maar van 1 persoon per dag bezoek mogen krijgen. Vanaf vandaag staan borden met  informatie over de coronamaatregelen voor patiënten en bezoekers bij de ingang van het ziekenhuis. Medewerkers van het ziekenhuis wijzen bezoekers op deze maatregelen en stellen vragen over de gezondheid van de bezoekers.

Drukte bij milieustraten Dar

Sinds zaterdag is het dagelijks topdrukte bij de milieustraten van Dar aan de Kanaalstraat en in Bijsterhuizen. Dar roept op om gespreid over de dag te komen. Door het grote aantal bezoekers staan dagelijks forse rijen auto's voor de ingangen van de milieustraten. Medewerkers van Dar leiden het verkeer de terreinen op en letten daarbij op de aantallen die op de terreinen aanwezig zijn. Bij de ingangen van de terreinen staan borden met de maatregelen die genomen worden.


Het ophalen van afval aan huis gaat door. Dit geldt voor gft-afval, plastic+, oud papier en restafval. Tot en met maandag 6 april haalt Dar geen grof afval aan huis op


Fotograaf: Lars Schwachöfer

16 maart:

Nieuwe besmettingsgevallen:

Er zijn sinds gisteren twee bevestigde coronabesmettingen bekend geworden bij de RIVM.

Coffeeshops mogen weer verkopen

Vanavond werd bekend dat coffeeshops weer open mogen. De verkoop van wiet en hasj zal aan een loket plaatsvinden. Minister Rutte sprak Nederland toe. Hij zei dat het coronavirus voorlopig ook onder ons zal blijven. 'Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van het Nederlandse volk besmet zal raken', zei hij in zijn toespraak. De regering kiest ervoor de  van het virus af te remmen en de gevolgen uit te smeren over langere tijd. Als het virus onbeheerst zijn gang zou gaan, zou het zorgsysteem volledig overvraagd worden. Kwetsbare ouderen en andere patiënten zouden niet geholpen kunnen worden. Rutte sloot af met een oproep aan iedereen: 'We moeten het met 17 miljoen mensen doen. Samen met 17 miljoen mensen komen we dit te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.'

Noodverordening coronavirus geactualiseerd en vastgesteld


De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Hubert Bruls, heeft vandaag de Noodverordening Coronavirus veiligheidsregio Gelderland-Zuid geactualiseerd en vastgesteld. Deze noodverordening maakt het mogelijk om binnen de Veiligheidsregio de meest recente maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd te kunnen handhaven, bijvoorbeeld voor het organiseren van evenementen en samenkomsten van meer dan 100 personen of het open hebben van inrichtingen waar ter plaatse eten of drinken wordt verkocht en genuttigd.

Met de geactualiseerde noodverordening wordt de eerdere noodverordening van 14 maart ingetrokken.

Legio Noviomagum betuigt steun aan zorgpersoneel


Als steunbetuiging aan het zorgpersoneel heeft Legio Noviomagum, de tifo-groep van NEC, afgelopen nacht spandoeken opgehangen bij het Radboudumc en het Canisius Wilhelminaziekenhuis. 'Toen de vorige speelronde werd afgelast, baalden we natuurlijk enorm. Natuurlijk beseffen wij dat dit bittere noodzaak is, de volksgezondheid staat boven alles! Het zorgpersoneel loopt dezer dagen op hun tandvlees en dit zal de aankomende tijd niet minder worden. Wij hebben niks anders dan respect! Om hen een welverdiend steuntje in de rug te geven hebben wij doeken opgehangen bij beide Nijmeegse ziekenhuizen', meldt de groep op hun website.


Fotograaf: Lars Schwachöfer

15 maart:

Aanvullende maatregelen tegen verspreiding van coronavirus

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) deed gisteren een oproep om per direct alle scholen te sluiten. Vanmiddag kwam het kabinet na spoedoverleg met het FMS, RIVM en andere organisaties tot de conclusie scholen en horecagelegenheden per direct te sluiten tot 6 april. Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.
Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Burgemeester Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, liet in een verklaring weten tevreden te zijn met de aanvullende maatregelen. 'Een infectieziekte als deze vraagt om robuuste en duidelijke maatregelen. Die voor het hele land gelden en niet alleen voor een deel ervan. Tussen Den Bosch en Nijmegen is het tenslotte niet zo ver. De maatregelen zullen alleen slagen wanneer iedereen meedoet. Ik doe daarom een dringend beroep op iedereen, jong en oud, om mee te doen', laat Bruls weten.


Nieuwe besmettingsgevallen:

Er zijn sinds gisteren 3 nieuwe besmettingen door de GGD gemeld. Totaal zijn er nu 15 bevestigde besmettingen in Nijmegen.

