Koninklijke onderscheiding voor Gerard Meijer

Van onze redactie
9 januari 2017
Prof. dr. G.J.M. Meijer (54) ontving vanmiddag de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit handen van burgemeester Bruls tijdens de gecombineerde nieuwjaarsreceptie en afscheidsbijeenkomst van de Radboud Universiteit.
Prof. Meijer is een internationaal gerenommeerde molecuulfysicus. Dankzij een groot aantal wetenschappelijke doorbraken van hem, zijn er vaak compleet nieuwe vakgebieden en methoden binnen de natuurkunde ontsloten. Hij heeft de cavity-ring-down-spectroscopie verfijnd en geschikt gemaakt voor vele onderzoeksrichtingen, van zuiver fundamenteel onderzoek tot medische toepassingen zoals detectie van ziektes.

Radboud Excellence Initiative

Prof. Meijer startte eind jaren negentig een onderzoekslijn naar infrarood-spectroscopie van grotere moleculen met de vrije elektronenlaser FELIX. Deze is onder zijn leiding uitgebreid met FELICE. Hierdoor is in combinatie met het High Field Magnet Laboratory nieuw, uniek in de wereld, onderzoek mogelijk gemaakt.
In 2012 is prof. Meijer tot voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit benoemt. In 2014 is onder zijn leiding de internationale Radboud Summer School gestart, afgelopen jaar met ruim 500 deelnemers waarvan 80% uit het buitenland met 60 nationaliteiten. Ook is Radboud Research Facilities ingericht op diverse onderzoek domeinen. Radboud Excellence Initiative stelt buitenlandse fellows en professoren in de gelegenheid aan de Radboud Universiteit te werken.

Open Access

Prof. Meijer is lid van de Academia Europaea, correspondent Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Scientific Advisory Board Institute of Physics, maar ook lid van het Algemeen Bestuur van de VSNU waarbij hij belangrijke zaken aan de orde stelt. Met name op het gebied van Open Access heeft hij in korte tijd (inter)nationale reputatie verworven. In de regio Nijmegen werkt hij open en constructief samen met overheid en bedrijfsleven, bijvoorbeeld binnen de Economic Board en bij de Vrede van Nijmegen-penning.

Prof. Meijer gaat zich weer volledig wijden aan het onderzoek en wordt directeur van het Fritz-Haber-Institute in Berlijn.
 

Dit bericht delen:

Advertenties