NEC verliest van Sparta in lelijk duel

Freek Mommers
25 februari 2017
In een draak van een wedstrijd heeft NEC uiteindelijk met 0-1 verloren van Sparta Rotterdam. De Nijmegenaren kwamen in de eerste helft op een 0-1 achterstand en wisten met het offensief in de tweede helft niet door de muur van Sparta heen te spelen.
Midden in het carnavalsweekend moest NEC aantreden tegen Sparta. Deze wedstrijd was erg belangrijk voor de twee directe concurrenten. Het was daarom zaak voor NEC om deze wedstrijd met een overwinning af te sluiten. De Nijmegenaren speelden vorige week geen slechte wedstrijd tegen PSV maar ging het alsnog met lege handen naar huis. Hyballa bracht drie wijzigingen ten opzichte van vorige week. De geschorste Bikel werd vervangen door Von Haacke, en daarnaast kregen Kadiolgu en Mayi basisplaatsen ten koste van Messaoud en Larsson.

Gemiste penalty Breinburg

Hyballa hield wel vertrouwen in de 5-3-2 formatie tegen PSV vorige week. Op papier lijkt dit op een zeer defensieve opstelling maar in werkelijkheid fungeren de twee backs meer als middenvelders dan als verdedigers. De wedstrijd startte met een onrustige beginfase waarin het balbezit veel van club wisselde. NEC en Sparta verloren vaak door slordige passes en aannames het balbezit.  Toen NEC de bal een keer goed rondspeelde werd het ook gelijk gevaarlijk. Kadioglu werd goed weggestuurd maar door de moeilijk hoek was het uiteindelijk te lastig om Kortsmit te passeren.

Niet veel later kreeg NEC een penalty cadeau na een domme overtreding van Dijkstra, Von Haacke werd diep gestuurd maar werd neergehaald op een plek waar het helemaal niet nodig was. Een uitgelezen kans voor Breinburg en voor een makkelijk doelpunt op het eerste gezicht. Zijn penalty werd echter gekeerd door een goede redding van Kortsmit, die goed in de juiste hoek dook. De gemiste penalty was tekenend voor de wedstrijd:  de velen fouten zorgde voor een doelpuntloos begin.

Doelpunt Sparta

Het leek een zeer ongelukkige avond te gaan worden voor NEC. Terwijl NEC de eerste twee goede kansen niet afwerkte deed Sparta dit wel. Cabral werd goed weggestuurd en leverde ook een goede voorzet af richting Van Moorsel die niet meer kon missen. De eerste goede kans van Sparta was meteen raak. Het doelpunt veranderde weinig aan het spel van NEC of Sparta, slecht voetbal kenmerkte deze eerste helft.

Offensief NEC niet genoeg

Het was aan NEC om dit spelbeeld te veranderen in positieve zin. Hyballa zag dat ook in en begon met twee nieuwe gezichten na rust: Messaoud en Awoniyi vervingen Buwalda en Mayi. Deze wissels en de nieuwe aanvallende instelling van NEC zorgde ervoor dat NEC het initiatief nam. De bal ging  veel zorgvuldiger rond maar tot een doelpoging leidde dat nog niet. De tweede helft zag er daardoor een stuk leuker uit met sneller en beter voetbal. Sparta werd steeds meer onder druk gezet en ging ook niet meer voor een tweede doelpunt, tegenhouden was het motto bij Sparta.  Voor NEC was het erg lastig om hier doorheen te spelen en de Nijmegenaren moesten het vooral hebben van afstandsschoten die makkelijk werden opgepikt door Kortsmit. Zelf moest het wel blijven oppassen voor de counter of dode spel momenten van Sparta. Zo ontstond er een paniek voor het doel nadat Calero vrij de bal aangespeeld kreeg in de zestienmeter na een vrije trap. Uiteindelijk werd de bal alsnog geblokt.

Niet veel later kopte Pusic de bal net over nadat hij het duel met Delle won. In het einde van de wedstrijd kreeg Sparta meer kansen omdat NEC steeds meer ruimte open vrij liet om de gelijkmaker te scoren. Deze ruimte kwam vrij doordat Dumic, zoals wel vaker, in de spits ging spelen om een doelpunt te forceren. Vlak voor tijd kreeg Dumic nog een goede kans hiervoor. Vanuit de zestien plaatste hij de bal in de verre hoek maar ook dit schot werd gekraakt door Kortsmit. Jammer genoeg voor NEC wist Kortsmit ook de laatste minuten Sparta te redden, want ook een hard schot van de ingevallen Ofosu werd vervolgens tegengehouden. Hierdoor verloor NEC ongelukkig met 0-1. Het niveau van deze wedstrijd was van een laag niveau en NEC wist zich in de tweede helft niet door de muur heen te spelen.

Opstelling NEC: J. Delle, M. Heinloth, D. Dumic, R. Buwalda, G. Breinburg, J. Von Haacke, W. Golla, F. Kadioglu, A. Fomitschow, M. Rayhi, K. Mayi

Opstelling Sparta Rotterdam: R. Kortsmit, R. Van Drongelen, S. Floranus, M. Breuer, M. Dijkstra, D. Dumfries, R. Sanusi, I. Calero, P. Van Moorsel, M. Pusic, J. Cabral