Dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain leert traplopen met exoskelet

Van onze redactie
8 februari 2016
Eind vorig jaar kocht dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain (32) na een succesvolle crowdfundactie zijn eigen exoskelet, een 'robotpak' waardoor hij voor het eerst sinds 10 jaar weer kan staan en lopen. Inmiddels is Ruben als eerste gebruiker aan het leren hoe hij kan traplopen met het speciale robotpak.
Traplopen is een bijzondere uitdaging voor de gebruiker van het exoskelet, aldus fysiotherapeut Hennie Rijken. ‘Het exoskelet weegt ongeveer 25 kilo, daar merkt de gebruiker tijdens het lopen niets van. Maar als je een trap op en af gaat dan ben je weer heel bewust van de risico’s. Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt en je balans bewaart op de trap, maar het is nog veel belangrijker dat je snel zelfvertrouwen krijgt. Je moet het ook durven om de trap op en af te gaan met het hele gevaarte, en je moet het pak vertrouwen dat de juiste bewegingen worden gemaakt.’

Training op speciale hindernisbaan

De training op de speciale hindernisbaan van het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek verliep goed. Maar dat wil nog niet zeggen elke trap nu al is te nemen. Ruben de Sain blijft er nuchter onder. ‘Ik zie het nog zeker niet gebeuren dat ik nu vanaf de begane grond de trap neem naar de bovenste etage van een parkeergarage of flatgebouw. Het zijn juist de kleinere trapjes en stoepen op straat die ik nu goed zou kunnen nemen. En natuurlijk ga ik gelijk verder oefenen. Ik zou bijvoorbeeld willen kijken of ik een goede vriend van mij kan verrassen met een bezoek. Hij woont op één hoog en het is op zich een kleine trap. Dat zou ik straks moeten kunnen.’

De fysiotherapeuten van de Sint Maartenskliniek zijn als eerste in Nederland gecertificeerd om het traplopen te kunnen oefenen met revalidanten. Ze gaan eerst bekijken hoe ze dit onderdeel verder kunnen inpassen in het lopende trainingstraject voor dwarslaesiepatiënten met het exoskelet. Dit traject startte afgelopen december, waarbij een aantal revalidanten leert staan en lopen met een speciaal robotpak. Een belangrijk onderdeel daarbij, is dat men met het exoskelet ook twee weken thuis kan oefenen. De Sint Maartenskliniek denkt dat een dergelijk exoskelet in de nabije toekomst een praktisch alternatief kan zijn voor de rolstoel.

Financieringsmogelijkheden

Tegelijkertijd pleit de kliniek voor betere financieringsmogelijkheden voor deze bijzondere zorginnovatie. In Nederland bestaat nog geen financieringsmogelijkheid voor het exoskelet. De gespecialiseerde kliniek pleit ervoor dat de betrokken partijen, zoals gemeenten, UWV en zorgverzekeraars snel om tafel gaan, om een manier te vinden waarmee dergelijke innovaties kunnen worden bekostigd. Onderzoekers, artsen en patiënten zien nu al veel gezondheidsvoordelen voor het exoskelet en daarom zou de Sint Maartenskliniek willen dat een dokter nu al een dergelijk pak kan voorschrijven, als de patiënt daarvoor in aanmerking komt.

De Sain was de eerste testpiloot van de Sint Maartenskliniek die het exoskelet thuis testte als onderdeel van een groter traject van de gespecialiseerde kliniek. Vervolgens heeft hij via crowdfunding een eigen exoskelet kunnen aanschaffen.

Dit bericht delen:

Advertenties