Herdenking vliegramp 25 september 1944

Van onze redactie
9 september 2014
Op 25 september 1944 om 18.20 uur stortte een aangeschoten vliegtuig van de Royal Air Force op het dorpscentrum van Hees neer. Het toestel, een Mitchel II met vier bemanningsleden aan boord viel op de Dorpsstraat, de huidige Korte Bredestraat, tegenover de Petruskerk.
Op de Dorpsstraat 148-150 stond het pension van de ongetrouwde zussen Dien en Nolda Dodemont. Beide dames kwamen, net als hun enige pensiongast Maria Satink, bij de ramp om het leven. Hun hoogbejaarde moeder werd levend onder het puin vandaan gehaald maar overleed enkele weken later aan de gevolgen van een longontsteking. Van de vier bemanningsleden kon een zich met een parachute redden, de anderen Stanley Harrison (25), George Robert Munton (32) en van de Australische luchtmacht afkomstige Harold Morris Nottle (25) overleefden de crash niet.
Herdenking
Op donderdag 25 september zal de vliegramp uit 1944 zal in het bijzijn van de laatste veteranen, tussen de 88 en 94 jaar oud, van het 320 Squadron R.A.F. en Britse nabestaanden herdacht worden. Ook de 95-jarige mevrouw Las, ooggetuige, zal bij de plechtigheid aanwezig zijn evenals burgemeester Hubert Bruls en leerlingen van de Basisschool de Lanteerne Hees. In de kerk zullen filmbeelden van de inslag en bluswerkzaamheden getoond worden. Op het terrein rondom de kerk worden de voertuigen uit de oorlog ten toon gesteld.
Programma
Om 16.30 zal een dienst in de Petruskerk beginnen gevolgd door een buitenceremonie. Na het Last Postsignaal zal er om 18.20, het exacte tijdstip van de inslag, een Spitfire overvliegen. Na afloop is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Rondom de Petruskerk zullen tussen 17.45-18.30  uur de wegen afgesloten worden voor het doorgaande verkeer.

Verslaggeving: Willem Spang




 

Dit bericht delen:

Advertenties