Bibliotheek Gelderland-Zuid sluit deuren

De veiligheid en gezondheid van de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop. Daarom heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid besloten om van maandag 16 maart tot en met in ieder geval maandag 6 april 2020 alle bibliotheekvestigingen te sluiten. Afgelopen vrijdag annuleerde de bibliotheek al alle activiteiten in de vestigingen. Nu bekend is geworden dat per direct ook alle scholen dichtgaan, betekent dit dat alle dienstverlening van de bibliotheek tijdelijk stopt. Dit geldt ook voor de dienstverlening aan het onderwijs.

De bibliotheek hanteert tussen vrijdag 13 maart en 6 april een boetevrij beleid. Voor materialen waarvan de uitleentermijn in deze periode verloopt, hoeft geen telaatgeld te worden betaald. Opgebouwde boetes voor en na deze periode moeten uiteraard wel worden betaald.

Bibliotheekleden kunnen gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek, zoals het lenen van e-books en luisterboeken. Geleende materialen kunnen online worden verlengd via ‘Mijn Bibliotheek’ de website van Bibliotheek Gelderland-Zuid of via de Bibliotheek Wise-app. De bibliotheek denkt de komende tijd na over alternatieve dienstverlening.

Kinderboerderij De Goffert gesloten voor publiek

Vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet met betrekking tot de beheersbaarheid van het Coronavirus, heeft het bestuur van Kinderboerderij de Goffert met samenwerkende instanties besloten de boerderij tot 1 april te sluiten voor publiek.

'Dit is mede in verband met de gezondheid van onze medewerkers en vrijwilligers en wij hopen hiermee ook de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen', aldus Nick Albers, beheerder van de kinderboerderij.

Lux sluit deuren vanaf 17.00 uur

Filmhuis en café-restaurant Lux sluit vandaag vanaf 17.00 uur tot en met dinsdag 31 maart haar deuren. Alle films, podiumvoorstellingen, debatten, festivals en verhuringen in deze periode worden geannuleerd en waar mogelijk wordt naar vervangende data gezocht.

De komende weken wordt per voorstelling bekeken of verplaatsing mogelijk is. Het café-restaurant is gesloten. De beslissing is gemaakt naar aanleiding van het verbod van de overheid om evenementen met meer dan 100 personen te organiseren om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'Sociale afstand lijkt de enige manier om de druk op de gezondheidszorg te spreiden en daarvoor willen wij als culturele en maatschappelijke instelling onze verantwoordelijkheid nemen', meldt Lux via haar website.


14 maart:

Voorzitter Veiligheidsregio Gelderland-Zuid kondigt noodverordening coronavirus af

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Hubert Bruls, heeft na overleg met de ministers van Justitie en Veiligheid en Medische zorg de Noodverordening Coronavirus veiligheidsregio Gelderland-Zuid vastgesteld. Deze noodverordening maakt het mogelijk om binnen de Veiligheidsregio de maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd te kunnen handhaven, bijvoorbeeld voor het organiseren van evenementen en samenkomsten van meer dan 100 personen.

Vanaf vandaag is het verboden om met meer dan 100 personen aan evenementen deel te nemen, deze te organiseren of gelijktijdig samen te komen. Overtreding van de noodverordening wordt bestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal € 4.350.

De noodverordening is van kracht tot het moment waarop zij wordt ingetrokken, maar uiterlijk tot 1 april.

Nieuwe gevallen van besmetting

Er zijn drie nieuwe gevallen van coronabesmetting in Nijmegen gemeld sinds gisteren. Allen verblijven in thuisisolatie. Het RIVM laat weten dat vandaag minder nieuwe positieve testen gemeld zijn dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.


13 maart:

Er zijn vandaag vier nieuwe gevallen van coronabesmetting in Nijmegen gemeld.
In meerdere supermarkten staan vandaag meterslange rijen voor de kassa's. Van lege schappen is nog geen sprake.
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft alle college's en examens tot en met 31 maart afgelast. Het gebouw blijft open voor studenten en medewerkers.

Vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet met betrekking tot de beheersbaarheid van het Coronavirus, heeft het bestuur van Kinderboerderij de Goffert besloten de boerderij het weekend van 14 en 15 maart te sluiten voor publiek.

Museum Het Valkhof heeft besloten van 13 maart tot 31 maart de deuren te sluiten. Alle geplande groepsactiviteiten en evenementen worden geannuleerd, reserveringen worden verzet.

