Nijmeegse leerlingen gaan klimaatvriendelijk naar school

Van onze redactie
30 september 2016
Na het succes van vorig jaar organiseert de gemeente in samenwerking met De Bastei ook dit jaar weer de landelijke actie €œGroene Voetstappen€. De deelnemers zijn 1750 leerlingen van 6 Nijmeegse basisscholen.
Basisschool De Sterredans trapt in de week van 3 oktober de Nijmeegse deelname aan dit project af.  De overige scholen organiseren deze projectweek op een ander moment in het jaar.
 
Duurzame acties
 
In deze week worden leerlingen en hun ouders uitgedaagd om zoveel mogelijk met de fiets, step of te voet naar school te komen. Voor elke heen- en terugreis die op deze manier wordt afgelegd, verdienen de leerlingen een Groene Voetstapsticker. Ook mogen de leerlingen andere duurzame acties uitvoeren om deze stickers te verdienen, zoals korter douchen of een dag geen vlees eten. Tijdens deze week besteden de docenten in de klas extra aandacht aan dit thema met een voor dit project ontworpen lesboek. Met dit Groene Voetstappenprogramma leggen deelnemende gemeenten en basisscholen de koppeling tussen concreet iets doen, bewustwording en samen bijdragen aan een beter klimaat.
 
Klimaatakkoord
 
Tijdens de VN Klimaattop die november 2015 plaats vond in Parijs hebben wereldleiders met elkaar het Klimaatakkoord ondertekend, waarin staat dat de temperatuur van de aarde niet meer dan 1,5 graad mag stijgen. Dat betekent dat we minder CO2 moeten uitstoten dan dat we nu doen. Reden genoeg om ook dit jaar weer aan de slag te gaan met het zetten van Groene Voetstappen.
 
Leerlingen leren hoe zij kunnen bijdragen aan een gezondere wereld. Ter ondersteuning besteden de scholen ook extra aandacht aan de onderwerpen verkeer, energie en natuur. Met deze deelnemersaantallen en de aandacht die ze hebben voor het thema duurzaamheid dragen de Nijmeegse scholen zichtbaar bij aan de invulling voor de Green Capital Award 2018.
 
De actieweek wordt feestelijk afgesloten op maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Wethouder Harriët Tiemens ontmoet op deze Dag van de duurzaamheid een groep leerlingen van De Sterredans. In gesprek delen zij hun ervaringen met de wethouder en bieden ze haar hun behaalde Groene Voetstappen aan en hun wensen en ideeën op het gebied van duurzaamheid.
 
Internationale actie
 
Groene Voetstappen is een initiatief van het Klimaatverbond en is onderdeel van de internationale campagne Zoom kids on the move. Deze internationale actie bestaat sinds 2002 en sinds 2006 zetten ook Nederlandse basisschoolleerlingen deze stappen voor duurzame mobiliteit. In Nijmegen wordt dit project ondersteund en georganiseerd door de Gemeente Nijmegen en NME De Bastei.

Dit bericht delen:

Advertenties