Presentatie boek 'Broeder in een brandende stad' drukbezocht door nabestaanden

Van onze redactie
17 april 2015
Vanochtend heeft in het stadhuis de presentatie van het boek 'Broeder in een brandende stad' plaatsgevonden. Het boek is geschreven rondom de oorlogsmemoires van verpleger Cornelis Joannes Rooijens, die van 1938 tot 1972 bij de GG&GD Nijmegen werkte. Bij de presentatie waren ongeveer 100 mensen aanwezig, waaronder veel familie van oorlogsslachtoffers en nabestaanden. Burgemeester Bruls kreeg door de auteur van het boek, Drs. Thijs Gras, het eerste exemplaar aangeboden. Na afloop van het officiële gedeelte was er een 'Meet & Greet & Signeersessie' in 'Grand Café Atlanta', waar ook de gelegenheid was om het boek te bespreken en een exemplaar aan te schaffen.
Eerbetoon
Van september 1944 tot in april 1945 lag Nijmegen zwaar onder vuur. In deze frontstadtijd vielen door granaatbeschietingen honderden doden en gewonden, zowel burgers als militairen. Hierover is al veel gepubliceerd, maar de medische hulp buiten het ziekenhuis bleef tot nu toe onderbelicht. Dit boek wil een eerbetoon zijn aan deze Nijmeegse helpers en helpsters, die hun leven in de waagschaal stelden om andere levens te redden.
Ontwikkeling GG&GD
De auteur van het boek, ambulanceverpleegkundige en historicus Thijs Gras, interesseerde zich zowel voor de persoonlijke belevenissen van collega-verpleger Rooijens, als de historische context. Naast een uitgebreide biografie van de hoofdpersoon, resulteerde dit in een boek dat aandacht besteedt aan de ontwikkeling van de GG&GD Nijmegen en de acute zorg die andere organisaties buiten de muren van het ziekenhuis boden zoals de Luchtbeschermingsdienst, het Rode Kruis en de EHBO-verenigingen. Ook de militaire en bestuurlijke situatie in Nijmegen worden behandeld. Bij alle mensen, instanties, plaatsen en gebeurtenissen die Rooijens beschrijft is een toelichting gemaakt. Van tien mensen zijn biografieën gemaakt.
Rode Kruisarchief
Naast Rooijens’ verhaal zijn er teksten te lezen van andere hulpverleners die een beeld schetsen van hun activiteiten. Omdat Rooijens tot 1972 bij de GG&GD Nijmegen werkte komt ook de periode na de oorlog aan bod en er is een klein doorkijkje naar het heden. Er is dankbaar gebruik gemaakt van het vele materiaal uit het Regionaal Archief Nijmegen en zijn enkele minder bekende bronnen ontsloten zoals het Rode Kruisarchief in Den Haag en dossiers uit het archief Bijzondere Rechtspleging. Een van Rooijens’ zoons heeft het rijk geïllustreerde boek van een mooie lay-out voorzien.
Het boek kost € 29,50 en is te koop bij diverse Nijmeegse boekhandels (o.a. Dekker en v.d. Vegt en Boekhandel Augustinus) of te bestellen via HHS uitgeverij in Grave (www.hhsuitgeverij.nl) of via Bol.com.
 

Dit bericht delen:

Advertenties