Stichting Kattenzorg Nijmegen bestaat 35 jaar

Van onze redactie
12 januari 2017
Vandaag is het 35 jaar geleden dat Stichting Kattenzorg Nijmegen werd opgericht. Honderden katten vonden de afgelopen decennia via bemiddeling van deze stichting een nieuw thuis.
De organisatie, die geheel op donaties van particulieren en bedrijven draait, bemiddelt tussen mensen die afstand doen van hun kat en mensen die een kat zoeken. Daarnaast geeft zij persoonlijk advies en voorlichting over katten. Hoewel het werkgebied een straal van 25 kilometer rondom Nijmegen is, komen er verzoeken om informatie en hulp uit het hele land. Door goede samenwerking met andere dierenhulporganisaties en dierenasiels, weet de stichting mensen te verwijzen voor de juiste hulp.
 
Kattengedragstherapeuten

Vrijwilligers van het eerste uur zijn Ineke de Groot-Ribbe, voorzitter en Pauline van Marle, hoofdredacteur van het donateursblad Kattenpraat. Kattenzorg Nijmegen heeft diverse gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van katten en een van de gastgezinnen werkt ook al meer dan 20 jaar voor Kattenzorg. Bestuurslid en PR-medewerker Marieke van de Weijer werkt inmiddels bijna 14 jaar voor de stichting en vertelt: ‘We hebben een klein en hecht team dat het welzijn van katten op de eerste plaats heeft staan. Met goede tips en adviezen blijkt het niet altijd nodig om een kat te herplaatsen, wat voor veel eigenaren toch een heel moeilijke stap is. Wij werken nauw samen met deskundigen zoals gediplomeerde kattengedragstherapeuten. Een bezoek aan de dierenarts is vaak een eerste stap. Aan een plasprobleem bij katten blijkt namelijk vaak een medische oorzaak ten grondslag te liggen. Als die oorzaak is uitgesloten of behandeld, dat kan het probleem worden opgelost, waardoor herplaatsing niet nodig is. Prettiger voor de kat én voor de eigenaar.’
 
Verwilderde katten
 
De vrijwilligers voor Kattenzorg zetten zich allemaal kosteloos in. Ook het bestuur krijgt geen salaris of betaling voor haar werkzaamheden. De gastgezinnen krijgen uiteraard alle kosten voor voeding, verzorging en dierenartsbezoeken van tijdelijke opvangkatten vergoed. Kattenzorg heeft prettige samenwerkingen met diverse gemeenten in de regio Nijmegen. De stichting is officieel aanspreekpunt voor zwerfkatten en verwilderde katten in diverse gemeenten. Voor het vangen van zwerfkatten werkt Kattenzorg samen met andere organisaties die zorgen voor de uitvoering. Een zwerfkat heeft een baasje (gehad) en er wordt geprobeerd de eigenaar te achterhalen.
Een verwilderde kat leeft al zo lang buiten, of is een nakomeling van een huiskat, die niet altijd meer in een thuis kan wonen. Zwerfkatten worden gevangen, gecastreerd en indien mogelijk opgevangen en van daaruit herplaatst naar een nieuw thuis. De kosten van castratie en medische behandeling van verwilderde katten worden door veel gemeenten vergoed omdat zwerfkatten een landelijk probleem zijn, waarvoor iedere gemeente zelf verantwoordelijk is.
 
Extra gastgezinnen nodig
 
Al 35 jaar draait de organisatie geheel op donaties van particulieren en bedrijven. Kattenzorg heeft altijd behoefte aan uitbreiding van het team in de vorm van extra gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van katten. Tijdelijke opvang is nodig in diverse situaties, bijvoorbeeld in verband met een geplande langdurige opname van de eigenaar in het ziekenhuis. Ook katten waar de eigenaar niet meer voor kan zorgen, hebben tijdelijke opvang nodig om van daaruit herplaatst te worden. Waar de stichting ook blij mee is, zijn kattenverhalen voor in het donateursblad dat 2 keer per jaar als boekje verschijnt. Nieuwe donateurs zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Kattenzorg. Nieuwtjes en kattenweetjes zijn ook te volgen via de Facebookpagina van Stichting Kattenzorg Nijmegen. 
 


 

Dit bericht delen:

Advertenties