Expositie en boekpresentatie 'A gentle god' in Stevenskerk

Van onze redactie | Fotograaf: Richard Grol
18 april 2024

Plaats: Zuiderkapel van de Stevenskerk
Datum & tijd: 17 mei 2024, 15:00 uur

EXPOSITIE A GENTLE GOD

Expositie over de Japanse Jizo-cultuur en over rouw & rituelen.

Plaats: Kooromgang van de Stevenskerk
Datum & tijd: 17 mei t/m 7 juli 2024 tijdens openingstijden Stevenskerk

Op 17 mei 2024 wordt in de Stevenskerk Nijmegen de tentoonstelling A Gentle God geopend De tentoonstelling bestaat uit foto’s van de Nederlandse fotograaf Richard Grol, aangevuld met Jizo-beelden uit de collectie van Paul van der Velde.

De expositie wordt omlijst door lezingen over de Jizo-cultus in Japan, over begraven en over rouw en herdenken om doodgeboren en vroeg overleden kinderen. Niet een eenvoudig thema, maar wel actueel en voor velen een zeer relevant thema, waarbij deze tentoonstelling kan bijdragen aan verbeelding van rouw, en als aanleiding tot gesprek.

Bij de opening van de tentoonstelling A Gentle God zal fotograaf Richard Grol zijn werk inleiden. Paul van de Velde (hoogleraar Vergelijkende Godsdienstwetenschap, Radboud Universiteit) geeft duiding aan de Japanse Jizo-traditie en emeritus hoogleraar Didi Braat (Verloskunde en Gynaecologie, Radboud UMC) geeft een korte inleiding over rouwverwerking bij doodgeboren kinderen, miskramen en abortus.

Ook wordt het boek ‘Jizo, portretten van een beminnelijke god’ gepresenteerd.

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan  Natasha Prooy, voorzitter van de Stichting WereldLichtjesDag.

Wereldlichtjesdag vindt elk jaar plaats  op de 2de zondag van december. Dan wordt stil gestaan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden.

Het programma wordt muzikaal omlijst door Hélène Seiyu die de Japanse bamboefluit Shakuhachi bespeelt.

Na de opening is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken, en een drankje te nuttigen in de Stevensfoyer.

Bijzondere presentatie
Geen betere plek voor deze tentoonstelling dan De Stevenskerk in Nijmegen. De plek waar eeuwenlang leven en dood elkaar afwisselden, waar begraven dagelijkse praktijk was en waar rouwen, gedenken en troost gehuisvest zijn.

Deze geschiedenis die je in de Stevenskerk kan ervaren, is uitgebeiteld in grafstenen, epitafen en grafmonumenten, die nog steeds de vloer en de muren van de kerk bekleden.

Als hier de beelden van Jizo Bosatsu tentoon worden gesteld, komen plaats en verhaal samen. Dat samensmelten van plaats, beeld en betekenis, wordt benadrukt door de bijzondere manier waarop de tentoonstelling wordt vormgegeven. 

In de kooromgang, waarin een tiental statige straalkapellen een verstild decor bieden, worden foto’s van Jizo Bosatsu opgesteld zoals ze ook in Japan gevonden zouden worden: terloops, verborgen, zonder nadruk of uitleg, maar elk met een verhaal van schoonheid, troost en verwondering.

Daarnaast worden grote landschapsfoto’s, gerelateerd aan de plaatsen waar de beeldjes gefotografeerd werden, in de kooromgang opgehangen, groots in natuurlijke schoonheid en het onvergankelijke illustrerend. Ze dienen als sluiers, als portalen, waardoor de bezoekers zich van de ene ‘tempel’ naar de andere begeven.

Begeleidende lezingen
Rondom de expositie zijn er drie verdiepende lezingen in de Zuiderkapel van de Stevenskerk:
Paul van der Velde, 9 juni, 15:00 uur
Koos Willemse, 16 juni, 15:00 uur
Manu Keirse, 30 juni, 15:00 uur


Dit bericht delen:

Advertenties