NEC verslaat eerste horde naar lijfsbehoud

Freek Mommers
21 mei 2017
De overwinning van 1-0 was genoeg voor de plaatsing in de finale tegen NAC Breda. Omdat de uitwedstrijd al met 1-3 gewonnen was, is het nooit spannend geweest deze wedstrijd. Het krachtsverschil tussen FC Emmen en NEC was te groot en NEC kon zo energie sparen voor de volgende wedstrijd.

Op het eerste gezicht leek de wedstrijd in Nijmegen slechts een formaliteit. De eerste wedstrijd werd al met 1-3 gewonnen door NEC en met het thuisvoordeel zou deze voorsprong nooit uit handen gegeven mogen worden. NEC moest natuurlijk wel blijven opletten, in Emmen stond het ook op achterstand. Het afslaan van een vroeg en fel offensief van Emmen was noodzakelijk.

NEC Dominanter en beter

NEC ging goed van start en wist de verdediging van FC Emmen goed onder druk te zetten. Zo kon Heinloth ver doorlopen voordat hij werd neergehaald in het strafschopgebied, wat misschien wel een penalty had mogen zijn. Het schot van Grot wat vlak na deze actie volgde ging maar net naast doel. NEC wist steeds de vrije man te vinden in deze beginfase en wist daarmee ook gevaarlijk te worden. Ook Von Haacke kreeg een schietpoging na een mooi opgezette aanval. Zijn schot werd met moeite gekeerd door Telgenkamp. FC Emmen had geen antwoord op het dynamische voetbal van de Nijmegenaren in de openingsfase.

Doelpunt Mayi

FC Emmen had wel behoorlijk wat balbezit maar dit kwam vooral omdat NEC dit zonder problemen toestond. Wanneer NEC zelf de bal had wist het steeds makkelijk te combineren en stukken gevaarlijker te worden. In de 25e minuut werd dit uiteindelijk bevestigd door een doelpunt. Nadat Breinburg de bal veroverde stuurde hij Mayi diep met een lange bal die vervolgens Telgenkamp in de via de verre hoek wist te verslaan. Niet veel later was Groeneveld dichtbij de 2-0 na een harde voorzet van Breinburg die maar net weggebokst kon worden door Telgenkamp. NEC was heer en meester in de eerste helft. FC Emmen had sporadisch een uitbraak maar dit zorgde niet voor echt gevaar.

Tweede helft slechts een formaliteit

Ook in de tweede helft hield NEC de wedstrijd onder controle en ging het op zoek naar een extra doelpunt via Grot die met een strakke voorzet bijna Messaoud bereikte. Eigenlijk leek het vanaf de 1-0 al een gespeelde wedstrijd. NEC was al min of meer verzekerd van de finaleplaats tegen NAC en hoefde daardoor ook niet meer aan te zetten. FC Emmen had daarentegen niet de macht om het NEC enigszins moeilijk te maken. In de 58e minuut kreeg Bannink een kansje op de gelijkmaker maar dat eindigde in een simpel rollertje voor Delle doordat hij slecht afwerkte. Het was echter NEC met de grote kansen. Het enige verwijt dat de Nijmegenaren zichzelf konden maken was het gebrek aan doelpunten, zeker omdat FC Emmen alles of niets ging spelen en veel ruimte vrij liet achterin. Groeneveld miste bijvoorbeeld een open scoringskans nadat hij zijn directe tegenstander makkelijk voorbij rende. Zo bleef het bij een formele 1-0 waarmee NEC zich plaatst voor de finale tegen NAC.

Opstelling NEC: J. Delle, M. Heinloth, L. Burnet, D. Dumic, W. Golla, J. Von Haacke, G. Breinburg, A. Groeneveld, A. Messaoud, J. Grot, K. Mayi

Opstelling FC Emmen: D. Telgenkamp, D. Aslan, J. Lima, T. Siekman, Y. Loen, F. Olijve, A. Bannink, G. Klok, C. Peters, I. Kallon, K. Huisman.