Nijmeegse kinderen debatteren over Europese thema's

Van onze redactie
28 maart 2017
Op vrijdag 31 maart opent Wethouder Renske Helmer-Englebert in Nijmegen de eerste editie van het scholendebat-toernooi 'Nijmegen Debatteert'. In de raadzaal van het stadhuis debatteren leerlingen van basisscholen over Europese thema's, over stellingen als: 'Alle kinderen in groep 6, 7 en 8 moeten verplicht een e-mail 'penvriend' hebben uit een ander EU land' en 'Nederland moet uit de Europese Unie'. Aan het eind van de middag wordt er een winnaar gekozen.
Vier Nijmeegse scholen hebben zich ingeschreven voor het debattoernooi. De Sterredans, Petrus Canisius, Nutsschool Lankforst en De Buut vaardigen in totaal 8 teams van 5 leerlingen af (groep 6-8), plus per school een jurylid. Leerlingen van Spatha Rhetoricae, de debatvereniging van het Stedelijk Gymnasium, verzorgen de jurering. Met het boek ‘Ontdek Europa!’ hebben de scholen de leerlingen zich inhoudelijk kunnen voorbereiden op het debat. Pas op het toernooi horen ze, of ze vóór of juist tégen de stelling debatteren.
 
Nijmegen debatteert!

“Ik vind het fantastisch dat wij samen met het onderwijs een manier hebben gevonden om kinderen kennis te leren maken met onze democratie. Juist een debattoernooi is een positieve manier om kinderen voor hun mening uit te laten komen, te leren spreken en zichzelf te leren presenteren. Debatteren moet je leren, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!” aldus wethouder van onderwijs Renske Helmer-Englebert.
 
Organisatie

Europe Direct Nijmegen organiseert Nijmegen debatteert!, het debattoernooi voor basisscholen, inclusief een pakket waarmee de scholen zich vooraf inhoudelijk kunnen voorbereiden én kunnen oefenen met debatteren. Dit doen ze in samenwerking met Conny Ettema van DebatterenKunJeLeren en Spatha Rhetoricae. Schooldebat Nijmegen wordt aangemoedigd door Stichting Nederlands Debat Instituut en Spatha Retoricae.
 
 

 


Dit bericht delen:

Advertenties