Buurjongens in actie om buurt te verduurzamen

Van onze redactie
9 oktober 2015
Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, presenteren twee jonge initiatiefnemers hun buurtproject 'WASC' ter verduurzaming van hun eigen buurt Galgenveld. Leerlingen van basisschool Klein-Heyendaal versieren de buurt met een zee van windmolentjes. Een prachtig decor, ook voor Coöperatie WindpowerNijmegen, die feestelijk de eerste windcertificaten zal uitreiken.
Sinds de twee buurjongens, Joris Olde Rikkert en Niels Geurtsen, bij 100 huishoudens in de buurt tekeningen in de brievenbus hebben gedaan met hun fantasierijke verbeterideeën voor de buurt en de oproep om innovatieve ideeën te delen, gonst het plotseling van de nieuwe plannen om de buurt nog duurzamer, nog socialer en nog groener te maken.
 
Eigen website
 
De eerste buurtbijeenkomsten zijn al geweest en 74 enthousiaste buren staan achter het initiatief. Inmiddels is er ook een eigen website. Ook zijn er 'FrisDenkDoen' groepen opgericht met concrete plannen, die vorm gegeven worden door vele actieve buren.
Op de Dag van de Duurzaamheid maken de jongens samen met de leerlingen van basisschool Klein Heyendaal duurzame windmolentjes om ook de ‘nieuwe generatie met het supercoole duurzaamheidvirus te besmetten’, aldus Joris.
 
Vanmiddag om 17.00 presenteren zij hun initiatief aan wethouder Tiemens op het eveneens met windmolentjes versierde buurtpleintje, midden in de Witsenburgselaan. De jongens, die beiden 19 jaar zijn en net hun studie zijn gestart, hebben samen met de buurt nog vele wilde plannen. Zij krijgen van de wethouder warmtebeelden aangeboden, van de huizen in hun buurt, waarop te zien is waar ze de isolatie per huis kunnen verbeteren.

Windcertificaten van WindpowerNijmegen

Coöperatie WindpowerNijmegen sluit aan op deze duurzame middag. Zij licht haar project Windpark Nijmegen-Betuwe toe, dat een groot succes is geworden. 1082 leden van WindpowerNijmegen hebben samen voor ruim 3,2 miljoen euro windaandelen aangevraagd en worden daarmee mede-eigenaar van het windpark in Nijmegen-Noord, dat volgende jaar wordt gebouwd. Bestuurslid Caroline de Greeff van WindpowerNijmegen overhandigt aan wethouder Tiemens en Joris Olde Rikkert de eerste windcertificaten, een bewijs van mede-eigenaarschap van de windmolen.
 
Start klimaatstraatfeesten

De unieke website van de buurt draait met een druk op de knop van de wethouder vanaf vandaag geheel op de zonnestralen die in de buurt vallen. Met de gehele buurt melden zij zich aan voor de Klimaatstraatfeesten, die vandaag weer zullen starten. De eerste acties zullen na na deze middag al binnen zijn. Wie weet vieren zij, als een van de duurzaamste straten van Nederland, dit voorjaar samen een welverdiend klimaatstraatfeest.
 
 




 

Dit bericht delen:

Advertenties