NEC verzuimt te winnen tegen tien man van De Graafschap

Freek Mommers
7 februari 2016
Vandaag speelde NEC de uitwedstrijd in Doetinchem tegen De Graafschap. De thuisploeg die al vanaf het begin van de competitie stijf onderaan staat zou op het eerste gezicht geen probleem moeten zijn voor NEC.
NEC speelde vandaag met een veranderde opstelling, een 3-5-2 in plaats van de altijd gebruikte 4-3-3. Het meest opvallend is dat Roman de plek van topscoorder Santos mocht overnemen. Santos, die nog steeds verwacht een transfer te kunnen maken zat waarschijnlijk om diezelfde reden op de bank. NEC heeft ook al gerekend op een vertrek van Santos en hoopt met dat vrijgekomen geld Van Der Eijden een nieuw contract te kunnen aanbieden. Daardoor mocht Roman beginnen in de spits naast Limbombe.

Moeilijke eerste helft

Bij vrijwel zijn eerste actie moest Rayhi alweer het veld verlaten. De aanvaller verloor zijn tand nadat hij in een kopduel in botsing kwam met een De Graafschap verdediger. Met de tand nog in zijn hand verliet hij het veld en werd gewisseld door Appiah. Een corner voor NEC bracht de eerste grote kans van de wedstrijd. Golla kon na slecht wegkoppen van De Graafschap op doel schieten maar stuitte tweemaal op de keeper van De Graafschap. De Graafschap die prima uit de winterstop  is gekomen, wist goed gebruik te maken van de underdog positie. De club speelde vanuit een gesloten verdediging en probeerde door snel om te schakelen gevaarlijk te worden. In de elfde minuut leidde dit dan ook tot de 1-0 voor de thuisploeg. Een snelle omschakeling bracht Cicek in een positie waarbij hij vrij een voorzet kon geven. Deze belandde op de schoen van Driver die vanuit een moeilijk hoek de bal op doel schoot en scoorde.

Ondanks de dichte verdediging kreeg NEC wel kansjes. Deze waren echter niet heel gevaarlijk. De vele voorzetten van Woudenberg die vaak opkwam, werden steeds niet scherp genoeg ingekopt. Daarnaast was er in de verdediging van de Nijmegenaren wel regelmatig paniek wanneer De Graafschap er snel uit kwam. In de 33e minuut hielp Kane De Graafschap bijna aan een doelpunt. De voorzet van De Graafschap speler Peters werd verkeerd geraakt en ging maar net over het eigen doel heen. Verder gaf de driemans verdediging van Golla, Dumic en Kane geen grote kansen weg.

Omsingeling van strafschopgebied De Graafschap

De tweede helft werd weer teruggegaan naar het traditionele 4-3-3 systeem. Bikel werd in de rust gewisseld voor Santos die in de punt van de aanval ging spelen. De aanvaller werd blijkbaar toch te erg gemist. De eerste grote kans was echter voor De Graafschap. Vermeij schoot een volley hard op doel, die vervolgens ook goed gered werd door Jones. Een minuut later kwam De Graafschap met tien man op het veld te staan. Voor een onnodige en harde sliding op de enkels van Santos kreeg Tafri direct rood. Dit heeft de rest van de wedstrijd bepaald. De Graafschap wilde zijn voorsprong consolideren en zette een muur op rond de zestien. Het was aan de taak van NEC om hier doorheen te spelen. Het moest in deze wedstrijd vooral van de vleugels komen omdat het voor de goal veels te druk was met De Graafschap verdedigers. Limbombe voerde deze rol uitstekend uit. Zo schoot hij in de 55e minuut binnenkant paal, maar deze ketste helaas uit het doel. De vele voorzetten die de gehele tweede helft volgde kwamen vaak niet aan. De boomlange verdediging van De Graafschap wist telkens de kopduels te winnen.

Toch kwam de gelijkmaker uit een hoge voorzet. Santos kopte deze goed door naar Foor die de bal zo mee kon nemen en alleen voor de keeper stond. Dit schot wist de keeper van De Graafschap nog te voorkomen maar de rebound werd door Ritzmaier ingetikt. NEC ging daarna op zoek naar de overwinning. Door een snelle counter schoof Limbombe de bal enkele centimeters naast de goal na een goede steekpass van Santos. Jammer genoeg zat er niet meer in vandaag. In de laatste minuten van de wedstrijd had de keeper Jurjus nog grote moeite met de vervelende stuit in een schot van Limbombe maar ook deze werd nog gered. NEC, wat meer dan dertig schoten kon lossen, verzuimde de overwinning te pakken.