De Lindenberg heeft besloten voorstellingen, cursussen, lessen en bijeenkomsten die gepland staan van 13 tot en met 31 maart te verplaatsen naar een latere periode. De Lindenberg wordt niet gesloten. Kleine vergaderingen en gebruik maken van de oefenruimtes is nogsteeds mogelijk. Ook zal het Lindenberg Café open blijven, echter met beperktere openingstijden van 09.00 tot 17.00 uur.


12 maart:

In heel Nederland gelden vanaf vandaag tot 31 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociale contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Afspraken Canisius Wilhelminaziekenhuis uitgesteld

Het Canisius Wilhelminaziekenhuis beperkt vanaf morgen afspraken in het ziekenhuis. Eerder gemaakte afspraken waar geen haast bij is worden uitgesteld of telefonisch afgehandeld. Spoedgevallen worden gewoon behandeld via de spoedeisende hulp en huisartsenpost.

Stevensloop afgelast

De Alfa Laval Stevensloop gaat dit jaar niet door omdat de overheid besloten heeft dat evenementen met meer dan honderd aanwezigen moeten worden afgelast. De organiserende Stichting Zevenheuvelenloop onderzoekt de komende week de mogelijkheden om de ingeschreven deelnemers tegemoet te komen.
 
Directeur Stichting Zevenheuvelenloop, Alexander Vandevelde: 'De afgelopen weken zijn we nauw in contact geweest met de gemeente Nijmegen over de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus. Tot vandaag stonden de lichten voor de organisatie van de Alfa Laval Stevensloop op groen. Het besluit van de overheid van vandaag sluit aan bij ons gevoel dat we de zorgplicht hebben voor de gezondheid van onze deelnemers en vrijwilligers. De afgelasting van de Alfa Laval Stevensloop is een teleurstelling voor alle betrokkenen.'

Avond van de Nijmeegse Sport afgelast

De Avond van de Nijmeegse Sport op vrijdag 13 maart is afgelast. Hierbij volgt de gemeente Nijmegen het landelijke advies op om evenementen met meer dan 100 bezoekers niet door te laten gaan. Er wordt gezocht naar een alternatieve datum voor het sportevenement.  

De gemeente Nijmegen organiseert ieder jaar de Avond van de Nijmeegse Sport om de sporters en sportploegen in het zonnetje te zetten. De winnaars van de Nijmeegse sportprijzen worden normaal gesproken op deze avond bekend gemaakt.

"Het is erg jammer dat we de sporters niet op dit moment hun welverdiende podium kunnen geven, maar gezondheid gaat voor. In Nijmegen vinden we het belangrijk onze sporters in Nijmegen ieder jaar te eren. Daarom verplaatsen we het evenement naar een ander moment.", Bert Velthuis, wethouder sport.

De gemeente Nijmegen maakt de nieuwe datum waarop het evenement plaatsvindt later bekend.

Ook andere evenementen afgelast

Ook de voetbalwestrijden van NEC, evenementen in de Stadsschouwburg, De Vereeniging en Doornroosje gaan niet door. Het concert van Anneke van Giersbergen in de Stevenskerk op 27 maart is ook afgelast. Kaartkopers worden geïnformeerd.

Holland Casino sluit deuren tot en met 31 maart

Het Holland Casino laat vanaf vanavond 23.00 uur geen gasten meer binnen. Vanaf middernacht zijn alle vestigingen van Holland Casino gesloten. Erwin van Lambaart, CEO van Holland Casino, over dit besluit: 'Gezondheid en veiligheid van onze gasten en medewerkers staan altijd voorop. We respecteren daarom uiteraard de maatregelen die nu opgedragen worden vanuit de overheid en RIVM. Ook bij de vestigingen van Holland Casino zijn doorgaans meer dan honderd gasten en medewerkers aanwezig. Vandaar dat we geen risico nemen en alle veertien vestigingen voor de rest van de maand maart sluiten. Als gastvrijheidsbedrijf neem je dit soort beslissingen liever niet, maar we hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid een constructieve bijdrage te leveren om deze situatie aangaande de volksgezondheid op te lossen.'


11 maart:

Opnieuw zijn twee medewerkers van het Radboudumc positief getest op het coronavirus. Van een van de twee medewerkers is bekend dat hij het virus vermoedelijk in Noord-Italië heeft opgelopen. Beiden medewerkers zijn waarschijnlijk niet in contact geweest met patiënten. De medewerkers zitten in thuisisolatie.

10 maart:

Twee medewerkers van het Radboudumc zijn positief getest op het coronavirus. De beide verpleegkundigen zitten in thuisisolatie. Een van de twee verpleegkundigen betreft een Nijmeegse vrouw. Zij zit in thuisisolatie na een vakantie in Noord-Italië. Ook een andere Nijmeegs