Burgemeester Bruls loopt de Sunset March

Van onze redactie
16 maart 2015
De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die hebben gevochten voor de vrijheid van Nederland. Iedere avond loopt een veteraan bij zonsondergang, dit was vanavond om 18.41 uur, stadsbrug 'De Oversteek' over en vanavond heeft burgemeester Bruls meegelopen.
Stadsbrug de Oversteek staat vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal zijn overgestoken naar de noordzijde. Tijdens deze zogenaamde "Waalcrossing" zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting van De Oversteek bestaat uit 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Totaal duurt het ontsteken bijna 12 minuten. Het eerste paar dat wordt ontstoken staat onder de zuidelijke boog van de brug. De veteraan loopt in het tempo waarop de lichten aangaan.
De Sunset March wordt vanaf 19 oktober 2014 trouw iedere dag door een veteraan gelopen. Woordvoerder en initiatiefnemer Tim Ruijling: ‘Op de website van Sunset March kunnen veteranen zich opgeven. We zijn gestart met veteranen uit Over-Betuwe en inmiddels doen ook veteranen uit Nijmegen mee. Er is ook voor iedere dag een reserve loper beschikbaar. Wat we niet verwacht hadden maar wat we wel geweldig vinden is dat er regelmatig ‘gewone’ mensen meelopen. Die staan dan al te wachten voor zonsondergang en vergezellen de veteraan. Echt geweldig.’
Vanavond liep Burgemeester Bruls de tocht en werd hij in estafette vergezeld door de veteranen. Veteranen die zich op willen geven kunnen dat hier doen.
 
 
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties