Federatie Nederlandse Vakbeweging voorzitter Ton Heerts opent eerste vakbondshuis

Van onze redactie
30 mei 2016
Ton Heerts heeft vandaag in Nijmegen het eerste vakbondshuis van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) geopend. In de loop van de komende twee jaar zullen in Nederland minimaal 35 vakbondshuizen hun deuren openen.
Het vakbondshuis wordt een echte ontmoetingsplaats voor leden en potentiële leden van de FNV. Het heeft een inloopspreekuur voor leden, maar ook niet leden kunnen er terecht met hun eerste vragen over werk en inkomen. Ook kunnen leden van de FNV-loopbaanadvies krijgen, er is een belastingservice en het is vergaderlocatie en actiecentrum voor FNV werknemers en kaderleden.
 
‘De vakbondshuizen zijn onze haarvaten in de samenleving, dichtbij mensen. Hier komen onze leden en bestuurders van lokaal FNV en uit alle FNV sectoren bij elkaar om over lokale en regionale, maar ook internationale zaken te overleggen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Hier bereiden zij voor, hoe zij de gemeenteraden gaan beïnvloeden en kritisch zullen volgen, zeker nu er bezuinigd is op de regionale journalistiek. Leden die hun werk verliezen, zoals bijvoorbeeld bij Hilckmann slachterijen, kunnen hier terecht. Het zijn ook actiecentra als het nodig is; denk aan acties in de thuiszorg, sociale werkplaatsen en jeugdzorg. Ik ben er trots op dat ik nét voor mijn afscheid dit eerste vakbondshuis mag openen. De FNV wordt steeds actiever en ook in Nijmegen en omgeving speelt genoeg’, aldus voorzitter Ton Heerts.
 
Wet maatschappelijke ondersteuning

 
Vanuit de vakbondshuizen zullen er veel contacten zijn met de gemeenten en met de regionale werkkamers waar werkgevers, werknemers, gemeenten en onderwijs elkaar ontmoeten. Dat geldt ook de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kamer, die de komende jaren ook regionaal gaat functioneren. In de Wmo kamer zullen werkgevers, werknemers en gemeenten regelmatig overleg hebben over ontwikkelingen en vernieuwingen op het terrein van zorg, welzijn en maatschappelijke ondersteuning. Het is de plek waar acties worden voorbereid en leden van lokaal FNV elkaar ontmoeten.
 
35 vakbondshuizen
 
Naast het eerste vakbondshuis in Nijmegen gaan er dit jaar vakbondshuizen open in Dordrecht, Hilversum, Heerlen, Roosendaal, Arnhem, Hoogeveen, Haarlem, Emmen en Leeuwarden. In 2017 openen er vakbondshuizen in:  Almere, Doetinchem, Hengelo, Eindhoven, Venlo/Tegelen, Leiden, Heereveen,  Maastricht, Goes, Alkmaar/Heerhugowaard, Amersfoort en Amsterdam.
Vanaf 2018 volgen dan Zwolle, Gouda, Purmerend, Velsen-Noord, Tilburg, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Rotterdam, Groningen, Weert, Deventer, Den Helder, Assen en Tiel/Culemborg.

Dit bericht delen:

Advertenties