Start pilot Vrijetijdsteams Nijmegen

Van onze redactie
17 januari 2017
Vandaag wordt op H400 Hatertseweg het startsein gegeven voor een pilot met Vrijetijdsteams op vier speciaal onderwijs scholen van het Special Heroes programma. De Vrijetijdsteams willen door middel van sportactiviteiten en persoonlijke ondersteuning de leerlingen van de speciaal onderwijs scholen structureel aan het sporten krijgen in en rondom hun eigen woonomgeving.
Sport en bewegen geeft namelijk juist deze kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen, meer zelfstandigheid en meer sociale interactie. Een unieke samenwerking met vele partijen maakt de pilot met de Vrijetijdsteams mogelijk.

Structureel kunnen sporten

Vele scholen willen graag dat hun leerlingen structureel kunnen sporten na schooltijd in de vrije tijd. Zoals bekend draagt sport en bewegen niet alleen bij aan fysieke fitheid, maar zijn ze ook van waarde om de maatschappelijke participatie en ontwikkeling van jongeren te versterken.

Dit geldt uiteraard ook voor het speciaal onderwijs, alleen is de situatie daar veel gecompliceerder;
•             Leerlingen zijn lang van huis, omdat ze met een busje gehaald en gebracht moeten worden, waardoor er geen mogelijkheid meer is om nog te gaan sporten.
•             Soms zijn er geen sportmogelijkheden in de eigen omgeving.
•             Of ouders en kind weten niet wat de mogelijkheden zijn.
•             Het is organisatorisch heel lastig te regelen.

Maatwerk 

Zo zijn er nog meer belemmeringen en hindernissen op te noemen, maar er liggen zeker ook kansen en dat is exact waar de vier deelnemende scholen en vrijetijdsteams mee aan de slag gaan. Leerlingen komen hierdoor nog meer met sport op school in aanraking en het vervolg wordt vereenvoudigd. Dit kan alleen door maatwerk. Elk leerling heeft een andere vraag en zal dus persoonlijk moeten worden benaderd om een oplossing te vinden.

0-meting

hand van een 0-meting worden de resultaten bijgehouden in de schooltool (die al gebruikt wordt voor het Special Heroes programma), zodat de resultaten zichtbaar zijn en duidelijk is waar iedereen naar toe gaat en wie nog een wens heeft. De volgende Special Heroes scholen doen mee: Maartenschool , Tarcisiusschool , H400 en Marwindt.

Persoonlijke ondersteuning

De pilot loopt van 1 februari tot 1 juli 2017. De uitvoering ligt bij de volgende onderwijsinstellingen: CIOS, HAN en ROC. Zij leveren voor de scholen stagiaires die gezamenlijk met de gymleraren van de scholen activiteiten opzetten en persoonlijke ondersteuning bieden aan de leerlingen. Te denken valt aan: diverse pauze sporten inzetten, Special Heroes clinic’s met verenigingen en naschoolse sportactiviteiten met verengingen. Tevens is er voor het naschoolse een samenwerking met Uniek Sporten Nijmegen, die ook een rol speelt in de doorverwijzing naar verenigingen.

Door de kennis en mogelijkheden van alle samenwerkende organisaties is het mogelijk om meer leerlingen structureel aan het sport en bewegen te krijgen. Na de pilot wordt bekeken hoe de Vrijetijdsteams op meer plaatsen in Nederland opgezet kunnen worden.
 

Dit bericht delen:

Advertenties